CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Knirkelyde Knirkelyde
Er der noget som kan drive en cyklist til vanvid, er det hvis der kommer mærkelige knirkeog skrabelyde fra cyklen. Knirkelyde

Er der noget som kan drive en cyklist til vanvid, er det hvis der kommer mærkelige knirke- og skrabelyde fra cyklen. Vi har kikket på de 6 mest forekomne cykel knirkelyde og giver løsningen på hvordan man kommer dem til livs.

1. Kliklyde fra pedalerne.
Dette er formodentlig dine lejer som er tørret ud eller slidt. Følg instruktionen som kom med dine pedaler. Fjern akslen fra pedal huset.  Rengør lejerne og gensmør dem. Geninstaler akslen. Hvis det ikke virker er det formodentlig fordi du har kørt for længe med de løse lejer, og de nu er så slidte at de ikke kan reddes. Lejerne skal skiftes. Kontakt din lokale cykelsmed og lad ham gøre det. Lad værd at ignorer det, skaden kan brede sig til også at omfatte selve pedal akslen. Så er der kun en løsning tilbage og det er et sæt nye pedaler.

2. Knirkelyde fra styret.
Det skyldes højst sandsynligt slør mellem styr og frempind. Fjern frempinden. Rens den i alkohol eller sprit, evt med nogle af de affedtningsmidler man kan købe til cykelpleje. Rens også styret. Indfedt boltene Geninstaler og spænd kun med det anbefalede moment. En torque nøgle er uundværlig her. Hvis det ikke virker er det formodentlig fordi størrelsen på dit styr ikke stemmer overens med frempindens. Lad værd at ignorer det, slør mellem frempind og styr kan føre brud og deraf følgende alvorlige styrt.

3.Knirkelyde fra krankboksen.
Det er formodentlig en krankarm eller krankboks skål som er løs. Brug en torque nøgle og spænd crankboltene og skåle til det anbefalede moment. Hvis det ikke virker, fjernes krankarme og boks. Smør med Locktite nr. 6 på gevindet i krankboksskålene. Rens kanken og akslen med alkohol eller sprit, og genindsmør boltene. Geninstaller det hele igen med den korrrete moment. Lad værd at ignorer det, da dit næste køb bliver et nyt kranksæt. Et alternativ til knirkende krankbokse specielt på aluminiumsrammer er at smøre gevind med kobberfedt.

4. Pivelyde fra sadlen.
Det er formodentlig, sadlen som er løs eller kontaktpunkterne som er udtørrede.Fjern sadlen fra klampen. Rens stellet i sprit eller alkohol. Indfedt og spænd sadlen fast igen. Hvis det ikke virker afrenses hele saddelpinden g specielt alle skruer og beslag. Gensmør og saml det hele igen.

5. Pive og skrabe lyde fra bremserne.
Det er højst sandsynlig dine fælge eller bremseklodser som er beskidte. Rens begge sider af fælgen eller skiven hvis det er skivebremser. Hvis det ikke virker gnider du forsigtigt på bremsekloderne med et fint stykke sandpapir korn 100 eller højere. Skivebremser gnubbes med en Scotch-Brite pad.

6. Knirkelyde fra egerne.
Dette er almindeligt på helt nyopspændte hjul. Forsvinder det ikke af sig selv i løbet af kort tid, kan du give niplerne en lille dråbe olie.   Knirker de stadig skal de efterspændes.

Rigtig god fornøjelse…

CYKELPORTALEN