CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Manden der ville se alt fra et cykelstyr Manden der ville se alt fra et cykelstyr
En anderledes cykelfortælling om en usædvanlig mand der har cyklet jorden næsten uafbrudt siden 1962. Manden der ville se alt fra et cykelstyr

Homeiselsewhere02

Den nu 84 årige Heinz Stücke er i øjeblikket aktuel på flere streaming tjenester med dokumentaren “The man who wanted to see it all” Der er rigtig mange der har cyklet langt og længe på vores vidunderlige og mangfoldige klode. Men nogle få stikker af i nutidens mængde af selfie fikserede rejsecyklister, IKKE pga. statussymboler, magt og penge, men derimod mennesker der helt og holdent og uden skelen til hvad omverdenen syntes og mener, kaster sig ud i netop deres livsprojekt. Vi anmeldte hans bog “Home Is Elsewhere” i 2016 , du kan læse her i en lettere redigeret form.

Læs hans bog og se hans film og bliv selv inspireret til dit næste cykeleventyr, ud af komfortzonen og måske uden selfiestick og sponsorer ;o) …

Manden der ville se alt fra et cykelstyr

Homeiselsewhere10

Heinz Stücke er en af den slags sjældne personligheder. I 1962 forlod hans sit trygge barndomshjem og drog afsted på cykel i en alder af 20 år og har indtil 2010 stort set cyklet uafbrudt. Det er blevet til mere end 648.000 km gennem 196 lande . Han har taget mere end 100.000 billeder og slidt 21 pas, adskellige dæk og tre cykler.

Homeiselsewhere08

I en alder af 75 år vendte Heinz Stücke tilbage hvor det hele startede, i den lille tyske by Hövelhof og kan gøre status over et helt usædvanligt og rigt cykelliv. Det er der kommet en meget anderledes cykelbog ud af, fortalt af den hollandske rejseskribent Eric van den Berg som er dykket ned i hans kæmpe samling af dagbøger, billeder og postkort for at finde ud af hvad der har drevet den lidt exentriske solocyklist ud i et ene cykeleventyr efter det andet.

Homeiselsewhere09

Motivationen til at tage afsted var et job som mildest talt kedede ham og udsigten til at leve og stifte familie som folk flest, virkede på ham meget fjernt. Det ukendte rundt om næste hjørne motiverer mig mere end den sikre slagne vej…

Homeiselsewhere03

Heinz Stücke har oplevet lidt af hvert, som at blive ramt af en bil i Chile. Angrebet af bier i Mozambique, fængslet i Cameeron og mistet sin cykel i Sibirien.

Homeiselsewhere06

Jeg har altid holdt mig i behørig afstand for turisthoberne. Kik på kortet og planlæg i forvejen. Rundt om Ayers Rock var det dog lige vel eventyrligt, da vejen var så sandet at jeg måtte trække det meste af vejen.  De højeste temperaturer oplevede jeg i Mauritanien med 53 grader. De første 40 år cyklede jeg på en robust stålcykel. Den vejede 25 kg man var meget pålidelig. Da han ville på opdagelse de mere øde steder hvor man kun kunne komme med fly købte han en Bike Friday foldecykel. Det var også på det tidspunkt hvor flyselskaberne begyndte at opkræve ekstra gebyr på cykler.

Homeiselsewhere07

Jeg har aldrig søgt om Visa på mine rejser. Når jeg først var kommet ind i landet som f.eks Vietnam og Cambodia spurgte ingen mere. Nogle af de lande han besøgte var ikke egnet til cykling, så han lod cyklen stå og vandrede istedet.  Selv udtaler han “Das Fahrrad ist mein Reisepass”

Alt bliver efterhånden rutine. Mine dage startede med en blanding af pulvermælk, sukker og neskaffe. Dagsetaperne var mellem 100 og 120 km. Min personlige rekord var  300 kilometer på 12 timer, krydsende gennem den Syriske ørken i medvind.

Homeiselsewhere11

Han har altid valgt at cykle alene. På den måde kan du gøre lige hvad du vil, når du vil.  Naturligvis kan det af og til være lidt enseomt, men det er nu engang den måde jag har valgt at rejse på.

Home Is Elsewher en en medrivende bog med mange sjove fortællinger og anekdoter. Den er suppleret med avisudklip og direkte citater fra Heinz Stückes mere end 18.000 siders dagbogsberetninger. Hertil kommer en mængde flotte billeder.

Homeiselsewhere04

Link

 

 

 

CYKELPORTALEN