CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Dahon er uden sidestykke den større cykelproducent som har et af de mest alsidige og mest nyskabende cykelprogrammer.  Alle deres cyklermodeller bryder med de gængse opfattelser af...

Dahon er uden sidestykke den større cykelproducent som har et af de mest alsidige og mest nyskabende cykelprogrammer.  Stort set  alle deres cykelmodeller bryder med de gængse opfattelser af hvordan en cykel skal være skruet sammen og ikke mindst se ud.  Men et aparte udseende gør det ikke alene.  Det er der efterhånden rigtig mange som kan, men hvor det aparte udseende kan omsættes til ny funktionalitet skiller Dahon sig afgørende ud.  Nyskabende og anderledes cykler er ofte dyre,  men også her er Dahon på forkant med et fornuftigt prisleje,  hvor langt de fleste kan være med.


Dahon Smooth Hound, er nok det de fleste vil syntes, er en lidt underlig cykel.  Men der er mening med galskaben.  Skal en cykel have tilstrækkelig små dimensioner er det svært et komme uden om små hjul.  Smooth Hound er en traditionel diamantramme med alle dens styrke mæssige fordele, monteret med 20″ hjul.   Det gør den til en ilter og meget manøvredygtig cykel, som i tilgift er meget  kompakt når den skilles ad.
Cyklen fås i o størrelser M og L.

Afprøvning.
Ved første øjekast ligner Smooth Hound en almindelig minicykel, men går man helt tæt på den opdager man en lille genialitet, nemlig Tom Ritheys Break Away Option.  Dette system gør det muligt at adskille rammen i to dele.  Netop denne måde at gøre tingene på har Tom Ritchey bevist ikke går ud over stivheden i stellet.  Og når Tom Ritchey kan udvikle racercykler og mountainbikes på denne måde som har vundet World Cup løb, så må det medføre respekt.  Stellet holdes sammen af saddelpinden oppe ved saddelrørsbespændet som er opdelt i to.  Da Dahon bruger en ramme i aluminium har de modificeret Ritcheys originale Break Away løsningen på skrårøret, da den oprindelig er udviklet til en ståramme. De to rørender har fået isat hver deres udfræsede alublok for at give tilstrækkelig styrke i samlingen. I stedet for en lille ring spændes det sammen med en 12 mm unbraco, der naturligvis følger med.

Smooth Hound kan adskilles i flere tempi.  Den hurtigste er bare at adskille rammen.  Det svarer stort set til at at sammenfolde en almindelig folde cykel.  Men skal dyret gøres rigtig kompakt og kommes i en kuffert, kræver det en del mere. Nu skal hjul, styr, forgaffel og skærme også af.  Til gengæld sår man så med en cykel som kan komme i en kuffert så lille som 19x97x141 cm.  Den tager alle flyselskaber med uden ekstra betaling.  Og hvad bedre er, cyklen indcheckes sammen med den almindelige bagage.  Det tager ca. ½ time at skille cyklen til dette stadie.  Foruden 12 mm unbraco nøglen skal der bruges to mindre en 6 og 4 mm samt en skruetrækker.

Nuvel hvordan kører “vidunderet” så ?  Forbavsende godt.  Det sidste års tid har den stået distancen som dagligdagscykel, turcykel og motionscykel på mine ture i udlandet.  Ud over at den naturligvis kan adskilles kommer men hurtigt til at sætte pris på Moustarge styret og den højdeindstillige frempind.  En anden genialitet er den indbyggede pumpe i saddelrøret.   Da stellet har den samme geometri som et ordinært diamantramme stel er det kun når man kikker ned på de små hjul at man bliver opmærksom på størrelsen.  Den opfører sig som en almindelig cykel og er meget sporstabil.  Da styret kan justers trinløs i højden kan man altid finde den mest optimale kørestilling.
Cyklen har pålodninger for bagagebærer, så den kan bruges som turcykel.  Eneste forbehold jeg har er mht til gearingen som mest er langt an på landevej i ikke alt for kupperet terræn, men da der ertale om standard komponneter kan man jo selv ændre det.


Her ses cyklen i Dahons egen specialfremstillede softshell kuffert med dimensionerne 19x97x141 cm.

Specifikationer.
Ramme: N type, PAQ Technology, DualArc design, 7005 double-butted aluminum, integrated head tube, replaceable hanger
Forgaffel: Dahon SlipStream, Puro U7 aluminum, patented Fusion technology, double butted tubing
Gear: Shimano Ultegra Bar End skifter og Tiagra bagskifter
Hjul:  Kinetix Comp, doublewall, CNC sidewalls, wear line indicator fælge og nav
Dæk: Schwalbe Marathon Racer Tires, 85 psi, Qualifier Compound casing, RaceGuard puncture protection, Reflex
Frempind: Dahon F.I.T. Stem, patented ATS technology, 6061-T6 aluminum
Kranksæt: FSA, forged aluminum, Dahon Special Edition, 55/44T CNC alloy chainrings, black ano 55 ring
Styr: Nitto Moustarge
Styrfitting: Dahon Fusion, Zero stack, cartridge, conical spacer
Saddelpind: BioLogic PostPump Seatpost, 27.2 mm
Saddel: Brooks Champion Saddle, Dahon Special Edition antique brown
Krans; Shimano HyperGlide 8 spd, 11-32T
Kæde: KMC Z82 Chain
Pedaler: MKS EZY quick release pedals
Skærme: SKS


Her er cyklen pakket i en standard Delsey hardshell kuffert med dimensionerne  27 x 72 x 65 cm

Konklusion.
Smooth Hound 6.0 er en underlig cykelfisk, og sikkert ikke cyklen for hvem som helst alene på grund af det aparte udseende.  Men er du ofte på farten og gerne vil have en god og alsidig cykel med som er let og uproblematisk at transportere med fly og tog uden at skulle betale astronomiske beløb er den meget svær at komme uden om.  Den kører fantastisk godt og kan bruges til stort set alt.

Interesserede købere skal være opmærksom på at cyklen ikke findes i den danske grossist program.  Prisen er ca. 7000 kr.

Links

CYKELPORTALEN