CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Pearl Izumi X-Project en mtb sko til at gå i Pearl Izumi X-Project en mtb sko til at gå i
X-Project er en ny mountainbike sko fra Pearl Izumi der lander på de danske hylder engeng til foråret.  Skoen er ifølge producenten den første... Pearl Izumi X-Project en mtb sko til at gå i

X-Project er en ny mountainbike sko fra Pearl Izumi der lander på de danske hylder engeng til foråret.  Skoen er ifølge producenten den første mountainbikesko som forener det bedste fra to verdener, løbeskoen og cykelskoen.  Skoen blev præsenteret på en pressecamp på Sardinien i sidste måned, hvor min schweiziske kollega Laurens van Rooijen var tilstede og havde lejlighed til, som en af de første at prøve skoen. Her følger hans rapport:


X-Projekt præsentation på Sardinien
Ved udviklingen af  den nye generation af mountainbike sko, har Pearl Izumi tænkt sig grundigt om. Resultatet hedder “X-Project” og ikke kun udseende mæssigt skiller denne sko sig ud fra mængden. Hidtil har konkurrence orienterede cykelsko været med en stiv kulfibersål som giver maksimal kraftoverførsel til pedalerne, men der er kontant afregning tilbage i form af mangel på komfort, når man skal gå i skoen, noget man ofte gør på mountainbike. Touring modeller derimod har en naturlig rullende bevægelse af foden under gang.  “Vores mål var at kombinere disse to egenskaber,” fortalte Tony Torrance, produktchef hos Pearl Izumi, til en lille  flok håbefulde cykeljournalister, inden de blev sendt ud på de snørklede stier på den Sardinien som denne weekend var smukt badet i efterårsol.

Det gyldne kompromis
Tony Torrance har bragt en masse know how til den nye X-Projekt sko med hans erfaring indenfor løbesko.  På en cykel tur i Moab fik han en mindre åbenbaring, da hans legendariske Slick Rocks venner med deres stive, race-orienteret fodtøj kunne ikke stå fast, mens Torrance med stil forcerede ethvert terræn i sine “X-Alp” løbesko også fra Pearl Izumi.  “Så vi begyndte at analysere det i detaljer. De områder, hvor sålen af en sko cykel skal være stiv for at sikre en effektiv kraftoverførsel, og hvor den skal være blød og eftergivelig for at give god komfort.”

Det tog omkring tre måneder for Torrance at teste modeller sammen med biomekanik specialist Ray Browning . MTB legenden Brian Lopes var forsøgskanin. Snart stod det klart at  “Sålen måtte ikke være stiv i sin fulde længde for at give den bedste og mest maksimal effektivitet. Det er nok kun at gøre det fra pedalpladen til bunden af fersen. De første prototyper var stadig temmelig hårde og tunge, men efterhånden blev det bedre i takt med at vi fik fjernet materiale, uden at reducere stivheden af sålen. ” For dæmpning bruger X-Project samme EVA pude integreret i hælområdet som på en skistøvle.

Let, effektiv og komfortabel
Resultatet er imponerende i enhver henseende:  Med omkring 330 gram på vægten er “X-Project 1,0” en af de letteste mountainbikesko på markedet. Selv under hårde sprints vrider sålen sig ikke. Overlæderet har ingen  sømme, og det viskose syntetiske materiale er tilvejebragt over et stort område med ventilationsåbninger.  Skoen lukkes med tre spænder med vertikalt offset for at reducere tryk. Skoen er fantastisk at gå i og føles let ikke som en cykelsko.

For at spare vægt har Pearl Izumi benyttet en optisk prangende, semi-transparent bund af formstøbt og hul TPU profil. Denne profil bliver brugt i komposit støbt med en grippy gummi, som selv på glatte overflader som våde fliser eller sten giver et sikkert greb. Også andre glatte overflader som klipper og rødder er der godt greb. “Skoen er yderst velegnet til lange, teknisk krævende ture og cross-country løb” fortæller Torrance.

Tre modeller også egnet for kvinder
Ud over topmodellen “Projekt X 1,0” tilbyder Pearl Izumi også “Projekt X 2,0” en billigere model med samme ydersål og en overdel af syntetisk læder sko men med lidt mindre lufthuller. Endnu billigere er “Projekt X 3,0”, hvor Pearl Izumi  i stedet for kulfiber bruger fiber-forstærket plast til at afstive sålen. Af de to billigere modeller, er der også et par kvinde versioner: Disse adskiller sig også farve mæssigt fra deres mandlige kolleger.

The X-Project-sål og indersål 1-1 i detaljer.
Til topmodellerne følger et par 1-1 indlægssåler med. Disse tilpasses foden ved at varme dem op og bage dem i en ovn.  De vejledens danske udsalgspriser ligger endnu ikke fast men i Schweiz kommer topmodellen til at koste omkring 300 CHF.

Link

 

CYKELPORTALEN