CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Ny Scalpel fra Cannondale Ny Scalpel fra Cannondale
Cannondales top XC race MTB bliver opgraderet og får flex zoner i bagrammen. Ny Scalpel fra Cannondale

Scalpel ‘en har været på Cannondales MTB menukort siden 2001, og der er sket meget siden starten ikke mindst omkring bag affjedringen. Se mere her.

Med nyeste udgave er der sket en del ikke mindst på vægten som er blevet reduceret og Cannondale har redesignet en helt ny bagaffjedring hvor bolte og lejer i alle omdrejningspunkter er fjernet.

Med deres nye ”FlexPivot” som i princippet er et klassisk Horst-link system, men uden bolte og lejer bag ved kædestagen. Dette kan lade sig gøre ved i stedet at udformen kædestagene ekstremt tynde så de flexe. Systemet er gennemtestet på kryds og tværs så Cannondale garanteret at det holder. Og det er jo heller ikke først gange at cannomndale har arbejdet med flexible kædestag, men ikke i så en radikal grad. Fremfor et pivot system skulle FlexPivot give maksimalt greb ved baghjulet uden at give afkald på effektiviteten. Samtidig er der sparet næsten 200 gram.

Forgaflen er Cannondales klassiker, den lette og ekstremt stive etbens Lefty Ocho. Selv siger Cannondale at den nye Scalpel er en af de letteste XC rammer nogensinde. Scalpellen vejer 1910 gram ,mens en Trek, Scott og Specialized tilsvarende topmodeller vejer henholdvis 1930 gram, 1950 gram og 2050 gram.  Det skal bemærkes at dette er Cannondales opgivelser, men giver alligevel en god identifikation af hvor vi befinder os på vægtskalaen. En god ting er at der er plads til to vandflasker i rammen.

I forhold til den tidligere Scalpel er kronrørsvinkel reduceret med 1,5 grad så den nu er 68 grader. Saddelrørsvinkel er 74,5 grad og kædestagslængden kun 436 mm lange.

Selvom den nye Scalpel primært er en hardcore XC MTB, har de udviklet en særlig SE version hvor vandringen er gjort længere bagpå. Den har desuden fået dropperpost så den er mere velegnet til trail.

Vægtmæssigt ligger de nye Scalpel modeller mellem 9.7 og 12.1 kg og prismæssigt kommer de til at ligge mellem kr. 28.000,- og kr. 60.000,- Der er 8 herre modeller og en kvinde model at vælge imellem.

Link

CYKELPORTALEN