CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Campagnolo tæller til tolv Campagnolo tæller til tolv
Campagnolo først med 12 speed kassette på deres top landevejsgrupper Record og Super Record. Campagnolo tæller til tolv

For en gang skyld er Campagnolo først med det nyeste hippe på landevejsområdet. I forbindelse med deres 85 års fødselsdag lancerer de under titlen MOVEMENT 12 BY CAMPAGNOLO som de første, at have fået klemt endnu et gear ind på deres mekaniske topgrupper Record og Super Record, der nu opgraderes med 12 speed kassette.

Naturligvis skal vi have 12 speed på landevejsraceren, og sikkert også snart tretten, fjorten og femten, hvis markedsføringen skal have ordet fremfor almindelig sund fornuft, og naturligvis skamroser alverdens cykelmagasiner de nye grupper. De kan jo dårligt være andet bekendt, inviteret på luksusophold med alt betalt…

Campagnolo har altså klemt endnu en klinge på kassetten som nu kommer i to udgaver: 11-29 og 11-32. I kombination med dobbelt kranksættet i tre udgaver 50/34, 52/36 og 53/39 giver det mange gear (24) og tætte spring. En opskrift de professionelle cykelryttere efterspørger, godt hjulpet af producenterne, selvom vi for nyligt har set andre vinde cykelløb på det stik modsatte, 1×11 som vi formodentlig kan forvente at både SRAM og nok også Shimano fremover vil sværge til, ihvertfald om et supplement til deres eksisterende x2 grupper.

Ellers er det mest i småtingsafdelingen vi finder ændringer på de to nye topgrupper. Kranksættet har fået uafhængige bolte til de to kranse, hvilket ifølge Campagnolo skulle give øget stivhed, men også mere besvær og øget vægt og et efter vores mening tilbageskridt. En teknologi fra tidernes morgen da kranksæt var triple.

Campagnolo har altid været kendt for deres meget fine ergonomi i deres skiftegreb.  Dette er heldigvis bibeholdt i de nye 12 speed skiftere og yderligere forbedret med nye kabler og trinløs reach justering.
Bagskifteren tillader nu at det øverste pulleyhjul kører meget tæt på tandhjulet gennem alle gear. Det betyder at kæden har kontakt med flere tænder. Denne funktion fandtes nu allerede på de eksisterende grupper, men nu videreført til spændet 11-32 på den nye kassette. Priser og leverings tidspunkt for det danske marked er endnu ikke oplyst.

Link

CYKELPORTALEN