CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Energi til benene Energi til benene
Vi har prøvespist nogle forskellige energibarer. Vi er ikke udelt begejstrede for dem alle. Energi til benene

Cykelportalen er ofte på udstillinger og til produktpræsentationer, hvor vi tit får udleveret Goodie Backs med diverse reklameartikler fra de enkelte leverandører, heriblandt også energibarer og drikke. Til denne lille uvidenskabelige prøvesmagning har vi sat tænder og gane til produkter fra Nutrixxion, OTE Sports, og Powerbar.

Uanset producenternes lovprisning omkring netop deres produkts fortræffeligheder, er valg af energibarer i sidste ende et personligt valg,  hvor smag og konsistens er mere afgørende end indhold. For hvem gider lige sætte tænderne i noget man ikke bryder sig om, uanset hvor sundt eller usundt det er. Dybest set behøver de fleste almindelige cyklister slet ikke disse produkter, hvis de forberedte sig grundigt og spiste rigtigt og varieret inden en større cykeludfordring.  Specielt de meget populære protein produkter er ifølge flere ernæringseksperter og læger fuldstændig unødvendige og kan ligefrem være skadelige, da kroppen under normale omstændigheder slet ikke kan udskille og optage sådanne koncentrationer. Men naturligvis er en indpakket energibar i baglommen mere bekvem end en banan eller selvsmurt syltetøjsbolle.

Nutrixxion
Bag det tekniske navn og en iøjnefaldende grøn indpakning gemmer sig et firma fra Dortmund. Muslibaren er klassisk med bær og nødder. Den er ret fast i konsistensen, let at åbne og smager godt med en markant syrlig smag. Den ligger let i maven og kræver kun lidt vand at skylle efter med. Den vejer 40 gram.  Proteinbaren har den typiske smag af Soya der er forsøgt dæmpet med et klassisk chokoladeovertræk, der i vores optik ikke hører hjemme i nogen energibar. Det gør den også en smule varmel. Den ligger tungt i maven, så den halve størrelse havde været nok. Den vejer 65 gram. Begge pakninger er let at åbne.

OTE Sports
er en engelsk producent af energiprodukter. Subjektivt får man lyst til at købe deres energibarer fordi de ligger i pakning med vindue så man kan se indholdet, der ser naturligt og indbydende ud. Det snyder heller ikke ved smagningen. De fire smagsvarianter er Karamel, Banan, Coca og Bær. De har alle den samme lufttige konsistens, der let falder fra hinanden når de åbnes.  De rummer 62 gram. Bær og Coca er klart de bedste smagsvarianter ,mens banan er en smule for sød. De ligger let i maven og man får en langvarig mæthedsfornemmelse. Et reelt mellemmåltid. Pakken er let at åbne, men de smulrer let efter en tur i en varm lomme.

Powerbar
Powerbar var tilbage i slutningen af firserne blandt de første til at lancere en energibar. En energibar som mindre flatterende hurtig blev døbt “tandknækkeren”  blandt specielt vintersportsudøvere, hvor dens hårde konsistens kunne vise sig at være lidt af en udfordring for tandsættet. Triathleterne derimod var begejstrede for dens klæbrige konsistens som gjorde det muligt at dele den op i små bidder og klæbe dem direkte på rammen uden emballagen.

De fire varianter fra Powerbar vi prøvesmagte var: Energize Berry, Energize Banana Punch, Protein Plus Lemon-Cheesecake og Cereal Bar.

Energize barene er den klassiske Powerbar, dog med en ny forbedret konsistens, der betyder at den nu er væsentligt blødere. Den er dog stadig en temmelig klæbrig omgang, der er svær at få ud af pakken og klæber alle steder. Smagsmæssigt smager de begge af henholdvis banan og hindbær men på en meget sød og unaturlig måde. Energize giver et hurtigt sukker boost, men ligger alligevel forbavsende tungt i maven. Oprigtig talt har jeg meget svært ved at forstå at en så stor international koncern (Nestle) vil sende et sådan produkt på markedet og at nogle forbrugere overhovedet gider at sætte tænderne i det. Det er en klart OMMER.  De indeholder 65 gram
Lidt bedre går det med proteinbaren hvis ostekagesmag tager den værste smag af soya som de fleste proteinbarer døjer med. Subjektivt er den temmelig tør og man får en naturlig tørst efter at have spist den. Indhold 60 gram.  Vinderen fra Powerbar er deres Cereal bar som er tæt på en klassisk muslibar. Den smager godt og kræver ingen videre vand at skylle efter med. Et let mellemmåltid. Den indeholder 40 gram.

Sammenfatning
Valg af energibarer er en subjektiv vurdering, hvilket naturligvis også gælder her i vores lille prøvesmagning.  Favoritten er klart de engelske OTE Sports der smager godt og er lette at fordøje. Muslibarer fra Nutrixxion og Cereal baren fra Powerbar følger umiddelbart efter. Det er meget sjældent at vi giver tomlen nedad for de produkter vi tester, men Powerbar Energize hører desværre under denne kategori.
Den er en klæbrig syntetisk oplevelse.

Nutrixxion og Powerbar har forhandling i Danmark, mens OTE Sports skal bestilles direkte hos producenten i England.

Link

 

 

CYKELPORTALEN