CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Mange forbinder dynamolys som noget gammeldags og ineffektivt og mindes skoledagene med de larmende rulledynamoer som gav et blinkende lys og tit og ofte...

Billedet taler vist for sig selv. Hvor mange batterilygter kan lige fremvise sådan et lyshav.

Mange forbinder dynamolys som noget gammeldags og ineffektivt og mindes skoledagene med de larmende rulledynamoer som gav et blinkende lys og tit og ofte ikke virkede når føret viste sig fra sin mindre heldige side iform af regn eller slud.
Men de dage er talte. Nu om dage er de mest udbredte typer navdynamoen og de udvikler sig hele tiden og  fremstår idag som den kompromiløse løsning hvis målet er altid at have lys på cyklen og det i rigelige mængder.
For dem som gerne vil læse lidt mere om rullemodstand og effektivitet for navdynamoer kan vi henvise til denne udmærkede
artikel på engelsk.

I forbindelse med testen af Pedalpower Conquer turcyklen hvade vi mulighed for at stifte bekendtskab med en interesandt dynamolys kombination, fra Basta, Buchs og Muller og Schmidt.

Schmidt Son
er i sammenligning med Shimano og SRAM en lilleput når talen falder på navdynamoer, men går populært blandt kendere for at producere de bedste og mest slidstærke dynamoer med den største effektivitet og mindste rullemodstand.  De er fremstillet i Tyskland og yder op til 6W ved 12 Volt. Det er næsten to gange så meget som de nærmeste konkurrenter.  De kan derfor let trække både en for og baglygte.  Navet er af højglanspoleret som det testede nav, eller sortelokseret aluminium. Det har forseglede lejer med meget lang levetid.  Ved almindelig hverdagsbrug kræves ingen vedligeholdelse af hverken nav eller dynamo. En smart og brugbar detajle er den indbyggede pumpemekanisme, der sørger for at vand som finder vej ind i navet pumpes ud igen med det samme. Afhængig af type vejer navet mellem 400 og 585 g.  Det svarer til vægten af et let fornav plus en almindelig rulledynamo. Der findes forskellige versioner til bl.a foldecykler, tandems og cykler med skivebremser.   Desuden også til småhjulede børnecykler og trehjulde cykler. Son leveres komplet med hurtigbespænd og der ydes hele 5 års garanti på navet. Prisen for det testede nav er 1350 kr
.

Basta Pilot Steady
Basta er mest kendt for deres batterilygter og låse, men denne halogenlygte med indbygget refleks og diode standerlys er et godt bud på en pris rimelig dynamolygte. Ved at benytte en lysdiode til standerlys kan det holde i 4 minutter, hvilket er rigeligt i de fleste situationer. Den leveres med to beslag til montering foran ved forgaflenkronen.
Lysstyrken er overvældende og klasser bedre end de fleste batterilygter.
Prisen for lygten er 299,-  

Buchs og Muller
derimod er en gammel kending indenfor kvalitets cykellys. Vi har tidligere testet deres Big Bang batterilygte som må anses for referancen indenfor batterilygter.
Toplight er en diodebaglygte med indbygget reflekser på hver side til montering på de fleste bagagebærer. Den har ligesom forlygten også standerlight.. Den er fuldt opladet efter ca 3 minutters kørsel og kan holde lyset i ca. 4 min. Den kraftige lysdiode har en spredning på 220 grader og kan ses på op til 800 meters afstand.  Lampen vejer 65 g.  Er set til 425 kr.

Konklusion.
Dynamolys er klart at foretrække hvis man cykler regelmæssigt i mørke. Man slipper for batterier som altid brænder ud på de mest ubelejlige tidspunkter og så giver dynamolys langt mere lys end langt de fleste battteri lygtesystemer på markedet.  Også hardcore mountainbikere og racercyklister burde have et reservehjul med navdynamo til de lange mørke vintertræningsdage, eller for den sags skyld de mange som prøver kræfter med et 24 timers MTB eller landevejsløb. Har man først engang prøvet dynamolys bliver batterilygter aldrig rigtig det samme mere.

Dynamonavet er den vigtigste komponent i en god dynamolys kombinationen, så brug pengene her og spar eventuelt lidt mere på selve lygterne, eller lav dem selv.

Links.
Axa Basta
Schmidt Machinenbau
Buchs og Müller
Supernova


CYKELPORTALEN