CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Cykellygter er en uundværlig tilbehørsdel til den dansk hverdagscyklist. Der sælges et hav af dagligdags cykellygter. De fleste holder kun en sæson fordi...

Cykellygter er en uundværlig tilbehørsdel til den dansk hverdagscyklist.  Der sælges et hav af dagligdags cykellygter. De fleste holder kun en sæson fordi de simpelthen ikke er konstrueret godt nok.

En cykellygte skal kunne holde til at blive taget af og på 100 vis af gange. Blive tabt, ligge i en lomme eller taske uden at tænde osv, og naturligvis skal kunne give et tilstrækkeligt godt lys og have en hæderlig batteritid også når temperatuen falder.
Det er mange krav at stille og svære at opfylde for de fleste producenter hvis de skal opfylde kravene for Dansk Varefakta.

Hartinger Light er den første cykellygte som har klaret Dansk Varefaktas strenge krav.
Lygten er designet af aktitekt  jan østergaard rasmuusen og der her været tre designkrav:

1. De skal kunne bruges på traditionelle cykelbeslag ( bedre kendt som Nefa    lygtebeslag)
2. Mulighed for at kunne sætte lygten sammen, når den ikke er i brug og derved forhindre at de utilsigtet tænder i lommen  eller tasken.
3. Kraftigt lys, lang brændetid og god batteriøkonomi på prisbillige AA batterier som er nemt tilgængelige og kan skiftes af alle.

Lygterne sælges som sæt.  For og baglygte er elegent skudt ind hinanden når de ikke er i brug. Det forhindrer at de ikke utilsigtet bliver tændt og giver endvidere en pæn kompakt enhed som let kan være i en frakkelomme.

Afprøvning.
Lygten sælges som sæt. For og baglygge kan skydes sammen og fremstår som en forholdsvis handy lille enhed.  Lygterne er basseret på lysdiosder, et stk som kan lyse fast eller blinke.  Lysstyrken er tilstrækkelig og er godkendt til at kunne ses på de lovpligtige 300 meter. Forlygten her et rimeligt stærkt diffus lys som er tilstrækkelig på oplyste veje. Cykler du derimod på en uoplyst vej kniber det gevaldigt. Monteres lygten på styret blæder lyset fra oversiden.

Varefakta.
Ideen med dansk Varafaktakrav til en cykellygte er sådan set god nok, men jeg vil alligevel stille spørgsmåltegn ved anvendeligheden af nogle af testene. Det virker lidt mærkeligt at man sætter krav om at lygten skal kunne holde til at blive tabt ved 5 graders frost under hevisning til at det er de vilkår lygten kommer ud for i en dansk vinter. Hvorfor tester man så ikke også brændtiden af lyset ved samme temperatur. Som dansk forbruger ville jeg have større nytte at at vide hvor længe lygten kan lyse i kulde grader  end de 5 timer ved en nominel temperatur på 18 grader.

Konklusion.
Hartinger lygtesættet er alt det som Basta skulle have været, så er det sagt. Det er pt den bedste løse hverdags cykellygte du kan købe for penge. Og den holder til at blive tabt. igen og igen.

Pris. Set til 199 kr for et sæt.
Link:
Hartinger Light
Dansk Varefakta

 

CYKELPORTALEN