CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Femte udgave  af  demodagen var tilsmilet af strålende solskin fra morgenstunden. 130 udstillere og mere end 600 presefolk var mødt op i Ratzhenreid i...

Femte udgave  af  demodagen var tilsmilet af strålende solskin fra morgenstunden. 130 udstillere og mere end 600 presefolk var mødt op i Ratzhenreid i Allgau regionen, som danner de smukkeste rammer for selv at træde i pedalerne og teste cykeludstyr.

Traditionen tro havde Sugoi også i år designet Demoday shirten. Undertegnede havde glemt cykelhjelmen, men Abus velvilligt stillede til rådighed. Vi binger en test af den senere.

På Shimanos stand var der  lejlighed for at prøve kræfter med den nye Ultegra Di2 gruppe, som i følge Shimano er elektrisk gearskift til masserne. Der var rift om cyklerne, så de japanske ingeniører må have ramt rigtigt.

I den anden end af spekteret var der rift om Hase Klimax der nu er kommet i en 500 watts udgave, der  for alvor giver turbo på, men kun med behøring forsikring.

HP Veloteknik blev i år belønnet med en Eurobike Award for deres tribike. De har naturligvis også monteret elektrisk hjælp på en af deres modeller, iform af  BionX systemet.  Jeg havde lejlighed til at prøve cyklen og er umiddelbart meget begejsteret, selvom halebenet og oversiden af benmusklerne er lidt ømme, men det er som sagt ren tilvænning.

Sidste år gik der under Tour de France rygter om at Cancellara havde monteret en hjælpemotor i rammen fra tyske Gruber.   Det interessandte ved Grubers system er at det ikke er en pedelec system men en elektrisk  hjælpemotor som trækker direkte på krankakslen.  Systemet giver 100 watt og aktiveres ved en on/off knap. Der er strøm nok til 45 minutter og det kan indbygges i alle rammer med en rørdiameter på mellem 27,2 og 31,6 mm og så vejer det ikke mere end godt 1,5 kg.

I den mere kuriøse del af cykelsegmentet kunne ungarske Stringbike vises deres 18 gears system som benytter et sinrigt wiresystem . Min umiddelbare vurdering er at det mekanisk er alt for sårbart, men det har nogle åbenlyse fordele i terræn hvor momentet er enormt. Alle uden nogen forsudsætninger vil kunne klatre på selv de stejleste stigninger med en stringbike.

Presse Picnic
Om eftermiddagen havde pressedienst Fahrrad inviteret til pressepicnic. Her havde de inviteret udstillere lejlighed til at præsentere deres udstyr.  Det er altid en kærkommen lejlighed til at se noget nyt.

Haibike præsenterede et monter af en elektrisk racercykel på 16 kg.  Lidt af et showmonster, men hvad den skal bruges til har jeg lidt svært ved at se. Den helt store tend i år er 29″ cykler hvor alle mountainbikeproduceter med respekt for sig selv og grønne tal på nundlinien naturligvis er hoppet med på vognen.  Jeg havde lejighed til at prøve en Koga 29″ MTB på de stejle stigninger omkring Ratzhenreid hvor den gjorde et ret overbevisende indtryk. Koga har taget trenden et skridt vidrede og præsenterede den første turcykel med de store hjul.  Denne bedrift gav dem en Eurobike Gold Award. Vi vender tilbage med en test af denne spændende turcykel senere på året.

Som tidligere nævnt har nøglemedarbejdere fra Dahon startet firmaet Tern Bicycles. Men det har ikke slået moderfirmaet af pinden. Dahon har to væsentlige nyheder, den  længede ventede Curl som foldemæssig er en konkurrent til Brompton og Jifo 16 som er en let og kompakt sag på 8 kg som er beregnet til de heklt karte ture til og fra tog og bus  i storbyen. Den foldes amman på 7 sek og kan benyttes som klapstol. Dahon har på alle sine foldecykler påloddet et lille beslag hvor man sætter pedalene når de er taget af.  God ide.

Eurobikes tyvende udgave blev igen en skelsættende begivenhed med mere end 1100 udstillere, 1800 journalister og 40.000 fagbesøgende fra 100 lande. Publikumsdagen om lørdagen tiltrak 20.000 besøgende.

Trenden er meget klar i år,  29″ MTB, daglidagscykler og elektrisk udstyr i lange baner. Elcyklerne har for alvor indtaget markedet og flere spændende elektriske drivsystemer har set dagens lys.  Skal jeg nævne to cykler som skiller sig ud fra mængden er det The Smart Ebike og eSolex.

Speedplay er endelig klar med deres nye MTB pedal den største MTB pedal nyhed i årevis.
Mens Shimano stormer derud af med deres elektriske geargrupper lader Campagnolo stadig vente på sig.  Den største nyhede fra SRAM er implementeringen af Zipp i produktporteføljen samt at de vil lade sig børs notere i nær fremtid.  De har ingen planer om en elektrisk landevejsgruppe, men derimod fokus på tre helt nye forretningsområder. Urban indvendige gear, Urban udvendige gear og Urban elektrisk.

Flere historier følger i de næste dage

Link

CYKELPORTALEN