CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Wahoo Elemnt Roam TEST: Wahoo Elemnt Roam
Den nye Elemnt Roam største aktiver er den under alle forhold fineste læsbare skærm på markedet, en super let betjening og en lang batteritid.... TEST: Wahoo Elemnt Roam

Wahoo Fitness har med først deres Elemnt og siden Bolt cykelcomputer fået et solidt fodfæste som alternativ til Garmins dominans. Wahoo holder fast i at gøre tingene på en lidt  anderledes måde end de fleste andre. Wahoo Elemnt Roam er nyeste model, hvor de primære nyskabelser er bedre navigation og en farveskærm. Roam har samme design som Bolt men er stadig på størrelse med Elemnt.

Specifikationer

  • Dimensioner: 89 x 54.4 x 17.8 mm
  • Display : 2.7″ (68.58mm) farve
  • Opløsning: 240×400
  • Vægt: 95 gram
  • Batteri: 17 timer
  • Holder: Outfront & frempind
  • Låsbar
  • GORILLA© glas
  • Lyssensor
  • Trådløs overførsel via Bluetooth & WiFi
  • Elemnt Companion App
  • GPS med get started og rerouting
  • Downloadbare kort
  • SMS & TLF notifikation
  • Mountainbike spor
  • Integration med alle træning/GPS apps
  • Pris: kr. 2.625,-

Afprøvning
Wahoo Elemnt Roam har taget det bedste fra den oprindelige Elemnt og den mindre og aerodynamiske Bolt. Hertil er føjet forbedret navigation og en farveskærm. Processoren er  stadig den samme som Elemnt, hvilket betyder at den i direkte sammenligning med Garmin er en smule langsommere, uden at det dog i praksis betyder alverden.  Wahoo har fra starten valgt at lave al opsætning via en smartphone app. Dette er en god disposition da smartphonen stadig er væsentligt lettere at betjene og det faktum at alle alligevel altid har den på sig. Første gang man tænder for Roam, kommer der en lille stregkode til syne som bruges til  parre den med smartphonen og Wahoo Companion Appen. Det kan ikke være meget lettere. Samtidig opdaterer den softwaren til nyeste version.

Wahoo bruger ikke en berøringsfølsom skærm men derimod tre knapper på fronten og to på siden til at zoomer ind og ud. Jeg har aldrig været nogen stor fan af en touchskærm, med de problemer det giver med handsker og fedtede og svedige fingre,  så  knapper fungerer fint. De er gode store og har en fin klart defineret vandring og funktion. Opsætningen via appen Wahoo Companion foregår fuldstændig gnidningsfrit, ikke mindst synkronisering med tredie parts apps. ,hvor Wahoo understøtter stort set alle betydende apps til træning og navigation. Roam leveres uden pulsbælte og hastighedssensor som du kan vælge frit.  Den understøtter ANT+ og Bluetooth Smart sensors inklusiv FE-C trainers, Pioneer’s power meter og sensorer til måling og optagelse af ilt i musklerne. Af apps kan kort nævnes, Best Bike Split, MTB Project, Strava, Ride With GPS og Komoot. Faktisk så finder den alle de apps du har installeret på telefonen som den kan arbejde sammen med. En stærk side for de trænings orienterede cyklister, er den kan vise træningsplaner planlagt på Training Peaks og  Today’s Plan.

Navigation
Roams vigtigste opdatering er dens forbedrede navigationsfunktioner. Selve ruten skal stadig planlægges på en seperat app, men det er nu muligt at ændre navigationen undervejs på selve enheden. Disse funktioner omfatter at navigere til steder, der er gemt på enheden, ved hjælp af pan og zoom på enheden for at finde og vælge en placering, vende en rute for at vende tilbage til starten og retninger fra din aktuelle placering til begyndelsen af ​​den valgte rute. Det fungerer alt sammen tilforladeligt men er en smule langsomt grundet den lidt forældede processor, så man ofte er kommet et godt stykke ud af det forkerte spor før den finder alternativer. Da Roam opererer med MTB specifikke kort bliver man ofte ledt ud på spor som ikke er velegnet til landevejsraceren. Som MTB og Gravel GPS er den til gengæld suveræn. En rigtig eventyr GPS. På kortet vises ruten med en tydelig farve og hver gang der skal skiftes retning markedes det med dioderne i siden og på toppen.

Farveskærm
Godt nok har den nye Roam fået farveskærm men Wahoo bruger den på en klog måde. Grundlæggende er det stadig den kontrastrige monokrom som er fremherskende, mens ruteføring og visse træningsdata har fået farver på.  Det giver en god synlighed og adskiller tingene fint og giver øget overblik. Samtidig bevares den gode batteritid som for mit vedkommende lå på imponerende 26 timer ( 17 timer opgivet) før jeg måtte oplade den igen. Selve skærmen har en mat overflade som forhindrer reflekser. Jo mere , jo mere kontrastrig er skærmen. Væsentligt bedre end konkurrenterne uanset fabrikat. Godt gået.
Navigationslysene på siden og i toppen er mindre bevendte, da de er meget svære at se.
Lyssensoren tænder automatisk for baggrundslyset på skærmen når lyset forsvinder. Her havde det også været rart med en øget lysstyrke i lysdioderne når lyset øges. Lysdioderne kan have forskellige funktioner, der  defineres i appen. Fra højre/ venstre sving i navigation til hastigheds og pulsgrænser ved træning.

Kortmæssigt dækker Wahoo Elemnt alle lande. De enkelte lande skal downloades enkeltvis. Det betyder at du får maks opløsning i kortene men kun behøver at hente dem som du bruger. De kan hentes og slettes valgfrit efter brug. Datafelterne er faste og kan ikke konfigureres individuelt. Her har Wahoo klogt tilstræbt enkelhed. Til gengæld kan du zoomer ind og ud, så du kun har de datafelter du ønsker men med øget størrelse. Godt for brillebrugere.

I forhold til den originale Elemnt og Elemnt Bolt er betjeningen den samme.  Brugermæssigt er de forbilledligt udlagt, så selv nybegynderen straks føler sig hjemme. I forhold til Garmin er de væsentligt lettere at finde ud i alle krogene mht funktionalitet. Hvis du forventer en farveskærm og A til B navigation på enheden så bliver du nok skuffet. Til gengæld er brugen af farver godt udført og giver et øget overblik. Dybest set har ingen GPS brug for en farveskærm. Monokrom er suverænt bedre mht til batteritid og kontrast i stærkt sollys. Samtidig udnytter Wahoo funktionaliteten med smartphone appen fuldt ud.

Konklusion
Wahoo Elemnt Roam er en fremragende cykel GPS som er let at bruge. På flere områder er den også sin nærmeste rival overlegen. Er du på udkik efter et alternativ og vil have markedets suverænt bedste skærm som kan aflæses under alle lysforhold så er den meget sværm at komme uden om. Prismæssigt ligger den i den høje ende men alligevel tøver vi ikke med at anbefale den. En sjælden god GPS cykelcomputer hvor der er lagt vægt på det væsentlige med fokus på Need to Have before Nice to Have.

Link

CYKELPORTALEN