CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Femogtyve Tons og stigende Femogtyve Tons og stigende
To af de helt store cykel brands viser gode takter for mere bæredygtig emballering. Tendensen er dog langtfra noget nyt, men et fingerpej på... Femogtyve Tons og stigende

Bæredygtighed er oppe i tiden og cykling er naturligvis en af dem. Men en ting er at føle sig “frelst” når du cykler, noget andet er al det som følger med under produktion og efterfølgende håndtering af den kære tohjuler.  Emballering af cykler fra fabrik til forhandler og forbruger, er en nødvendighed, for at cyklen kan komme frem i samme stand som da den forlod fabrikken. Men samtidig giver det også enorme mængder af spild emballage hvoraf meget stadig ikke bliver genbrugt eller kan genbruges.

Trek Bicycles har siden årsskiftet arbejdet på at ændre hele deres måde at emballere cykler på. Historisk set har de gennem tiden brugt store mængder af ikke genbrugbart bobleplast og anden ikke genbrugbar emballering.

Trek – gammel emballering

 

I første omgang har de rullet den nye emballering ud på en af deres mest sælgende cykler. Det har betydet at de har kunnet reducerer spild med næsten 25 tons. Det lyder ikke umiddelbart af meget, men tages Treks størrelse i betragtning er det noget der virkelig batter i det store regnskab når det i fremtiden er fuldt implementeret  på samtlige deres cykelmodeller.

På forsøgs indpakningen er de fleste ikke genbrugbare materialer erstattet af bølgepap.
Flere modeller vil overgå til den nye emballering næste år og planen er på sigt 100 % at overgå til genbrugbare materialer. Ikke kun på cykler men også på alle deres øvrige produkter. Samtidig vil de også skole alle medarbejdere involveret i emballering samt forhandlerne i korrekt håndtering af emballeringen.

Trek – ny emballering

 

Cannondale er en anden store amerikanske producent der også har meldt sig på banen med genbrugsmaterialer. De går et lille skridt videre, ved ud over den nu helt plastfrie emballering også at emballere  cykler der er næsten færdig samlet. Det betyder en stor tidmæssig gevinst efterfølgende for forhandleren ved udpakning og klargøring til kunden. Samtidig skulle de også være bedre beskyttet under transport. Ligesom Trek benytter Cannondale nu også bølgepap, både ind- og udvendigt. Samtidig bruger de ristape til at holde det hele sammen. Cannondales Europæiske samle facilitet i Holland er den første facilitet, hvor al plast er fjernet. Der benyttes genbrugs certificeret bølgepap og al tryksværte er plantebaseret, ligesom tapen.

Cannondales nye emballering

 

Genbrugs emballering er langtfra noget nyt. Mange mindre cykel brands især på komponent siden, har længe gået denne  vej. Vaast Bikes er en af de nye cykel brands også på det danske marked, der pakker deres cykler efter disse principper, sammen med detailbranchens “Store Stygge Ulv” Canyon Bicycles der har sendt deres cykler ud til kunderne på den måde i årevis. Specialized har naturligvis heller ikke kunnet sidde denne “genbrugs ansvarlighed” overhørig og er på vej med lignende tiltag, og flere vil formodentlig være nødsaget til at følge efter for at vise gode takter.

En ting er at de store cykel brands prøver at reducere deres spild, men også dig, både som forbruger og cykelhandler kan gøre meget mere. De store papkasser kunne måske ligefrem indgå i en genbrugs cyklus tilbage til fabrikken eller som en option ved transport af cykler med tog og fly frem for at købe og bruge nogle meget  dyre og tunge cykelkufferter der  yderligere belaster det samlede miljøregnskab, når du tager på cykelferie. Der kan stadig tænkes nyt  ud af papkassen, som basis for både vores jord, din samvittighed og nye forretningsideer’

Gammelt forgår – Nyt opstår

CYKELPORTALEN