CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Tyske Busch & Muller er specialister i cykellys, hovedsaglig til dynamonav. Big Bang er deres første batterilygte i den helt tunge klasse.

Tyske Busch & Muller er specialister i cykellys, hovedsaglig til dynamonav. Big Bang er deres første batterilygte i den helt tunge klasse.

Der findes mange meget kraftige cykellygter på markedet, men Big Bang skiller sig ud på to afgørende punkter.
For det første benytter den en gasladet pære, som giver en unik lystyrke i kombination med et forholdvis lavt strømforbrug.
For det andet er parabolen udformet,  så den giver samme lysspedning som et sæt billygter. Det vil sige meget bredt og lavt, så det ikke blænder unødigt.

Lysstyrken svarer til 140 Lux. For sammenligningens skyld, er en almindelig diodeforlygte på ca. 10 Lux, så det siger sig selv at der er tale om et meget kraftigt lys.

Lystyrken taler  vist for sig selv

Afprøvning.
Lygtehuset er udført i slagfast plastik, med en temmelig stor parabol som nærmer sig de 10 cm i diameter. Den monteres snilt på en glidefatning der monteres på styret ved hjælp af en kraftig snaplås, der gør den let at få af og på.  Batteripakken er en fiks lille sag på størrelse med en pakke cigarretter. Den monteres på styret eller overrøret ved hjælp af en velcorem.
Batteri og lygte forbindes ved et trepolet stik med lås som er isoleret med en gummikappe. Når batteriet skal oplades tages lygten fra og man monterert laderen i stikket.  Det tager ca. 12-14 timer at oplade batteriet helt. Brændetiden ved max. lystyrke er imponerende 5 timer ved en nominel temperatur på 15 grader. Det viste sig i praksis at holde stik, endda med en god margen til den positive side.

På bagsiden af lygten sidder en afbryder og en batteri indikator fra 1 til 6 med tre farver.
5 og 6 er grøn og betyder at lygten er fuldt opladet.  3 og 4 er gul  og betyder at lygten er ca. halvt opladet. 1 og 2 er rød og betyder at lygten er svagt opladet.
Selve parabolen kan drejes så man kan få en langlysfunktion eller spotlys.

Når lygten tændes går der omkring 10 sekunder før den når fuld lysstyrke. Dette sker for at skåne pæren. Lysstyrken er intet mindre end imponerende. Det er tydeligt at der er gjort meget ud af at udforme parabolen korrekt, så man får lyset, der hvor der er brug for det. Specielt spredningen er imponerende. Det kan ikke gøre bedre.  Sættes parabolen til spotlys liger dens lysmønster andre toplygter. Den lyser nu meget langt men spredningen er ikke god.

Også en mørk skovvej bliver fuldt oplyst, så man roligt kan cykle i skoven uden fare for dyre og sig selv. Som lygte til de populære 24 timers MTB marathosn vil den også være oplagt.

Konklusion
Big Bang vil være lygten alle andre fremover skal sammenlignes med. Den er uden sidestykke den bedste cykellygte der findes på markedet. Bevares der findes lygter som giver ligeså meget lys men ingen har den spedning som Big Bang kan fremvise. Og netop lysspredningen er den afgørende forskel på hvorfor denne lygte er så god.
Desværre er prisen skyhøj, 550 Euro. Så man skal være mere end en almindelig dødelig natcykllist for at ville bruge så mange penge på en cykellygte.

For funktion giver vi 

For pris giver vi  

Link
Busch & Muller

 

CYKELPORTALEN