CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Myter og Fakta om uld til cykling Myter og Fakta om uld til cykling
Der findes stadig en masse misinformation omkring uld i cykeltøj, ikke mindst fra de fabrikanter som markedsfører og sælger kunststof cykeltøj. Myter og Fakta om uld til cykling

Uld har været brugt af menneskeheden gennem år tusinder. Indenfor cykelbeklædning har vi i årevis skulle lægge krop til det ene kunstig fremstillede vidundermateriale efter det andet, selvom Merino uld efterhånden har fået en stor plads i både producenters og forbrugeres bevisthed.

Alligevel er der stadig stor uvidenhed ikke mindst blandt dem som sælger uld produkter. Den klassiske fejlopfattelse er at uld ikke duer om sommeren, fordi de fleste automatisk tænker på den uldne islænder trøje.

Der er mange som ikke er klar over at uld har en naturlig kølende funktion i varmt vejr som er bedre end syntetiske materialer naturligvis i en anden volumen end den du bruger om vinteren.  Det har nu fået Woolmark Trademark til at søsætte en kampagne om uld til sommerbeklædning.

Vi lever i en verden hvor vi dagligt bombarderes med markedsførings kampagner som hyller syntetiske materialer som en bedre teknisk løsning primært på området, svedtransort og hurtigtørring.  De glemmer bare at fortælle at syntetiske materialer varmer kroppen op så du sveder mere.

Uld har en række egenskaber som gør det til et ideelt cykeltøjsmateriale hele året: Disse egenskaber er mest udtalte på den meget udbredte Merino uld som sidder på fårearten af samme navn.

Kradser ikke
Den første myte er at Uld kradser. Den bygger på normal uld, som ikke er så blød.  Men Merino uld som er den foretrukne uldlag der bruges idag i tøjfibre. Merino uld er det tynde fine lag som er meget blødt og stærkt. De fineste Merino uld fibre er fem gange tyndere end et typisk menneskehår.

Håndtering af fugt
Merino uld er i stand til at transportere store mængder af sved som kroppen producerer når vi rører os. Der opstår en slags mikroklima oven på huden som holder den tør.

Regulering af temperatur
Hvorfor dog opfinde et kunstmateriale Baseret på de egenskaber, der er skitseret ovenfor, har merinould vist sig at være det ideelle varmeregulerende materiale: lun og behagelig, når det er koldt, og takket være dets naturlige fornemmelse og overlegne fugttransporterende egenskaber, køligt, når det er varmt.

Anti Bakteriel
Vidste du, at sved ikke kun indeholder vand og salt, men også olier, fedt og andre organiske forbindelser. Faktisk indeholder den også alt, hvad der var på vores hud, såsom lotioner. Når vandet i vores sved transporteres gennem syntetiske stoffer, sætter dets bestanddele fast i porerne i materialets fibre.

De indespærrede materialer skaber en uimodståelig festcocktail for bakterier. Bakterier kommer derefter i gang med at skabe duften, der er synonymt med syntetisk cyklussæt. Fibrene i merinould er forskellige fra deres menneskeskabte modstykker af to simple grunde: overfladen giver ikke en matrix, som de bakterieelskende svedforbindelser kan lide at klæbe sig til; og i modsætning til syntetiske materialer, Merinofibre har ikke en statisk ladning, hvilket gør dem endnu mindre attraktive for bakterier.

Bedre for klimaet
På grund af de petrokemikalier, der bruges i fremstillingsprocessen, og de aggressive kemikalier, der kræves for at rense dem, ender syntetiske materialer med at være miljøfjentlige. Læg dertil det faktum, at når først stanken bliver for slem, bliver de ikke let genbrugte og ender normalt på lossepladsen. Og vi ved idag at syntetiske  fibre ikke nedbrydes men bare bliver mindre og mindre for til sidst at blive optaget i fødekæden

Sådan er det ikke med merinould. Kilden kunne ikke være mere naturlig. Der er ingen krav til kemikalier for at holde de grimme lugte på afstand. Og efter flere års brug, når du har lyst til sidst udskifte dit Merino-tøj, det kan simpelthen genbruges eller efterlades til biologisk nedbrydning.

Vil du vide mere kan du læse og se. mere på Be Cool In Wool

CYKELPORTALEN