CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Kan man få for meget energidrik ? Kan man få for meget energidrik ?
Energidrikke på cykelturen er yderst populære blandt de danske cykelmosionister. Men har du egentlig brug dem. Kan man få for meget energidrik ?

energi

De populære energidrikke kan give dig et boost, hvis du skal cykle meget langt. Men på træningsturen er det faktisk mere fornuftigt at nøjes med vand og fast føde. Hør hvad eksperterne siger…

Energidrik er for eliten
Sådan siger to cykel- og kosteksperter, der ofte oplever, at almindelige motionister har både halve og hele liter energidrik med ud på træningsturene.  Som almindelig motionist bør man være varsom med de sukkerholdige energidrikke og i stedet fokusere på en sund og varieret kost, da du slet ikke har behov for den ekstra energi, du ukritisk hælder I dig…

“Træner man under 20 timer om ugen, er der absolut ingen grund til at tilføre flydende sukker til din træning. Energidrikke og gel-barer er som hovedregel noget, der hører sig elite- og prof-ryttere til,” siger Lars Nybo, der selv er tidligere elitecykelrytter og i dag professor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.  Nybo peger på, at træningsturene skal være meget lange og hårde, før der er behov for energidrikke:
“På træningsture, der varer mere end tre timer, vil jeg anbefale, at du får noget energi, men indtil da er vand rigeligt. Mit bedste råd vil være, at du efter de tre timer spiser en energibar eller en hjemmesmurt sandwich i stedet for at drikke alt det sukkervand, for på den måde mindske dit daglige indtag af flydende sukker, som bare er tom energi uden form for næringsmæssig værdi,” siger Nybo.

energi02

Spis sundt og grønt
At man skal spise sig til energi er direktør og diætist for Kostkompagniet Birgitte Escherich helt enig i: “Det bedste, du kan gøre inden cykelturen, er at gå ud i haven og trække et par gulerødder op af jorden. Spiser du dem på din motionstur, får du nemlig dugfriske vitaminer,” siger Birgitte Escherich, der ofte oplever, at motionister kommer ræsende på landevejene med energidrikkene klistret til cykelstellet.  Når hun ser det,  tænker hun det samme hver eneste gang:

“Det er rent ud sagt spild af penge. Selvfølgelig er det nemt at købe sådan en flaske og tænke, at du kommer hurtigere derudad, men det er altså unaturlige stoffer som smagsaromaer, mælke- og majspulver, druesukker og laktose, du hælder i dig. I stedet bør du bruge din sunde fornuft: Hvis det er en almindelig mængde motion, så er almindelig og god varieret kost rigeligt,” siger Escherich.

Fedtforbrænding og sukker er en dårlig coktail
“De fleste motionister cykler for at holde sig i form, og mange vil også gerne smide nogle kilo nok heller ikke have noget imod at smide et par kilo. Her har sukker den modsatte effekt. Skal du have maksimal fedtforbrænding, skal du ikke indtage nogen former for sukker de første timer af din træning,” siger lektor Lars Nybo.

Skal vi alligevel se på de fordele, der er ved energidrikkene, så peger diætist Birgitte Escherich på indholdets kvalitet i forhold til ens blodsukkerniveau:  “Hvad enten det er energidrikke eller proteindrik, er fordelen, at der hurtigt kommer energi til hjerne og muskler. På den måde får du som udøver en følelse af hurtigt at få fyldt depoterne op. Og selvfølgelig er det godt at få fyldt depoterne op, inden du skal yde en fysisk præstation, og naturligvis er det godt at have et stabilt blodsukkerniveau, men at få det ved at indtage totalt tomme kalorier er bare ikke holdbart i længden,” siger Escherich.  Denne pointe er Lars Nybo enig i: “Hvis du som cykelmotionist sidder og tror, at du ikke kan køre to timer uden at drikke vand med sukker i, så tager du fejl. Det vigtigste er, at du drikker godt med vand i de første timer af din tur, og hvis det er varmt, eller du skal ud på en tur over mange timer, så husk, at det altid er bedre at spise end at drikke sig til energi,” siger Lars Nybo.

Link

CYKELPORTALEN