CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Fremragende finsk cykeldæk

Det er en almen opfattelse, at jo smallere dæk jo lavere rullemodstand, men tyske Tour Magazin havde en stor sammenligning af racerdæk tilbage i 2003, hvor man bl.a målte rullemodstanden og resultatet var overraskende. Dæk med 25 mm bredde havde lavere rullemodstand end sine smallere søskende.
De brede dæk har en kurvet D-form mens de smallere dæk har en langstrækt U-form. 25 mm dækkets D-form viser sig at give det bedste resultater både mht. komfort, rullemodstand og evnen til at modstå punkteringer. Størrelsen af kontaktområdet med vejen afhænger af dæktrykket. Hvis dæktrykket er det samme i et smalt og et bredt dæk, er kontaktområdet det samme, dvs at det er formen af kontaktområdet som forandrer sig. Derfor har det brede dæk bedre egenskaber i forhold til det smalle. Svingegenskaberne afhænger mere af gummisammensætningen end af dækkets bredde. Men er gummisammensætningen den samme for de to dæk, har det bredere dæk langt bedre vejgreb, da kontaktområdet forbliver kurvet over en større flade, når du cykler gennem sving. Den fornuftige cyklist har derfor god grund til at revidere sin opfattelse af hvad som er bedst.
Jeg ved skam godt at det ser smartere ud at komme trillende på et sæt 18 eller 20 mm dæk, men skal du se helt objektivt på det, så er du altså bedre stillet med et sæt “brede” sutter.
Du kan læse hele den tyske test her.

Alle de store dækproducenter, Continental, Vittoria, Schwalbe, Hutchinson og Michelin har alle 25 mm dæk i programmet, men ved henvendelse til de danske grossister er det pt kun Nokian man kan få i Danmark.


Nokian Roadie 700 x 25 mm
Finske Nokian er mest kendt for deres fremragende bildæk, mens deres cykeldæk har ihvertfald i Danmark, levet en noget tilbagetrukket tilværelse, hvilket er synd og skam.
Dækket er opbygget med en såkaldt PCR casting som skulle give 50 % større punkterfrihed end traditionel kevlar gummi. Dækket er forsynet med et let mønster som bryder vand bedre end en ren slick.
Vægten er naturligvis noget højere end for de smallere søskende,  385 g

Det første jeg bemærkede da jeg kom ud og trille på disse dæk, var komforten. Specielt cyklister som er lidt trætte af deres stive alurammer kan give cyklen nyt liv ved at montere disse dæk.  Dækkene ruller aldeles fremragende og specielt i sving og på nedkørsler virker styringen meget mere retningsstabil helt uden uro.

Konklusion

Roadie er et godt allround racer dæk som alle vil kunne bruge både til træning og løb.  Bevares det har måske ikke den lireappeal som mange går efter men når det kommer til punkterfrihed, komfort og rullemodstand er det meget svært at komme uden om.  Jeg er ikke i tvivl jeg vil fremover kun køre på 25 mm dæk og de par 100 g de vejer mere kan jeg tabe mig istedet.

Pris 179,-

Nokian tires

CYKELPORTALEN