CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

DGI og DCU sammen om sikre cykelløb DGI og DCU sammen om sikre cykelløb
Motionscykling og motionscykelløb skal være en god og sikker oplevelse for alle. Derfor er DGI og DCU gået sammen om at sætte fokus på... DGI og DCU sammen om sikre cykelløb

Motionscykling og motionscykelløb skal være en god og sikker oplevelse for alle. Derfor er DGI og DCU gået sammen om at sætte fokus på sikkerheden i motionscykelløb, og et fælles statement skal være med til at fremelske den gode cykelkultur.

Over 500.000 danskere bruger cyklen til andet og mere end transport. Motionscykling er en populær motionsform, og motionscykelløb er en motiverende idrætsoplevelse for mange. Tusindvis af cykelmotionister deltager hvert år i motionscykelløb, og rigtig mange af dem kommer hjem med en god oplevelse. De senere år har arrangører af motionscykelløb desværre oplevet, at nogle deltagere med uforsvarlig kørsel tilsidesætter egen og andres sikkerhed – det ønsker vi at imødegå.

På et møde i Vejle den 5. marts, har de 14 største danske cykelmotionsløb, DGI og Danmarks Cykle Union derfor igangsat arbejdet med at sørge for, at alle kender og følger retningslinjerne for motionscykelløb.

”Motionscykelløb er ikke væddeløb eller et sted, hvor man kan tilsidesætte egen eller andres sikkerhed. Uforsvarlig kørsel hører ikke hjemme i motionscykelløb, og DGI og DCU vil sammen med de store cykelmotionsløb stå sammen om at udbrede den gode cykelkultur,” siger Mogens Kirkeby, hovedbestyrelsesmedlem i DGI.

Deltagere skal overholde færdselsreglerne
Motionscykelløb afholdes oftest på åbne veje, hvor deltagerne skal overholde færdselsreglerne. Mogens Kirkeby peger på, at selvom det er nogle få, der ikke forstår at holde sig inden for rammerne, er det vigtigt, at alle aktivt tager del i at udbrede den gode cykelkultur:

”I de senere år har vi desværre oplevet, at nogle få deltagere med uforsvarlig kørsel tilsidesætter egen og ikke mindst andres sikkerhed – det ønsker vi at imødegå. Vi ønsker, at motionscykelløb fortsat skal være en god og sikker oplevelse for alle deltagere, og vi forventer, at alle deltagere bidrager positivt til dette,” siger Mogens Kirkeby.

Der er forskel på motion og konkurrence
I DCU er formand Henrik Jess Jensen glad for, at der kommer fokus på sikkerheden.

”Vi skal blive endnu bedre til at gøre det klart, at der er forskel på motion og konkurrence. Og så skal vi som arrangører blive meget bedre til at fortælle, at der er mulighed for både at køre sikre motionsløb og sikre konkurrencecykelløb på alle niveauer i Danmark, så der er ikke grund til at opføre sig uforsvarligt og ødelægge oplevelsen for hinanden,” siger Henrik Jess Jensen.

DCU’s formand er bevidst om, at det ikke er nok at opfordre de enkelte ryttere til at følge regler og anvisninger. Arrangører, klubber og organisationer skal være konsekvente i forhold til at gribe ind og sanktionere:

”Vi skal tage opgaven alvorligt i alle led, for vi kan ikke leve med, at nogle få sætter andres helbred på spil, fordi de vil køre konkurrence det forkerte sted. Sammen tilbyder DGI og DCU hundredvis af gode cykeloplevelser, så der er noget for alle. Og målet er, at danske motionscykelløb skal være sjove og sikre og bidrage til den stærke og rige cykelkultur herhjemme,” fastslår Henrik Jess Jensen.

Et fælles statement
På mødet i Vejle var der opbakning til det fælles statement ”Motionscykling til motionscykelløb” med det mål at imødegå at nogle deltagere med uforsvarlig kørsel tilsidesætter egen og andres sikkerhed.
Med statementet vil Danmarks Cykle Union, DGI og de største danske cykelmotionsløb stå sammen om at udbrede den gode cykelkultur, med udvikling af et kodeks for deltagelse i motionscykelløb. Vi ønsker, at motionscykelløb fortsat skal være en god og sikker oplevelse for alle, og vi forventer derfor, at alle deltagere bidrager positivt til dette ved at:

1. Overholde færdselsreglerne.

2. Rette sig efter løbsarrangørernes anvisninger.

3. Vise hensyn.

4. Have respekt for andre.

5. Kende egen begrænsning.

Det fælles statement er tiltrådt af Danmarks Cykle Union, DGI, Grejsdalsløbet, DGI Hærvejsløbet, Fjorden Rundt, Tøserunden, Sjælland rundt på cykel, Sjælland på tværs, Fjordløbet Randers, Danmarks Højeste Motionsløb, Fyen Rundt, Medieløbet, Stjernetour de Grindsted, Tour de Vestfyn, Coast2coast Jylland, Bakkeløbet.

Link

CYKELPORTALEN