CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Improviseret cykeltur i bakkerne omkring Kassel Improviseret cykeltur i bakkerne omkring Kassel
Hvad gør ferie cyklisten, når det siler ned i tove og termometeret viser 14 grader i Danmark. Improviseret cykeltur i bakkerne omkring Kassel

 

Hvad gør ferie cyklisten, når det siler ned i tove og termometeret viser 14 grader i Danmark.  Improvisere en smule og kikker vejrudsigt lidt længere ud end Valby Bakke. Smider cyklerne i den firhjulede og drejer sydpå – Auf dem Autobahn.

 

Hahn am Munden, -Langs Fulda – Motorveje adskellige steder – Pause i skyggen

 

Efter godt 600 km med konvojer af lastbiltog, der ville gøre Rubberduck grøn af misundelse, evindelige kødannelser og vejarbejde samt de altid gyselige  rastepladser, nu også med håndsprit og mundbind, ånder vi lettet op efter de første bakker og tager første afkørsel mod Kassel.

De fleste kender de djævelske bakker omkring Kassel fra bilturen der kan tage pusten fra de store lastvognstog og en gammel brugt øse på fire hjul, når turen går mod sydeuropa uden at have checket vand og olie :o)

En af mange dæmninger langs Fulda mod Hahn am Munden

 

Alene navnet Kassel fremkalder ikke ligefrem associationer om noget eksotisk, så de fleste Fahren hastigt Weiter på den nu sekssporede motorvej, jagtende alperne og de franske og italienske rivieraer.

Men nogen gange ligger eventyret for enden af motorvejsafkørslen, specielt hvis du tager de positive og fordomsfri solbriller på. Som cykeldestination er Kassel und Umgebung  ikke så ringe endda, med masser af cykelruter fra Geniessen Pur langs Fulda floden til offroad op og ned på små kringlede stier og grusveje, eller for den sags skyld i høj fart på de tynde højprofilerede landevejsdæk. I tilgift er her ikke nær så overrendt som den af dansken   mere kendte destination Harzen. Landskabet er også mere åbent for masser af flotte panorama views modsat Harzen og Schwarzwald hvor du cykler i tæt skov det meste af tiden.

Uden mad og drikke duer helten ikke

 

Komoot regnes for den førende GPS app til turcykling og har alene mere end 40 forskellige ruter i området omkring Kassel og Gottingen, så der er ingen grund til selv at gå i gang med planlægningen, med mindre du naturligvis finder udfordring i dette.

Det kan godt være Danmark i den store verden har et godt ry som cyklist venligt land ihvertfald for pendlere der primært færdes i bymiljøet, men på mange områder har Tyskerne overhalet os for længe siden, når det angår rekreativ cykelkultur,  ikke mindst i udbuddet af dedikerede cykelveje  kun forbeholdt cyklister og fodgængere. Hertil skal lægges forbilledlig skiltning og masser af rastepladser med bænke og borde. Specielt bænke og borde er en stor mangelvare i Danmark. Lebensraum fornægter sig heller ikke, Dannevang er i mine cykeløjne bare for lille…

Smukke gamle middelalderhuse i Hahn am Munden

 

Vores lille improviserede sviptur for gråhårede  øldrikkende mænd på herretur, lagde ud i Kassel. hvor vi ankom hen under aften med temperaturer 10 grader højerede end hyggelandet  med kaffe og kage mod nord.  Det skulle naturligvis fejres udendørs med en stor tysk snitzel og pommes, behørig skyllet efter med rigeligt af den gyldne Weissbeer. Sikkert ikke den bedste start på de efterfølgende dages cyklistiske oplevelser, men der jo ingen grund til at blive for fanatisk når det primært er for sjov og ferie.

Fulda mod strømmen

 

Erste Tag
Førstedagen lægger vi ud med  en 60 km rundtur  til Hahn am Munden. En letkørt rute hovedsagelig følgende Fulda flodens bugtende vande. Hahn am Munden er en skøn lille middelalderby med en næsten intakt indre by af gammel bindingsværkshuse omgivet af de fire indgangs tårne som i tidernes morgen blev bundet sammen af en bymur. Muren må man tænke sig til da den i dag kun findes i brudstykker.  Trods mundbind og udfyldelse af sporings papirer alle steder hvor man bevæger sig hen, kan livet stadig nydes på torvet med en god fadøl, uden sugerør :o)

Åbne vidder

 

Der zweite Tag
Efter opvarmningen pakker vi på andendagen alt vores  grej på cyklerne og begiver os godt 70 km mod Gottingen af en rute som flere steder overrasker med nogle slemme  procentvise   stigninger. Med udgangspunkt i en af Komoot ruterne over området, tilføjer vi lidt ekstra udfordringer.  Kort før Gottingen bliver vi ledt af et godt fedtet MTB spor op gennem skoven inden vi med et trylleslag kommer ud i det åbne landskab  med den flotteste panoramaudsigt mod Gottingen.  En modkørende foldecyklist på 16” hjul ånder lettet op da han ser os. Vi forsikrer ham at han er på rette vej men nok skal indstille sig på en del trækken  gennem skoven. Sejt at tage på cykelferie på foldecykel… Læs også om den gamle redaktørs tur over alperne på foldecykel her.

Trængsel i Gottingen

 

I modsætning til Kassel, er Gottingen mere besøgt af turister, der denne dag næppe overholder  to meters afstanden på torvet i centrum. Til gengæld går de fleste med mundbind, eller har det i det mindste det med. En virkelighed  vi alle skal til at vænne os til, men samtidig heller ikke skal gøre os rejse forskrækket – Das leben muss weitergehen

Forbilledlig skiltning og masser af cykelveje

 

An der dritten Tag
På trediedagen giver de tunge ølben udslaget. De trætte “gamle” mænd triller ud på en panoramatur øst for Gottingen. Det første stykke er langs en meget trafikeret landevej. Frem for slavisk at følge elektronikken puttes den  i lommen, og vi lader i stedet tilfældigheden råde. På den måde oplever man ofte nye spændende spor. Først på vej tilbage på nedkørslen mod Gottingen opdager vi hvor højt vi egentlig har været oppe, gode ben trods alt :o) Turen afsluttes med aftensmad på en Vietnamesisk restaurant, hvis fisk var til rent UG, og henfører en drømmende til Asiens fremragende køkken.

Det tilbageværende tårn fra bymuren rundt om Hahn am Munden

 

Und es wird der vierte Tag
På fjerde dagen er der igen friske proteiner i de gamle cykelben, så det går i rask tempo tilbage mod Kassel, denne gang af en lidt kortere rute. Omkring Mund ligger vi længe bag en lang elcykel slange af tyske cykelturister, der lige cykler så tilpas hurtigt at vi længe bliver liggende i læ for den tiltagende modvind. 12 km fra Kassel på det åbne stykke går der dog race i de to gamle drenge. Naturligvis får modvinden sejren og den tørre luft skylles efter med lidt for megen øl på tom mave, da vi atter når Kassel.

View ned over Kassel fra Wilhelmshöhe

 

Am ende an der fünfte Tag
Femte og sidste dagen er der almindelig hjemrejse stemning men denne forfatter insisterer på at kigge nærmere på noget tysk bastant arkitektur, der mere vinder priser for det spektakulære end det rent æstetiske. Turen går forbi Bergpark Wilhelmshöhe og det kolossale Herkules monument beliggende  537 moh med en fantastisk udsigt ned over Kassel.  Parken er åben for både gående og cyklister med masser af spor og kan bedst betegnes som en mini udgave af Ludvig den 14 renæssance slot. Fra monumentet på toppen er der en tydelig lige linjeføring som fortsætter gennem Kassel  via den brede Rassen Alle´ .

Herkules Monomentet og cykelruter

 

Går du med tanker om Harzen eller Schwarzwald er Kassel/Gottingen området afgjort et frisk alternativ med masser af muligheder, og langt fra så overrendt af turister. I tilgift er området mere åbent med højt til loftet med mange flotte panorama views og masser af kulturelle seværdigheder.

 

Med udgangspunkt fra Vejle tager turen i bil godt 6 til 8 timer afhængig af trafikken som er tæt og intens omkring specielt Hamborg og Hannover. Med tog tager det mellem 6 og 7 timer med skift 2 gange. Med fordel kan man stå af i Kassel Wilhelmshöhe fremfor Kassel Hbh.  Joda vores storebroder mod syd er stadig meget mere end bare Fahren Fahren auf der Autobahn.

Masser af cykelruter og skiltning er tydelig

 

Ad notam: Denne tur er ikke blevet til med velvillig hjælp fra turistbureauer, turudbydere og hotelkæder. Således kunne Mercedes  heller ikke afse et eksemplar af deres påståede  elektriske Tesla killer, så turen Auf dem Autobahn blev gjort i en godt brugt C klasse  med forbrændingsmotor…

CYKELPORTALEN