CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Velkommen til Californien Velkommen til Californien
Kunsten at bygge cykler med sans for sjæl og passion, lever stadig, men kommer IKKE fra øst... Velkommen til Californien

 

Cykelportalen-NAHBS44

Uden på nogen måde at ville anfægte moderne industri produkters force omkring ensartethed i fremstilling, stort udbud og attraktive priser, er det alligevel som om noget er gået tabt i vores så effektive og fortravlede verden.  Specielt når man som undertegnede har været igennem hele møllen af cykeltyper fra den første spæde trehjulede cykel i stål, over 22 og 24″ drengecykler der holdt en sæson, til hundedyre plastikrammer med klovnehjul. Fælles for de fleste af de cykler var manglen på sjæl. Passionen og den håndværksmæssige stolthed for produktet er forsvundet i vor tids industrialiserede samfund hvor kun drejer sig om pris, omsætningshastighed og varer over skranken i en uendelighed.

Cykelportalen-NAHBS47

I disse år tales meget om at skulle differentiere sig og opdyrke nye muligheder indenfor cykelbranchen, foranledigiet af den megen internethandel hvor kunden altid kan finde det han/hun vil have hvis ikke det ene sted så det andet. Udviklingen kan ingen stoppe, og forbrugeres troløshed slet ikke, så branchen er naturligvis på evig vandring for at genopfinde sig selv og gøre sig fortjent til kundernes gunst. Nogengange skal der kikkes helt andre steder end normal praksis. Det var en af bevæggrundene til at besøge verdens største udstilling for håndbyggede cykler NAHBS.  Forhåbentlig kan denne lille besøgsrapport tjene flere til lidt inspiration både som cykelforbruger, cykelgrossist og cykelforhandler på udkik efter nye muligheder, for tro mig de findes men ikke altid ligefor.

 

Med den flyvende hval over Atlanten
Mens størstedelen af den internationale cykelverden i slutningen af februar drog mod øst til Taiwan hvor VeloCity og Taipei Cycle Show havde slået pjalterne sammen til en MEGA EVENT,  bestemte jeg mig denne gang for at gøre alvor af en mangeårig drøm og vende næsen den modsatte vej, mod det solbeskinnede Californien, for at kikke på unikke cykelprodukter bygget med en tro passion mod det oprindelige cykelhåndværk, langt fra industri fremstillede Made In Asia cykler.

Cykelportalen-NAHBS39

Efter en tur over Atlanten i den flyvende hval (tak til Airbus og British Airways) forlængende solnedgangen med godt 10 timer, ankom jeg med forbavsende lidt jetlag hen under aften til downtown San Francisco, sådan næsten da. Udsigten ved indflyningen fejlede ikke noget. Trods det nu at befinde mig i bilernes eget land, valgte jeg den bekvemme og hurtige undergrundsbane til Richmond og derefter videre med amerikanernes svar på Intercity Amtrak Cost Starline til Sacramento. Hvorfor lige friste den kedelige ulykkesstatistik som søvnig billist bag et rat.

Cykelportalen-NAHBS29

Fra erfaringsudveksling til cykelshow
North American Handbuilt Bicycle Show (NAHBS) s grundlægger og ankermand Don Walker er selv passioneret stelbygger. https://www.donwalkercycles.com Don er oprindelig uddannet flymekaniker men da hans cykel en dag gik i stykker og han tog ned til den lokale cykelbutik hvis mekaniker kunne konstatere at den var revnet i krankboksen. ”Jeg kan reparerer den eller bygger dig en ny ramme for godt 100 dollar mere” var svaret. Dons nysgerrighed var vakt og enden på det hele blev at han købte en gammel svejse JIG til cykelstel, og selv gik i gang.

Cykelportalen-NAHBS91

Om tilblivelsen af NAHBS forsætter han. ”De fleste kender historien om Gary Fisher, Keith Bontager og Tom Ritchey der populært går for den moderne mountainbikes fædre. Men der var mange flere der selv byggede cykelrammer i den periode, fra halvfjerdserne og op til først i halvfemserne, hvor mountainbiken endnu var i sin vorden. Som altid lugtede den moderne cykelindustri nye muligheder og vi kender alle historien. Næsten fra dag til dag var de fleste stelbyggere pist væk. Men omkring 2003-04 var der igen godt gang i de amerikanske stelbyggere. “Vi havde et online forum hvor vi udvekslede ideer og erfaringer. Flere efterlyste en årlig tilbageværende begivenhed hvor vi kunne mødes face to face, men det blev kun ved snakken og intet skete, indtil jeg tog initiativet og lancerede en dato 15. jan. 2005 i Houston med spørgsmålet. Hvem vil være med ?” forsætter Don.

Cykelportalen-NAHBS02

”Det første år var vi 23 udstillere og godt 700 besøgende. Jeg husker det som en begivenhed hvor der blev drukket temmelig meget øl !” griner Don. En tradition der siden har holdt ved. Dette års messe var ingen undtagelse, da den heldigt faldt sammen med Sacramento Beer Week.
”Det første år lagde vi også grunden til flere spændende seminarer om det tekniske og kvalitetsmæssige aspekt i stelhåndværket, noget som siden er blevet en tilbagevendende tradition, forsætter Don Walker.

Se flere billeder fra NAHBS 2016 her

Året efter i San Jose var udstillerne tredoblet og 3000 besøgende kikkede ind. Siden er det gået slag i slag. Hvad der startede som et rent amerikansk anliggende har idag udviklet sig til verdens førende messe for håndbyggede cykler og dele, med deltagelse fra hele verden, heriblandt også noget så sjældent som danske stelbyggere.

Cykelportalen-NAHBS19

En stor familie
I modsætning til de store internationale og toneangivende cykelmesser hersker der en helt anden og nærmest familiær stemning på NAHBS. Naturligvis vil stelbyggerne gerne sælge deres produkter, men det primære er at være sammen med ligestillede, udveksle erfaringer og få inspiration. Der er en stor hjælpsomhed imellem dem, og ofte bliver man henvist til andre hvis man har et helt specifikt spørgsmål. Få steder findes en så stor mangfoldighed af menneske- og cykeltyper, med deres helt egne og særegne ideer og konstruktioner. Men fælles for dem alle, er en ægte passion og kærlighed til håndværket, som de rundhåndet deler ud af.  De fleste af de udstillede cykler er helt unikke og har taget adskillige måneder og tusindvis af timer at kreere. Derfor er der måske også en smule mere logik i deres prispolitik, selvom cyklister på stramt budget bestemt ikke skal lade sig afskrække. Flere af stelbyggerne har også gode kontakter til cykelforhandlere så man på den måde kan drage fordel af hinanden med netværk og kundekontakt.

Cykelportalen-NAHBS09

Ingen tilfældighed
Sacramento er efter amerikanske forhold en mellemstor by på godt en halv million indbyggere smukt beliggende ved floden af samme navn. Det er anden gang i messen historie at Sacramento lægger hus til. Første gang skete i 2012. NAHBS2016 kunne efterfølgende melde om rekordstor deltagelse i Sacramento Convention Center som afspejler en meget stor cykelinteresse i det Nordlige Califonien der også smitter af på de lokale cykelforretninger som efter danske forhold er imponerende velassoerterede.

”Udstillerne var glade, de besøgende var glade, og pressen var glad. Det gør mig glad”, sagde en tilfreds Don Walker efterfølgende. Godt 7000 betalende gæster besøgte messen over de tre dage sammen med nogle hundrede pressefolk og næsten 180 udstillere.

Cykelportalen-NAHBS91

Kreativitet og detaljer i højsædet
Det som først slår i øjnene som førstegangsbesøgende er den enorme kreativitet og de mange ”skøre” cykler og tilbehør. Samtidig er der en næsten hysterisk kræsen for de helt små detaljer på alt hvad der møder en. Den gængse holding om “at det kan ikke lade sig gøre” og “det har vi prøvet”, bliver gjort godt og grundigt til skamme her. Naturligvis er der ekstreme kontruktioner, men det er netop det som er charmen. Og så det at du som forbruger kan få en drømmecykel fuldstændig efter dit eget hoved. Selvom udstillingen er en miniput sammenlignet med Eurobike kan man fordybe sig i timevis i kvalitet og kreativitet frem for at løbe træt i blinkende lygter og kvantitet.

Men nu skal man ikke tro at det hele kun er svejsesømme, loddetin og mandehørm.  Også nye Hi Tech metoder bliver luftet på messen. 3D printede titaniumsmuffer i kombination med kulfiber var en af dem. I en hovedsaglig mandsdomineret verden, var det også rart at se et par kvindelige cykelstelbyggere med deres fortolkninger på cykelkunst.

Ligesom de store udstillinger har deres prisuddelinger,  hyller NAHBS også deres egne. Der bliver givet priser i forskellige kategorier, indenfor de traditionelle cykeltyper, den bedste håndværksmæssige udførsel og design. Herudover er der nogle specialpriser, til bedste nye udstiller, bedste udenlandske udstiller, Don Walkers favorit og ikke mindst publikums favorit som vel tydeligst afsejler hvad det er kunderne vil have.

Cykelportalen-NAHBS74

At udstillingen bliver taget alvorligt af de mange store mainstream producenter, vidner de mange produktudviklere om, som stille og diskret tuller rundt og får nye ideer til kommende års dusinvarer.

Interesserer man sig bare en lille smule for håndværksmæssig bygning af cykler og er mæt af dage mht. masseproducerede cykler, eller måske bare vil have inspiration og ideer til selv at udvikle en cykel, ja hvem ved nye forretningsmuligheder til sin cykelforretning eller import, er NAHBS et MUST SEE.

Er guds eget land for stor en mundfuld, findes der mindre alternativer i England i form af Bespoked Bristol i april måned, med engelske og nogle få europæiske udstillere. Også Berlin Fahrradshow har fået en stor niche af udstillere som viser det traditionelle cykelhåndværk. Det foregår i slutningen af marts måned.
Næste år flytter NAHBS til Salt Lake City fra den 10-12 marts

Cykelportalen-NAHBS45

Link

CYKELPORTALEN