CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: SRAM Rival 22 TEST: SRAM Rival 22
Trods adskellige år på bagen er nyeste udgave af SRAM Rival stadig et overbevisende bekendtskab til en fornuftig pris TEST: SRAM Rival 22

SRAM-Rival-22-07

SRAM Rival landevejsgruppe har altid levet lidt i skyggen af Shimano 105 som alene i kraft af sin dominans på færdigbyggede racercykler i mellemprislejet sidder tungt på markedet.

SRAM-Rival-22-11

SRAM Rival gruppen blev lanceret tilbage i 2006 og er nu nået til mk III udgaven med 11 gear.  Rivalgruppen er funktionsmæssigt fuldstændig identisk med topgrupperne RED og Force og benytter deres Double Tap gearskifte greb. Men for at spare er der brugt støbt alumium istedet for kulfiber. Den nye Rival gruppe kan sammensættes på flere forkellige måder omkring gearudvekslinger og valgfrit med både fælgbremser og hydrauliske skivebremser.  Denne test omhandler basisgruppen med mekaniske fælgbremser.

SRAM-Rival-22-02

Specifikationer

 • 11-speed design
 • Fås i mange forskellige versioner og gearudvekslinger inklusiv WiFli
 • Pålidelig og langtidsholbar
 • Samme funktionalitet som Force og Red
 • Støbt aluminium
 • Fås til GXP, BB30 og PressFit 30 krank
 • Tre bremsetyper: mekanisk, hydraulisk fælg og hydraulisk disk
 • Totalvægt: 2275 gram
 • Pris: Set til mellem 5 og 6000 kr

SRAM-Rival-22-09

Kranksættet har støbte aluminiumsarme og fås i længerne 165, 167.5, 170, 172.5 and 175mm. Der benyttes X-GlideR kranse i  52/36, 50/34 eller 46/36  med 110 mm BCD omkreds. Vægt 860g (BB30 50/34 w/o BB)/ 844g (GXP 50/34 w/o BB). Kasetten er varmebehandlet og med spider i aluminium. Kompatibel med PC 1170 og PC 1130 kæderne. Fås i 11-36 420 g , 11-32 310 g 11-28 271 g og 11-26 260 g. Bremserne er med Dual pivot design og optimeret til dæk op til 28 mm brede. Monteret med SwissStop® bremseklodser. Vægt for et sæt 300g. Kæde med SRAM kendte PowerLock® samle led.

SRAM-Rival-22-08

Bagskifter fås i to versioner en kort og en mellemlang som kan klare op til 32 tands kasette.  WiFLi™ giver næsten samme gear interval som på triple kranksæt og sparer samtidig vægt. Exact Actuation shifting sikrer præcist skifte i kombination med AeroGlide ™ pulley hjul. Vægt henholdvis 180 og 191 gram. Forskifter har Yaw™ cage som bevæger sig i liniær linie med kæden. Integretet kædefangarm og beskyttelse. Vægt 89 gram.

Flere billeder af SRAM Rival 22 her 

Skiftegrebene tager udgangspunk i tomodellen SRAM RED® 22 med samme ErgoFit™ udformning. Individuel og justerbar rækkevidde for fingerne på skiftepalen. Vægt 332 gram for et sæt.

SRAM-Rival-22-10

Afprøvning
Gruppen var monteret på en færdig cykel, så testen omhandler udelukkende funktionalitet.  SRAM Rival 22 fremstår i en meget flot sort finish og det nye kranksæt har trods det er lavet i aluminium fået optiske ligheder med sine dyrere kulfiber brødre. Double Tap skiftegrebene er design og ergonomisk en ren nydelse og optisk tættere på Campagnolo flotte greb end Shimanos noget klodsede. Retfærdigvis skal det nævnes at det omvente forholder sig hvis man vælger den hydrauliske løsning hvor Shimano er sluppet væsentligt mere heldig fra designet, men naturligvis er smag forskellig.

SRAM-Rival-22-05

Med RED 22 gruppen i frisk erindring fra testen af Haibike Affair  er det indlysende at drage sammenligninger, og set ud fra en funktionel betragtning er det i småtingsafdelingen vi finder forskellene. Skiftefunktionen er den samme meget kontante og præcise, dog en anelse mere støjende end RED men ellers det samme. Kun bremserne halter lidt efter topgruppen. De bremser knap så godt og doseringen er lidt grovere. Subjektivt føles kranksættet stivere end RED i kulfiber hvilket kommer til udtryk i skift  fra den lille til store klinge hvor kæden promte lægger sig på plads ved skift, hvor den på RED har en tendens til at svømme lidt fordi kranksættet giver sig en smule.  Har man først vænnnet sig til DoubleTap skiftefunktionen er grebet både mere egononisk og ikke mindst væsentligt lettere at skifte gear med handsker på kolde vinterdage.

SRAM-Rival-22-04

Plusser

 • Bedste 11 speed køb i prisklassen
 • Funktionalitet og Ergonomi
 • Integreret kædefanger
 • Klassens laveste vægt
 • Funktionsmæssigt svært at retfærdigøre de dyre grupper

Minus

 • Lav lireværdi
 • Svær at opdrive færdig monterede cykler

SRAM-Rival-22-03

Konklusion
SRAM nyeste 11 gears udgave af Rival gør det svært at retfærdiggøre de dyrere grupper, som udelukkende vinder på lavere vægt og høj lireværdi (kulfiber) Køb Rival 22 hvis du er på stramt budget og brug de overskydende penge på nogle bedre hjul og dæk.
Funktions- og pålidelighedmæssigt bliver det vanskeligt bedre…

Vurdering-4

Link

 

Del denne artikel...Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

CYKELPORTALEN