CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Er service på fjederforgafler for dummies ? Er service på fjederforgafler for dummies ?
Lad en ekspert servicere din fjederforgaffel hvis du vil være sikker på optimalt resultat. Vi har besøgt Scandinavian Bike Tech. Er service på fjederforgafler for dummies ?

scandinavianbiketech06

Mange gør det selv “handyman/kvinde” har nok en indre forestilling om at kunne klare det meste selv. Men som så mange andre ting i livet er der nok visse ting man bør undlade at kaste sig hovedkulds ud i, med mindre man er indstillet på at det kan gå galt, kan koste blod sved og tårer, og ekstra udgifter til ødelagte stumper og indkøb af dyrt specialværktøj.

scandinavianbiketech03

Producenterne gør jo desværre et stort nummer ud af ikke at standardisere tingene, for på den måde at fastholde kunden. Det gælder naturligvis også for fjederforgafler. Mange ejere af mountainbikes med affjedring skænker ikke de ædlere dele nogen opmærksomhed, andet end en smule vand ,sæbe og olie på kæden i ny og næ. De ædlere dele som fjederforgafler og fjederpatroner bliver ofte overset. Specielt de små cykelforhandlere har ikke altid de nødvendige resourcer og færdigheder til selv at kunne servicere gafler og fjederelementer. Her kommer godkendte tredie parts operatører ind i billedet. Vi har besøgt en af dem :

scandinavianbiketech02

Erfaring og netværk
Thomas Aarrup er indehaver af Scandinavian Bike Tech med beliggenhed i Vejle kendt for sit meget aktive MTB miljø og de fantastiske omgivelser. Oprindelig uddannet fra CELF i Nykøbing Falster og siden udstået sin læretid hos en af Vejles store cykelforretninger Børge Madsen Cykler. Her varetog han også Cannondales Head Shox Service Center. I 2014 blev han tilknyttet Herningsholm Erhvervsskole hvor han tager sidste års eleverne op til den afsluttende eksamen på cykelmekaniker uddannelsen. Sideløbende er han en meget aktiv MTB rytter og har været mekaniker for Tre-For – Blue Water Cycling teamet på løb både i ind- og udland.

scandinavianbiketech07

Scandinavian Bike Tech er et specialværksted for alt i vedligeholdelse af forgafler fra de tre mest betydende mærker på det danske marked Cannondale, Rock Shox og Fox Racing Shox. Thomas er den eneste i Skandinavien som kan udføre fuld service på samtlige Fatty og HeadShox produkter fra Cannondale.

Normalt taler man om 100 og 200 timers service eftersyn. Et 100 timers er en visuelt kontrol af føringer, pakninger og olie og luft. Et 200 timers er mere omfattende hvor hele gaflen bliver skilt ad og efterset. Evt slidte dele bliver udskiftet og herefter bliver gaflen samlet igen og justeret til sit oprindelige trim.

scandinavianbiketech01

Selve processen foregår via de mange tilknyttede forhandlere i hele Skandinavien der løbende udvides. Idag godt 36 i Danmark, 11 i Norge, 15 i Sverige og 5 i Finland.  Kunden kontakter forhandleren og sammen finder de ud af hvad der skal gøres. Gaflen afmonteres og sendes til Scandinavien Bike Tech. Under hele processen kan kunden via et unikt trackingnummer på hjemmesiden følge med i hvor langt hans/hendes produkt er kommet.

scandinavianbiketech05

Der hersker en pinlig orden i det lille værksted og alt ligger på sin rette plads i kasser og poser. Thomas benytter kun det af de enkelte fabrikanter anbefalede værktøj og kun originale reservedele.  Efter servicering pakkes produktet i en lufttæt pose og returneres til forhandleren og kunden.

scandinavianbiketech04

Kan man tune en fjederforgaffel
Ligesom man kan tune en bil kan man naturligvis også tune sin affjedring til sine helt personlige preferancer. Til dette formål har Thomas indrettet et lille cykelværksted i et tilstødende lokale hvor kunden kan komme end med sin komplette cykel som herefter bliver tunet efter alle kunstens regler som en systemløsning.

scandinavianbiketech09

Link

CYKELPORTALEN