CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Dansk Cyklist Forbund skriver i en pressemelse at der er nye skærpede krav på vej til cyklellygter.  Cyklistforbundet har igennem længere tid arbejdet for,...

Dansk Cyklist Forbund skriver i en pressemelse at der er nye skærpede krav på vej til cyklellygter.  Cyklistforbundet har igennem længere tid arbejdet for, at kravene til cykellygter blev skærpet.  Dette sker nu. Trafikstyrelsen har udstedt en “ændringsbekendtgørelse” med skærpede krav til cykellygter. De nye krav træder i kraft den 1. november 2012.

“Vi har selv arbejdet aktivt for at få skærpet kravene til cykellygter. Det kan medvirke til, at færre cyklister bliver dræbt eller kommer til skade i trafikken”, siger Cyklistforbundets kommunikationschef  Frits Bredal.

Cyklistforbundet har selv fokus på lygtesikkerhed i kampagnerne Alle Børn Cykler og Lys på med Ludvig. Formålet med den nye bekendtgørelse er at øge cyklisters synlighed i trafikken i lygtetændingstiden.

De væsentligste ændringer er:
Krav om, at for- og baglygte skal monteres, så den lyser henholdsvis lige fremad og lige bagud. Lygter må således ikke hænge og dingle ned fra styret eller fra en bagagebærer i en elastik. Dog skal en kraftig forlygte, der er beregnet til at oplyse vejen, monteres med et fald, så den ikke blænder modkørende.

  • Lysstyrkekravet til nye baglygter øges, så det nu svarer til kravet for forlygter.
  • Overgangsbestemmelse, der tillod for- og baglygter fra før 1998, når lyset fra dem var synligt på mindst 150 meters afstand, ophæves. Nu skal lyset fra alle for- og baglygter, der anvendes som cykellygter, være synligt på mindst 300 meters afstand.
  • Ved markedsføring og salg af batteridrevne for- og baglygter som cykellygter (undtagen lygter, som oplades under kørsel) skal lygten eller dens salgsindpakning være mærket med “Brugstid/Runtime” og med det timeantal (mindst 5 timer), som lygten kan lyse lovligt.
    Ved markedsføringen f.eks. i annoncer, brochurer eller på internettet skal brugstiden oplyses tydeligt.
  • Mulighed for gult blinkende lygter i pedalerne, dog ikke som erstatning for de gule reflekser i disse.

Link

CYKELPORTALEN