CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Når du åbner snart sagt et hvilket som helst cykelblad, finder du dusinvis af cykler designet for Tour De France eller for at...

Når du åbner snart sagt et hvilket som helst cykelblad,  finder du dusinvis af cykler designet for Tour De France eller for at cykle ned af en stejl bjerg stråning med 70 km  timen.  Dahon IOS er anderledes. Den er designet for urban mobilitet, og alle de krav en byrotte har brug for.  Den er udstyret med alle de ting du har brug for som dagligdagscyklist, den er foldbar for let transport og opbevaring, kan køre med bagage, har dynamolys og komponenter som kan tåle dagligt
slid.

Rammen foldes på midten og sammen foldet fylder cyklen 38 x 78 x 82 cm hvilket kun er en smule større end Dahons øvrige cykler som er monteret med 20″ hjuk i modsætning til IOS’ens 24″ hjul. Det tager ca. 15 sek. af folde cyklen end eller ud.   Cyklen vejer 15 kg og er monteret med en 8 gear Shimano Nexus nav, men den har fittings til montreing af udvendige gear.

Andros stem
Det nyudviklede styr er en lille genialitet, da det med et snuptag giver en masse forskellige indstillingsmuligheder og det vel og mærke uden de begræsninger man ofte oplever på indstillige styr og frempinde i form af manglende stivhed.

BioLogic PostPump
Dette er en anden Dahon specialitet hvor saddelpinden også er en cykelpumpe. Altid ved hånden og nyttigt gemt væk når den ikke skal bruges.

BioLogic Freedrive
I modsætning til andre lignede systemer på markedet så følger Dahoans kædeskåner kæden med rundt. Det giver mindre friktion.

Afprøvning.
Testcyklen var en tidlig forproduktionsmodel, hvorforden havde visse mangler. Den endelige model som kommer på markedet i starten af det nye år, 2010 vil der være monteret både lys,skærme.
IOS er en sjov cykel, som langt de fleste straks vil føle sig hjemme på. Den er meget sporty i sin opførsel men styrer samtidig neutralt.  De mindre 24″ hjul betyder intet i praksis, jo en noget kvikkere acceleration.

Foruden det 8 gears Nexus er der også blevet plads til mekaniske skrivebremser og de fremragende Kojak dæk fra Schwalbe. Foldecykler har fra tidernes morgen fået et ry for at være vakelvorne og farlige at cykle på.  Lad mig slå det fast EN GANG FOR ALLE,  at dette er en fordom som ikke på nogen måde holder længere.  Evt. tvivlere skulle hellere prøve en foldecykel før de udtaler sig om den slags.

Konklusion.
Dahon IOS er en meget gennemtænkt cykel med de helt basale køregenskaber iorden.  Den er et godt bud på en alsidig foldecykel til de cykelkøbere som egentlig mere var på udkik efter en almindelig dagligdags cykel men som kan se de oplagte nye muligheder i denne cykeltype. Cyklen ventes på markedet i starten af det nye år.  Om den kommer til Danmark er endnu ikke oplyst, men interesserede kan kontakte den danske distributør på nedenstående link.

Links

CYKELPORTALEN