CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Alex Moulton 1920 – 2012 Alex Moulton 1920 – 2012
Indenfor cykelsporten bruges ofte ordet “legende” om store sportsudøvere.  Samme benævnelse kan med rette sættes på Dr. Alex Moulton, en visionær engelsk ingeniør og... Alex Moulton 1920 – 2012

Indenfor cykelsporten bruges ofte ordet “legende” om store sportsudøvere.  Samme benævnelse kan med rette sættes på Dr. Alex Moulton, en visionær engelsk ingeniør og opfinder som tit og ofte gik mod strømmen.  Havde det ikke været for ham havde verden sikkert ikke haft foldecyklen som vi kender den idag. Alex Moulton er først fremmest kendt for den hydroelastiske affjedring som gjorde det muligt at udvikle den legendariske Morris Mini. Uden hans opfindelse var det aldrig lykkedes at få bilen så kompakt og den lille charmerende englænder viste på mange områder vejen for moderne biler.

Allerede i halvtredserne begyndte Moulton at arbejde med cykeldesign, og i 1962 offentliggjorde han det for sin tid revolutionære cykeldesign, som ikke var bygget på den klassiske diamantramme og som havde små hjul og affjedring.  Rette tid og sted for  i løbet af få år var Moulton den anden største cykelproducent i England og de første 10 år blev der produceret og solgt mere 150.000 cykler i forskellige udgaver.

I 1967 overtog Raleigh patent rettigheder og produktion af cyklen, men cykelgiganten forstod aldrig rigtig at videreføre successen, så i 1974 indstillede de produktionen og et engelsk cykeleventyr var slut for en tid.  I starten af firserne købte Moulton sine patentrettigheder tilbage og startede på ny produktionen op. Han lancerede sin Space Design ramme der den dag idag stadig er diamanten i hans produktion.  Den originale Moulton fra 1962 produceres stadig hos Bridgestone i Japan.

Alex Moulton blev 92 år og nåede at opleve sit 50 års jubilæum tidligere på året.  Driften af Moulton Bicycles fortætter under ledelse af hans nevø Shaun Moulton.

Link

CYKELPORTALEN