CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Rejsen til Cap Judy Rejsen til Cap Judy
Over Atlasbjergene videre ud til kystvejen mod Vestsahara. Læs og se de fascinerende fortællinger fra solocyklist Claus Bertung's seneste rejse Rejsen til Cap Judy

Alle fotos i denne artikel er taget af: Claus Bertung

Eventyrcyklist og solorejsende Claus Bertung har en forkærlighed for cykeldestinationer de fleste nok vil holde sig fra. De øde lange stræk og ørkenagtige landskaber fascinerer ham.

Følg Claus Bertung’s rejser til Cap Judy og Kystvejen til Vestsahara.

“At rejse er at være undervejs, det er sandt. Men for også at have et håndfast mål med min tur, havde jeg hjemmefra besluttet, at jeg ville besøge den lille fiskerby Tarfaya, der udgør porten til det mægtige Vestsahara, som er på størrelse med Storbritannien. I dag er byen mest kendt for, at den i starten af det 20 århundrede fungerede som mellemlandingsplads i den franske postflyvnings pionerdage. Den berømte pilot og forfatter Antoine de Saint-Exupéry, ham med ‘Den lille prins’, fløj på postruterne i de tidligste år. Til ære for ham og de andre dristige piloter har man indrette et lille museum i Tarfaya, som jeg så frem til at besøge.”

Over Atlasbjergene og vestpå til havet
“I bjergbyen Ouirgane, hvor jeg havde set frem til at overnatte, fandt jeg det herberg, jeg havde haft i tankerne, ødelagt. I lighed med naboerne boede stedets ejere nu i telte rejst i haven. Trods familiens egne trængsler havde de overskud til at sørge for, at en cyklende gæst fra Danmark fik tag over hovedet, og det var han glad for.

Der var revner i væggene i det kælderværelse, jeg fik anvist, men de var hverken dybe eller bredde nok til at ødelægge min nattesøvn, selvom tanken om nye rystelser flygtigt strejfede mig, da byens hunde i midnatstimen begyndte at hyle i kor. Jeg har senere læst, at jordskælvet, der blev målt til 6.8 på richterskalaen, havde sit epicenter lodret under det sted, hvor landsbyen Ouirgane ligger. Udover de omfattende materielle skader har man nu opgjort, at op mod 2500 mennesker måtte lade livet.”

Læs og se hele første del af hans rejsebeskrivelse Porten til Sahara

Kystvejen til Vestsahara
Vejen sydover mod Tarfaya er lang og snorlige og skærer sig gennem en rå, ugæstfri stenslette (en hamada) med spredte tornebuske, som omflakkende dromedarer forsigtigt nipper af. Du møder få ‘diversiteter’ på din vej sydover; dromedarer, et murmeldyr, en café, en tankstation og  en kontrolpost, hvor en mand i støvet uniform bladrer dovent i dit pas uden at tage notits af, at du er dansker og derfor brænder efter at futte koraner af. Nu og da slår vejen et kort slag og glider ned omkring et ofte udtørret flodleje, en såkaldt Oued.

Den slags uproduktive forstyrrelser er snart fortid, da broer er en del af den spritnye 4-sporede motorvej, der snart forbinder Casablanca i nord med Mauretanien mod syd. Når vejen står færdig, kan du næsten ‘friktionsløst’ tilbagelægge de 2000 kilometer på under 20 timer. Det er nok tvivlsomt, om det tiltag vil dæmpe os moderne menneskes rastløshed. Men det er en anden og meget lang historie.

Læs og se hele anden del af hans rejse Kystvejen til Vestsahara

Du finder beskrivelser og foto fra alle hans cykelture på Bertung.dk

CYKELPORTALEN