CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Shimano har altid været kendt for ikke at lancere noget nyt, før der var en reel teknologisk forbedring i det.

Beskedenhed har aldrig været Shimanos stærke side, og nyeste generation i DuraAce serien som har fået nummer 7900, er ingen undtagelse.
Shimano postulerer selv, at den nyeste generation af DuraAce nu har nået en leje, hvor der ikke er basis for flere forbedringer.
Sådanne skråsikre udtalelser er jo lidt farlige og temmelig forpligtende, så naturligvis tog vi udfordringen op, da vi fik mulighed for at prøve den nye topgruppe fra Shimano for nu lige at efterprøve om det nu virkelig også holder stik.

Shimano har altid været kendt for ikke at lancere noget nyt, før der var en reel teknologisk forbedring i det.  Denne politik syntes de at være gået lidt på kompromis med på den nye serie, hvor designet af de nye geargreb med skjult kabelføring ala det vi ser på Campagnolo og SRAM har vejet højt, da brugerne har skreget på det.
Men hvad nytter det alt andet lige, hvis selve skiftet så rent faktisk ikke når samme standard som på de gamle greb.  Det vender vi tilbage til.

Shimano har i mange år levet lidt på lauerbærene som den altoverskyggende leverandør af highend landevejsgrupper. Bevares Campagnolo er en konkurrent men rent størrelsesmæssigt en ubetydelig dværg, som japanerne kan tillade sig at leve med.
2006 var året, hvor den amerikanske opkobling SRAM stormede ind på landevejsmarkedet med et par debutgrupper som ryster japanerne.  SRAM har været helt fremme i skoene og meget dygtige.  Idag sidder de på størstedelen af  den professionelle cykelstyrke, hvad den opmærksomme seer kunne se ved selvsyn ved årets Tour de France hvor det stort set var SRAM over hele linien i feltet.

DuraAce 7900 største visuelle nyeskabelse er skiftegrebene som nu har fået helt skjulte kabelføringer. Ellers er de øvrige ændringen mere af kosmetisk art.  Men lad os kikke på gruppens enkelte delkomponenter.

FC 7900 Kranksæt
går stadig mod den fremherskende strøm, at et kranksæt skal være i kulfiber. Og det er der en god grund til ifølge japenerne.  Aluminium giver stadig det mest optimale mellem stivhed og lav vægt og talrige tests og målinger bekræfter dette.
Shimano forfiner stadig deres hule kranksæt . Nu er den store klinge også blevet hul og tænderne er yderligere forfinet for super præsist gearskifte. Klingeboltene monteres nu fra bagsiden hvilket forbedrer aerodynamikken. Garnituren kommer i 52/39 og 56/44 kombination samt compact 50/34. Vægten er 725 g inkl. krankboks.

Shimano, SRAM, Campagnolo sammenligning.

Shimano DuraAce 7900

SRAM RED 

Campagnolo SuperRecord

 Forskifter

 78g

71g 

71g 

 Bagskifter

 166g

145g 

173g 

 Greb

 367g

290g

330g

 Bremser

 295g

275g 

276g 

 Kranksæt

 748g

761g 

704g 

 Kasette

 185g

169g 

188g 

 Kæde

 262g

258g 

241g 

 Total

 2102g

1969g 

1983g

 

ST-7900 Skiftegreb
Geargrebene er nok den største nyskabelse fra Shimano i mange år. Japanerne har nu endelig fået taget sig sammen til at få placeret kabelføringen “indvendigt” . Argumentet for ikke at gøre det før har været at man ikke kunne får et skifte som var godt nok.
Også ergonomisk er der sket ændringer, idet selve grebet nu er vinklet ca 5 grader udaf.
For folk med små hænder kan rækkevidden justeres. Vægten er reduceret med 40 g.

Vi havde store forventninger til disse greb. I modsætning til 7800 serien er det nu kun muligt at skifte to gear pr. bevægelse imod tidligere tre. Til gengæld skulle det være med 20 reduktion i kraft. Shimano siger at selve bevægelsen skulle være reduceret men det har vi svært ved at kunne se, tværdimod virker bevægelsen længere. 27 grader mod tidligere 20 grader og en kabelbevægelse på 40 mm.

Forskift er helt i referenceklassen, det kan ikke gøres bedre. Shimano har endvidere haft held med at fjerne finjusteringen i modsætning til konkurrenten SRAM.
Bagskifttefunktionen når derimod ikke helt i mål. I sammenligning med den gamle gruppe er skiftet en anelse mere inddirekte og sløvt.

Udskiftning af kabler er lige så let som på forgængeren. På baggrund af kritikken har Shimano påpeget at optimalt gearskifte kun kan opnås ved brug af deres egne kabler.
Lidt for sjov prøvede vi at udskifte bag kablet med et andet mærke, uden dog at kunne mærke nogen forskel.

FD/RD-7900 For og bagskifter
ved at bruge kulfiber er bagskifteren blevet 14 g lettere og kan håndterer op til 28 tænders krans bagpå- Forskifteren er blevet optimeret for at eliminere trimning af skifteren når man flytter kæden mellem de to kranse.

BR-7900 Bremsekløer
Den største nyskabelse på bremserne er gummibelægnngen på  selve klodserne. Der er rige justeringsmuligheder i form af fjeder spændingen og selve klodsens vinkling eller spidsning i forhold til fælgen.

CS-7900 Kasette
Kassetten kommer i hele 8 udgaver, 11-21, 11-23,  11-25, 11-27, 11-28, 12-23, 12-25 og 12-27.

CN-7900 Kæde
Kæden er ofte det led som undergår de mindste forandringer, men ikke i Shimanos tilfælde. De ind og udvendige lasker er redigerede for at få et bedre skifte. Dette mærkes tydeligt ved skift under belastning. Vægten er reduceret ved at udfræse laskerne og gøre nitterne hule. Desuden har Shimano nu indført et samleled, så man er fri for at bruge værktøj. Den gamle nitte kan dog stadig benyttes.

Afprøvning
Selve gruppen kom forudmonteret på en cykel hvorfor vi ikke kan udtale os om selve monteringen.  I det store hele er forskellen fra den gamle gruppe marginal. Skiftet specielt bagpå er knap så præcist mens ergonomien er væsentligt forbedret. Selvom man kan justere rækkevidden på grebene har folk med små hænder stadig problemer.
Krank sættet er referecen, det fås ikke bedre. Bremserne er marginalt bedre end de gamle, men lettere at dosere. Krans og kæde kører som i smør og meget lydefrit.

Finish og forarbejdning er som altid på Shimano første klasses, dog syntes den ru overfalde at være meget modtagelig overfor ridser, hvorfor den hurtig bliver grim at se på.
Se flere billeder af testgruppen her

Konklusion
Den nye DuraAce har i det store hele været en fornøjelse at prøve. Den nye gruppe har på nogle områder igen sat nye standarder, mens det på andre kniber lidt. Krank sætttet er stadig referencen, det fås ikke bedre, mens skiftegrebene efter vores overbevisning er gruppens akilleshæl. De øvrige komponenter er mere status quo, hvorfor man med rette kan spørge om det er forsvarligt at opgradere til den nye gruppe.

Den komplette gruppe minus hjul er set til mellem kr. 10.995 og 11.995,-

Vi giver den nye DuraAce  for både funktion og pris.

Links

CYKELPORTALEN