CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

På gravelbike langs Tysklands gamle øst/vest grænse På gravelbike langs Tysklands gamle øst/vest grænse
Den gamle kolonnevej der delte Tyskland i et Øst og Vest, er et stykke unik historisk ingenmandsland, hvor naturen får lov at udfolde sig. På gravelbike langs Tysklands gamle øst/vest grænse

I disse år er der en tendens blandt gravel/bikepacking folket, at skulle overgå hinanden på den ene mere spektakulære tur efter den anden, ofte på øde destinationer, altid flot iscenesat givende det indtryk at vedkommende bevæger  sig rundt fuldstændig alene og sover på den bare jord.  Tja denne skribent ved hvad der kræves, så helt alene har de fleste nok ikke været når det kommer til stykket, men never mind. Den gode historie tæller højere her, end fakta og meneskeheden vil jo gerne forblændes og bedrages lidt.

Med Pandemien har de fleste fået sat en effektiv stopper for deres udlængsel. Det betyder at Bikepacking folket  i højere grad må udforske deres nærområder. Nu er lille Daisyland jo ikke særligt ophidsende som Bikepacking destination, men du skal ikke langt mod syd til vores nærmeste naboer, for at opleve noget unikt både historisk og naturmæssigt.

Grenzerfarhrungen på IronGurtain kolonnevejen. 
Den gamle kolonnevej  var tidligere en del af ingenmandsland i et delt Tyskland, da den kolde krig stod på sit højeste. Den har nu fået nyt liv som en unik måde at opleve et meget anderledes Tyskland på, langt fra motorveje og tæt infrastruktur og et tydeligt eksempel på hvad der sker med vores natur når den får lov til at være i fred.  Det smalle spor fra nord til syd der engang delte Tyskland, rummer idag en helt unik fauna og dyreliv der ikke kan opleves andre steder i Tyskland.

Markus Stitz er idag bosiddende i Skotland, men oprindelig født i Heiligenstadt  i hjertet af  Eichsfeld regionen i  det tidligere delte Tyskland. Oprindelig født og opvoksen i den østlige del var han kun godt 10 år gammel da muren faldt. Han er ivrig ekstrem Bikepacker og har lavet flere film reportager om hans cykeleventyr hvoraf hans tur gennem Kyrgyzstan nok er en af de mest spektakulære.

Iron Curtain Gravel Trail er er en meget flot video der i ord og billeder klippet med historiske taler,  beskriver den 700 km lange rute på gravelbike gennem det der idag kaldes Europas grønne bælte. På turen kommer du igennem Thuringen, Saxen og Hessen. Du finder videoen på nedenstående link i denne artikel.

Turen tager sin start i den sydlige del af  Harzen men er egentlig en del af  EuroVelo 13 som strækker sig helt oppe fra Barentshavet i nord til Sortehavet i syd. Næste 10.000 km der delte øst fra vest.  Læs mere om EuroVelo 13 her.  Det er muligt at følge den gamle kolonnevej helt oppe fra Østersøen, men det kræver noget mere planlægning specielt det første  stykke ned til Berlin.

Turen blev til sidste år i oktober i forbindelse med 30 års dagen for murens fald. Ruten er til tider ret krævende men tager dig gennem en næsten ukendt del af Tyskland med en fantastisk natur og historie. Officielt må man ikke campere vildt i Tyskland, så rigtig Bikepacking skal nok lige tages med en smule forbehold. Man har dog lov til at ligge sig i sin sovepose nogle timer. Og som vi tidligere har berettet, kan man komme langt ved at være diskret.

Markus har lagt GPS tracks ud over hele ruten som han har opdelt i 8 etaper. De er frit tilgængelige for alle. Du finder også alle etaper og yderligere baggrundsinfo på komoot ,der uden sidestykke er den hurtigst voksende turcyklings app.

Link

 

CYKELPORTALEN