CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Cykling for helbredets skyld drejer sig ikke om at kunne cykle op af Alp de 'Huez som en professionel...


Cykling for helbredets skyld drejer sig ikke om at kunne cykle op af Alp de ‘Huez som en professionel cykelrytter med 25 km/t.
Cykling for helbredets skyld drejer sig om at holde sig i gang.  At kunne cykle til og fra arbejde, og holde dine vitale organer i form.

Vi har samlet 5 simple regler som forbedrer dit helbred.

1.
Moderat aktivitet ved 50-80% af dit maksimum puls mindst 3 til 5 gange om ugen af 20 til 60 minutters varighed.

2.
Cykling med lav intensitet.  Bør suppleres med styrketræning to dage om ugen (8-10 øvelser med 8-12 gentagelser for at opretholde en fedtfri virkning)

3.
Gør din træning til en livsstil og ha det samtidigt sjovt ved at udføre den.

4.
Sæt et mål, f.eks. en specifik vægt, spis en bestemt antal kalorier eller cykel en bestemt distance. Dette skal virke som en motivationsfaktor.

5.
Få familie og venner med på ideen. At mødes og træne sammen øger motivationen og er medvirkende til at man ikke så let giver op.


Selvom du sikkert ikke bliver jagtet af autografjægerne hver gang du er ud og cykle, vil du garanteret får øget anseelse i din nære omgangkreds.

Tæl kalorier.
Så hvad skal der så lige til for at være sund og trimmet.  Du skal forbrænde 2000 kalorier om ugen.  Det vil nedsætte risikoen væsentligt for at blive syg. 
Hvor meget du skal cykle for at forbrænde 2000 kalorier afhænger af dit nuværende formniveau.
En god rettesnor er tallene fra “Cycling Health and Physiology (Burke 1992)”
Hvis du vejer 77 kg og cykler 24 km/t  vil du bruge 8 kalorier i minuttet, hvilket svarer til 500 kalorier i timen. Er du mindre og cykler du langsommere skal tallet naturligvis reduceres tilsvarende.
Flere af de bedre pulsmålere kan udregne dit kalorieforbrug. Men selvom man naturligvis forbrænder flere kalorier jo hårdere man træner, er det ikke nødvendigvis nogen god ide at presse sig selv alt for hårdt.  Træner du f.eks. ved 80 % af din maksimum puls bruger du kalorier fra kulhydrater. Kroppen kræver længere tid til at komme sig hvis du bruger for mange af den slags kalorier.

Vedholdenhed.
The American College of Sports Medicine (ACSM) lavede år tilbage en undersøgelse. Den fastslå at dyrkning af motion to gange om ugen var for lidt.  3 gange gav en lille forbedring, mens fem gange om ugen giver en væsentlig forbedring.
Så cykling 3 til 5 gange om ugen er altså det optimale.
På bundlinien gælder det om at holde sig i gang.
Ja faktisk kræver det ikke særlig meget for at klare sig væsentligt bedre end en inaktiv person. Det interessante er at ACSM anbefaler at pulsen skal være lav til moderat. Dvs. mellem 50 og 80 % af din max puls.Valg af cykeludstyr er ikke afgørende

Forskellen er at personer som er i god grundform slet ikke behøver at kæmpe med intervaltræning, grupperace og andre hæsblæsende aktivitet.
Langt de fleste cyklister vil opnå de bedste resultater ved at cykle stabilt i området 50 til 80 % af maksimum pulsen.
Selvom du ikke har en pulsmåler kan du saktens får en ide om at du er i det rigtige område alligevel. Din vejrtrækning skal være ubesværet igennem næsen.
Længden af dine ture kan variere fra 20 til 30 minutter og maksimum op til en time. Marathon ture i timevis er slet ikke nødvendige.

Lyder det ikke fristende, så op på cyklen og derudaf…

CYKELPORTALEN