CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

BOGANMELDELSE: Other Ways To Win BOGANMELDELSE: Other Ways To Win
Lee Craigie er en "MUST READ" for alle som ikke går/cykler den slagne vej... BOGANMELDELSE: Other Ways To Win

Er du ivrig Bikepacker, klinger navnet Lee Craigie måske bekendt. Indenfor langdistance og udholdenheds cykling som The Tour Divide, Highland Trail 550 og Colorado Trail, er hun lidt af en veteran. Samtidig er hun også en fornem ambassadør  for kvindelige cykelryttere via sit arbejde i Adventure Syndicate og hendes personlige bestræbelser på at tilskynde og lette kvindelig deltagelse i lange udholdenhedsløb.

Hendes foredrag “Ride Like A Girl” i Glasgow 2017  – læs mere på Bikepacking.com – virker som startskuddet til bogen “Other Ways To Win” hvor du som læser får en god indsigt i personen Lee’s cykelunivers lige fra dedikeret konkurrence cyklist til kvindefortaler. Den lidt tvetydige titel vender vi tilbage til.

Der er en udbredt opfattelse af at ens tidlige opvækst kommer til at præge ens senere liv. Om dette er rigtigt eller bare et forsøg på at forklare /retfærdiggøre ens senere handlinger, skal jeg ikke yderliger kommentere, andet end at jeg tror det er mere komplekst og individuelt som så.

Men Lee prøver i de første kapitler at bogen at tilskrive hendes opvækst til hendes senere laden og gøren, hvilket denne anmelder måske syntes er en anelse søgt og mere et forsøg på at formidle en gode fortælling. Kvinder vil elske denne indledning, mens mænd flest inklusiv denne anmelder nok er lidt mere forbeholden. Ikke mindst fordi hendes barndom er fortællingen om det som langt de fleste af os kan nikke genkendende til, kærlig familie, rimelig levestandard og et stabilt miljø.

Dette tillægger Lee som en “samfundsmæssig forventning”, som hun ikke følte sig hjemme i og hurtig kom i konflikt med. Ret hurtigt blev det hende klart, at hun var bestemt til at følge en anden vej. Cyklismen i alle dens former, er en fantastisk måde at begynde sådan en dannelsesrejse, hvad denne anmelder fuldt ud kan sætte sig ind i, men altså også for Lee, der hurtigt fandt kammeratskab, fællesskabsfølelse og herved en vej til præstation som den drivende kraft inden for cykling.

“The ride goes on forever. I am white hot and desperate for it to be over, but I will not ask for help, I will not panic, I will not cry”

Hendes åbenlyse cykeltalent kommer tidligt til udtryk, hvilket de næste kapitler  beskriver. Lee’s nuværende identitet handler i høj grad om hendes udholdenhed indenfor cykling, Hun steg hurtigt  i graderne for at blive britisk mountainbike mester og derefter fortsætte med at repræsentere sit land ved internationale begivenheder. Lee beskriver med rette sin frustration over den vej, hun måtte gå for at blive mester. Hun passede ikke helt ind i rammerne, da hun trænede på sin egen måde og sagde sin mening, når hun blev spurgt. Denne kamp mod det etablerede påvirkede hende og et brud var uundgåeligt og hun gik nu målrettet efter “Other Ways To Win”

De resterende kapitler omhandler denne videre rejse, hvor Lee beskriver sit arbejde med at danne og pleje Adventure Syndicate, et kollektiv af kvinder med klare mål at vise, hvad der kan gøres af en gruppe engagerede kvindelige ryttere bundet sammen af ​​en fælles vilje mod en stadig forstokket cykelverden styret af mænd.

Afsnittet om deres første udfordring og angreb Mark Beaumonts North Coast 500 rekord er en meget gribende fortælling om opkast, mytteri og den sidste umulige time. Denne anmelder skal ikke foregribe slutningen men lade læsere selv om at læse bogen, om det lykkedes at slå rekorden eller ej.

Lee fortsætter med at redegøre for mange andre udfordringer i de følgende kapitler, en tur på tværs af Pyrenæerne, hendes udfordringer i Tour Divide og et sidste kapitel dedikeret til Highland Trail 550.

Bogen er meget personlig og ærlig skrevet hvor Lee beskriver, hvordan hendes egne forhold vokser og aftager, mens hun udforsker bredere temaer som drive, motivation og samfundsmæssigt pres. Det gennemgående drive er dog den store kærlighed til det at cykle og hvad det kan drive en til

“The humble bicycle and the spirit of the human being. Together it transpires, we can perform miracles”

Normalt ville man forvente en slags opsummering, men ikke her. Bogen slutter lidt mærkeligt med et kapitel om Highland Trail-løbet. Formodentlig skyldes denne  bratte afslutning , at vi har meget mere at høre fra Lee, og hun er sandsynligvis lige nu er derude og gør det.

Alligevel er  “Other Ways To Win””  en meget inspirerende og læsbar bog, der giver et reelt indblik i drivkræfterne bag hvirvelvinden Lee Craigie. Hendes skrivestil er let tilgængelig, betænksom, ærlig og ikke-dømmende. “Other Ways To Win” er en cykelbog der griber præstation cykling an på en lidt anden og mere personlig måde end vi ofte er vant til fra denne kant og vil sikkert kunne inspirere mange ikke mindst kvindelige cyklister som kan og vil selv.

Bogen er udgivet på Vertebrate Publishing AdventureBooks og koster kr. 131,-

Om Lee Craigie
Lee Craigie er født 20. december 1978. Hun er Active Nation Commissioner for Skotland,  og officiel repræsentant for vandring, cykling og general fysisk aktivitet i hele landet. Tidligere professionel mountainbikeracer og Britisk mester. Initivtager til Adventure Syndicate  herunder hendes deltagelse  i The Scotsman.

 

CYKELPORTALEN