CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Du kan cykle både hurtigere og stærkere, hvis du drikker sportsdrik. Det er den klare konklusion i en helt ny undersøgelse, som netop er...

Du kan cykle både hurtigere og stærkere, hvis du drikker sportsdrik. Det er den klare konklusion i en helt ny undersøgelse, som netop er gennemført af den danske forsker Ernst Albin Hansen, ph.d. og lektor ved Institut for Sundhedsvidenskab og Teknologi på Aalborg Universitet.

Hans undersøgelse målte resultaterne for femten erfarne cykelryttere, som kørte to identiske tests, men skiftede mellem en selvvalgt strategi for væske- og energiindtag og en anbefalet, videnskabeligt baseret drikke-strategi. Denne strategi gik ud på at drikke 1 liter High5 EnergySource sportsdrik i timen indeholdende 95 g kulhydrat pr. liter.

Resultatet var, at rytterne i gennemsnit kørte 8 minutter hurtigere på en 48 km enkeltstart, som blev gennemført i forlængelse af 80 km først. Derudover kunne de producere 15 procent mere kraft, og de tabte sig i gennemsnit 1,3 kilo mindre, da de indtog energi-drik i den videnskabeligt anbefalede mængde.

”Det pudsige ved denne undersøgelse er, at anbefalingerne om hvor meget kulhydrat, man skal indtage, er årtier gamle. Men resultatet understreger, at indtagelse af den korrekte mængde energi, ikke står specielt højt på cykelrytternes liste. Det er min klare opfattelse, at det historisk set sandsynligvis har kostet danske landsholdsryttere internationale mesterskabsmedaljer at indtagelsen af væske og energi under langvarige mesterskabskonkurrencer har været utilstrækkeligt,” siger Ernst Albin Hansen.

Ernst Albin Hansen understreger, at cykelryttere på alle niveauer kan lære noget af testen:

”Hvis du fremover vil cykle hurtigere på de lange distancer, så bør du følge de videnskabeligt baserede anbefalinger for indtagelse af væske og energi. På baggrund af denne undersøgelse samt mange tidligere undersøgelser er anbefalingen for cykelryttere der skal præstere på distancer over et par timers varighed følgende: Indtag 1 liter væske i timen som indeholder 60-95 g kulhydrat. En fin øvelse er at sætte sig med et stykke papir og regne ud hvor mange flasker det egentlig er som du optimalt set skal indtage på cykelturen og hvor mange gram kulhydrat du i alt skal have. Hvis du vurderer at det ikke er muligt at medbringe så meget væske eller at modtage tilstrækkelig forplejning undervejs, så bør du i det mindste sørge for at få nok kulhydrat.”

Det var sportsdrik-producenten High5, der leverede energidrik til forsøget, og den danske distributør, EnergySport, er selvsagt begejstret for resultatet:

”Nu har vi endelig fået et klokkeklart svar på spørgsmålet om, hvorvidt energidrikke virker. Tilmed viser undersøgelsen præcis, hvor stor gevinsten er, og det er vi meget glade for at få understreget én gang for alle,” siger Brian Nygaard, der er direktør hos EnergySport.

CYKELPORTALEN