CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

BESØG: 1905.dk BESØG: 1905.dk
Specialbutikken 1905.dk er lidt af et cykelmekka for dagligdags- og touringcyklister. Cykelportalen har besøgt dem. BESØG: 1905.dk

En blæsende og råkold efterårsdag på Israels Plads. På den flotte hvide facade i Rømersgade, skimtes et lille 1905 skilt og nogle Brompton foldecykler i det ene vindue. Ikke noget med gule udsalgsskilte her. Bag den diskrete facade og massive indgangsdør gemmer sig lidt af cykelmekka for dagligdags- og touringscyklister. Butikschef Andreas Otto byder mig velkommen i 1905.dk

Det kan undre en smule, i et land som Danmark, hvor mere end en million bruger cyklen dagligt, og et image ude i den store verden som foregangsland for cyklismen som bæredygtigt alternativ, at Cyklistforbundet kun har godt 16.000 medlemmer, mens bilismens højborg FDM nærmest er ved at drukne i medlemmer, med deraf trafikalt kaos på veje og i byer.

En skæbne de desværre deler med alle de øvrige Europæiske cyklist organisationer. Måske et lidt for støvet image fra tredsernes  protest bevægelser, selvom Cyklistforbundet langtfra er nogen årsunge, men hører til en af verdens ældste sammenslutninger for cyklister, stiftet i 1905. Intet kommer af sig selv, heller ikke gode vilkår for cyklismen uanset om man er hel- eller deltidscyklist, hvor Cyklistforbundet gennem tiden har gjort en stor forskel som alle nyder godt af.

Cyklistforbundet er i disse år inde i en brydningstid hvor den negative tendens med faldende medlemstal, nu ser ud til at være vendt, gennem en ihærdig og meget målrettet indsats for at ændre Cyklistforbundet til en moderne interesseorganisation som der bliver lyttet til, og hvor den lidt frelste og bil fjentlige holding, nu er erstattet af en mere nuanceret og  bredere tilgang til alternative transportformer. Med Klaus Bondam som frontfigur har Cyklistforbundet fået en markant personlighed, der med en baggrund som uddannet skuespiller og kommunalpolitiker, kan trænge igennem på medier og overfor de politiske beslutningstagere.

Men også på andre områder markerer Cyklistforbundet sig med friske pust. Et af dem er deres butik 1905.dk. En butik der gennem tiderne nok har været lidt en torn i øjet på nogle indenfor cykelbranchen. En holding ingen i branchen længere har råd til at have, med internethandlens indtogsmach.

Oprindelig startende butikken som en ren medlemsservice med tilbud til medlemmerne. Dette har siden udviklet sig til at være en cykelbutik for ALLE, og en spydspids for at få interesserede cyklister til at støtte op om Cyklistforbundet. For at adskille interesseorganisation og handel blev butikken for nogle år siden omdøbt til 1905.dk  Butikken ligger centralt placeret et stenkast fra Nørreport St. med alt hvad hjertet begærer af specialprodukter indenfor dagligdagscykling og cykeltouring.

“Vi bestræber os på udelukkende at have brands ingen andre har, både for at skille os ud, men også for ikke at træde cykelbranchen unødigt over tæerne” siger Andres Otto, der er daglig butikschef for et lille team af dedikerede medarbejdere, der foruden butikspersonale også tæller et par cykelmekanikere i egen værksted. De varer vi fører på linie med de andre cykel forretninger holder vi samme prispolitik. Naturligvis har vi også en netbutik som supplement til den fysiske butik”  Som medlem af cyklistforbundet får man rabat på alle varer.

“Sælger man cykler, er man også nødt til at have eget værksted. Der gælder uanset om det foregår fra en fysisk butik eller online” forsætter Andreas.  Samtidig har vi indført en ny service med stor succes, hvor  kunderne kan booke værkstedet, både med eller uden hjælp fra cykelmekanikerne. En service som suppleres af kurser i klargøring og cykelreparation, hvert forår når sæsonen starter.

“Detailhandlen er i disse år presset fra alle sider. 1905.dk er i den sammehæng en lille  cykelbutik, og her gælder det om hele tiden at være oppe på beatet og prøve nye tiltag. Derfor koncentrerer vi os meget om nicheprodukter, da gængse cykelprodukter i forvejen er rigeligt repræsenteret. Tilstedeværelsen på de danske cykelmesser har også givet fokus på både vores specielle produkter og Cyklistforbundet, så afgjort en winwin både for  butikken og cyklistsagen.

“De fleste af vores brands, er små brands hvor der er tilknyttet en historie. Typisk omkring bæredygtig tilgang til produktion og materialevalg. I det store udland har den nye Bikepacking trend fået rigtig godt fat, mens det stadig kniber herhjemme. Derfor regnes vi af mange cykelforhandlere også som en af  landets førende indenfor Bikepacking, ja så førende at mange  forhandlere specielt i det jydske er begyndt at henvise kunder til os”, griner Andreas.

Eget cykelunivers
1905.dk er en butik med sin helt egen sjæl, langt fra de moderne lidt sterile og ens udseende butiksmiljøer. Her er dæmpet belysning billeder på væggene og masser af unikke cykelprodukter. Afgjort en butik hvor man har lyst til gå rundt og snuse og røre ved tingene, primært fordi varesortimentet er meget forskelligt fra hvad man ser andre steder bl.a de ikoniske Brompton foldecykler og Frog børnecykler.

I kælderen åbenbares  vel nok det mest specielle og intime cykelværksted man kan tænke sig. Her klargøres og repareres de cykler som butikken sælger. Desuden er det også omdrejningspunkt for de gør det selv kurser som afholdes. På en stor tavle kan medlemmer booke værkstedet til gør det selv reparationer.

Specialbrands
Ud over de gængse cykeltilbehørsdele fører 1905.dk en række cykelbrands som de har eneforhandling på i Danmark. Tyske Schindelhauer er meget stramt designede cykler med bæltedrev. En anden tysk specialitet er Bombtrack som kan noget med Gravel. Uld er 1905 eget uld undertøj.

Besøget hos 1905.dk har været lærerigt og kan være til inspiration for andre mindre cykelforretninger om at satse på nicheprodukter som ikke umiddelbart kan findes hos andre og i det hele taget at finde sin egen hylde væk fra det kliniske cykelforretnings miljø som præger store dele af branchen i disse år, hvor en cykel pludselig skal gøres til raketvidenskab.

Link

 

CYKELPORTALEN