CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Spot Brand ACME TEST: Spot Brand ACME
Flot design, bæltedrev, lang levetid og lav vedligeholdelse er noget af det, som kendetegner dagligdagscyklistens Mercedes klasse... TEST: Spot Brand ACME

Spot-Brand-ACME-04

I en cykelverden hvor mange prioriterer enten lavest mulig pris eller lir og fluevægt, kan det være svært at slå igennem med ny vaner og cykelteknologi der for de fleste, vil være en reel forbedring i forhold til det eksisterende. Størstedelen af den danske cykelflåde er med kæde, der efter en typisk dansk vinter uden vedligeholdelse ofte er ræverød af rust og klar til udskiftning.

Men der findes et alternativ der nærmest er ukendt i Danmark, bæltedrevne cykler.  Nu er cykler med bæltedrev langtfra nogen ny opfindelse. Allerede i cyklens barndom var der de første spæde forsøg med bæltedrev, men det var først da den amerikanske industrigigant Gates opfandt deres Carbon Drive i 2007, at udviklingen for alvor tog fart.  I USA er cykler med bæltedrev for alvor ved at slå igennem, mens den danske cykelbranche stadig triller videre i samme gear med ugens tilbud i rustne kæder og beskidte fingre.

Spot-Brand-ACME-08

Spot Brand er en amerikansk cykelproducent med aner indenfor mountainbikesporten. De ejes og drives af Wayne og Andrew Lumpkin, der tidligere har udviklet AVID bremserne, kendt af de fleste mountainbikeryttere.  Spot Brand bruger meget konsekvent bæltedrev på samtlige sine modeller. De arbejder tæt sammen med Gates og har bl. a haft en finger med i spillet omkring det nye forbedrede CDX CenterTrack bælte.  Deres produktprogram er omfattende og tæller alt lige fra singespeed crossrammer til multi speed mountain- og citybikes.

Til denne test har vi lånt en Spot Brand ACME, der er en cykel tænkt til den mode- og kvalitetsbeviste dagligdagscyklist der tænker lidt mere langsigtet end lav pris og kæder. Se flere billeder af cyklen her.

Spot-Brand-ACME-10

Specifikationer

 • Ramme: Spot Custom 7005 Aluminum
 • Forgaffel: Spot Custom Carbon tapered steerer, 1 1/8″ – 1 1/2″
 • Styrfitting: Cane Creek 10-Series
 • Styr: Spot Brand 6061-T6, 31.8mm, 620mm med 9 graders  buk
 • Greb: Ergon GA1 EVO
 • Frempind: Spot Brand 31.8 clamp, +/-6 degree, 50/52cm = 100mm, 55/57cm = 110mm, 60cm = 120mm
 • Bremser: Avid DB1 hydraulic disc
 • Kranksæt Gates S300, 50/52 = 170mm, 55/57/60 = 175mm
 • Klinge For:  Gates CenterTrack, 46T, 130 BCD
 • Klinge Bag: Gates CenterTrack, 24T SureFit
 • Bælte: Gates CenterTrack, 113T, Red
 • Front Nav: Shimano Disc front, 32º, Center Lock
 • Bagnav /Gear: Shimano Alfine 11-speed, disc, 32º
 • Fælge: Alex Anodized Silver, AT470, 32º, aero profile, non-machined sidewalls, Presta valve
 • Eger: Alex 14g, stainless
 • Dæk: Kenda Tendril, 700x32C, Reflective Strip, 60tpi
 • Gearskift:  Shimano Alfine 11-speed, RapidFire Plus
 • Saddel: Spot Brand Black with Red accents
 • Pedaler: Wellgo Black body/Black cage
 • Saddelpind: Spot Brand Spot alloy, 27.2mm, 300mm
 • Bælteskærm: Guard Spot Brand Custom Belt Guard
 • Rammestørrelser: 50, 52, 55, 57 og 60 cm
 • Pris: 17.395,-

Spot-Brand-ACME-07

Afprøvning
Spot Brand kalder selv deres ACME en Mercedes på to hjul.  Og denne tester er tilbøjelig til at give dem ret, da den oser langt væk af klasse med det stilrene stel med runde former,  og et elegant udtryk med diskrete røde staferinger i kombination med det røde bæltedrev. I direkte sammenligning med en kædedrevet cykel, er det første man bemærker den næsten lydløse transmission. Kombinationen af Gates bæltedrevet og det lydefri Shimano Alfine gear nav giver en helt ny cykeloplevelse. Accelerationen fra stop er meget imponerende og i en klasse du aldrig vil finde på en kædedreven cykel, meget direkte og hurtig. Det er svært at beskrive, men det er som om at bæltet nærmest bliver spændt og har en smule fjedervirkning, der hjælper en hurtigt fra start. I kombination med det lige styr og den sporty geometri, får man en meget kvik bycykel der i tilgift også kan cykles langt på uden problemer. Tilhængere af kæder siger altid at en kæde har lavere gnidningsmodstand.  Dette er også korrekt så længe kæden er ny og velsmurt. Men hvor mange kædedrevne dagligdagscykler kan lige prale af det. Bæltedrevet forbliver med at have de samme egenskaber hele sin levetid som er helt op til 15.000 km.  Det er befriende at hoppe på cyklen i et par almindelige bukser og ikke at skulle bekymre sig om olie.  Spot Brand har dog klogeligt sat en lille skærm på, for at tage det værste spøjt når det regner.

Spot-Brand-ACME-03

Selve stellet er et sporty udlagt stel i aluminium med en kulfiberforgaffel. På rammen er der gjort plads til endog meget brede dæk og skærme som kan købes som ekstra tilbehør. Standard er den monteret med 32 mm Kenda dæk.  Der er lige styr, og hydrauliske skivebremser naturligvis fra Avid som er lette at dosere og bremser fremragende.

Spot-Brand-ACME-12

Umiddelbart ligner en cykel med bæltedrev enhver anden cykel, men der er en væsentlig forskel. Da remmen ikke kan skilles ad, skal der være en åbning i stellet så man kan få det af og på.  Her er nogle væsentlige detajler på ACME.  Deres patenterede dropoutsystem – Kobe sliders. Det sikrer al stressoverføring fra remtrækket går gennem stelllet  og ikke skruerne. Dette forlænger holdbarheden og bevarer ikke uvæsentligt remtrækkets opspænding, hvis hjulet skal af  ved punktering eller dækskift. Time-Trial Cutaway Seattube er en fordybning i rammen, der ser ud til at give mulighed for et mere fremrykket baghjul. Men fordybningen er egentlig lavet for at give rammen vertikalt flex, hvilket er afgørende for at den føles behagelig at cykle på.

Selve bæltedrevet er nyeste generation fra Gates med CenterTrack, hvor der en lille udfræsning i midten af remmen så den ikke kan skride i vandret plan og herved bliver meget mindre kritisk mht korrekt opspændning end tidligere generationer.

Spot-Brand-ACME-11

En blæret men også nyttig feature, der nok skal tage kegler overfor dine kædedrevne cyklistvenner, er en lille app til smartphonen, hvor du kan kontrollere om bæltet har den korreklte tilspænding.  Dette foregår ved at holde telefonen hen til remmen og knipse på den. Herefter fortæller appen om remmen svinger med den rigtige frekvens. Remmen strammes let ved at løsne et par unbrako og justere på en lille pinolskrue i hver side. Kombinationen af bæltedrev og det meget fine 11 speed Alfine nav fra Shimano, gør at man har rigeligt med gear til enhverv situation. Umiddelbart kan prisen syntes høj på ACME, en pris der for en stor del skyldes bæltedrevet og Shimano gearet. På længere sigt vil prisen dog udlignes pga længere levetid og mindre vedligeholdelse. Under alle omstændigheder skylder man sig selv en prøvetur på en bæltedrevet cykel som burde være alle hverdsgscyklister forundt. ACME fås også i en model med lav indstigning kaldet Open. Desuden har Spot Brand billigere modeller med færre gear.

Spot-Brand-ACME-05

Konklusion
Spot Brand ACME er i mine øjne dagligdagscyklistens Mercedes. Den oser langt væk af kvalitet og lækkert design. Det er cyklen for den kræsne og kvalitetsbeviste cyklist, der ikke gider rustne kæder, beskidte fingre og løbende vedligeholdelse. Samtidig er den også komfortabel nok til at din mor kan cykle på den og alligevel hurtig og liret nok til at fange din lillebrors interesse. Kombinationen af Gates bæltedrevet og Shimano gearnavet er i en klasse hvor ingen kædedrevne dagligdagscykler kan være med. Alle dagligdagscyklister burde mindst en´ gang i deres cykelliv prøve en cykel med bæltedrev som denne ACME, men pas på, det bliver aldrig helt det samme at komme tilbage til de rustne kæder igen.

Vurdering-4

Link

Spot-Brand-ACME-09

Del denne artikel...Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

CYKELPORTALEN