CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Specialized Sirrus Sport Disc TEST: Specialized Sirrus Sport Disc
Det amerikanske cykelmærke har ry for at producere fine cykler i High End segmentet. Men hvor godt slipper de egentlig fra en cykel til... TEST: Specialized Sirrus Sport Disc

Specialized-Sirrus-01

For mange, er cykelmærket Specialized noget helt særligt, godt hjulpet på vej af en nærmest overumlende og massiv markedsføring og ikke mindst en stor tilstedeværelse som leverandør af cykler til mange af de professionelle cykelhold. Et sted hvor branded uden tvivl får en stor visuel eksponering. Men som cykelmærker flest, er der et stort spring fra de dyre topmodeller som næsten altid kun får lovord med på vejen i forskellige test og anmeldelser, og ned til modellerne hvor det store salgsvolumen ligger.

Så hvor godt er cykelgiganten egentlig sluppet fra at designe en cykel til masserne og hvad får man egentlig for pengene hvis vi tager udgangspunkt i prissegment omkring de 5.000 kr. En prisgruppe hvor langt de fleste cykler, der langes over cykelhandlerens desk, befinder sig.

Selvom Specialized har et par enkelte dagligdagscykler i programmet er deres primære forrretningsområde det sportslige segment. Med Sirrus serien tager de udgangspunkt i en hurtig og responssiv cykel med ret oprejst kørestilling og lige styr. Sirrus består af 11 modeller hvor topmodellerne har ramme i kulfiber. Den testede Sport Disc er den næstbilligste. Den har samme rammegeometri som sine dyrere søskende men med en billigere ramme i aluminium og en entry komponentpakke.

Specialized-Sirrus-04

Specifikationer

 • Ramme: Specialized A1 Premium Aluminum, hydroformed
 • Forgaffel: A1 Premium Aluminum
 • Bremser: Tektro Auriga, hydraulic disc
 • Bagskifter: Shimano Acera 9 speed
 • Forskifter: Shimano Acera 9 speed
 • Kranksæt: Forged alloy, triple
 • Kæde: KMC X9
 • Kassette: Shimano 9 speed
 • Dæk: Specialized Nimbus (testcyklen Michelin)
 • Størrelser. 43, 49, 53 og  57 cm
 • Farve: Gul eller Sort
 • Vægt: 12,8 kg
 • Pris: kr. 5495,-

Specialized-Sirrus-05

Afprøvning
Testcyklen var i en markant karrygul farve, som sikkert vil falde i enhver konfirmands smag. Alternativt fås den i en mere afdæmpet sort/blå farve. Cyklen er standard udstyret med det mest basale, men forberedt med alle nødvendige bøsninger for opgradering til skærme og bagagebærer. Så på papiret lover cyklen egentlig ret godt for dem som gerne vil have en sporty allrounder.

Normalt vil de fleste gerne have en cykel der har rimelige neutrale styre og køregenskaber. Det er ikke rigtigt tilfældet her. Nogle vil kalde den sporty og responssiv, mens andre vil sige den er lige vel nervøs og uforudsigelig. Dette sammenholdt med en ramme som ikke absorberer vibrationer gør at cyklen i længden er temmelig trættende at cykle på.  En genvej gennem skoven hvad de brede dæk opfordrer til er lidt af en udfordring hvor cyklen hele tiden bliver slået ud af kurs. Retfærdigvis skal det nævnes, uden dog at Specialized direkte vil bekræfte dette, at cyklen sikkert mere er henvendt til det helt unge publikum som teenagere og konfirmander hvis kørselsmønster er begrænset til få km frem og tilbage fra skole og hvor frækt look og det rigtige navn har afgørende betydning.

Alle andre bør nok tage sig en lang testtur inden de beslutter om den er den rette cykel. Lidt synd fordi cyklen havde potentiale til lidt mere. Som turcykel, trods at den har bøsningerne til montage af bagage, egner den sig bestemt ikke. Hertil er den alt for nervøs i sin opførsel. På komponentsiden må der naturligvis indgås nogle kompromisser i dennne prisklasse. Specialized har vægtet bremserne højt som er af den hydrauliske type fra Tektro og yderst velfungerende. Acera geargruppen fra Shimano kræver derimod løbende justeringer for at skifte optimalt.

Cyklen føles ellers rimelig let og den accelerer fint. Den er afgjort cyklen til den mere aggressive cyklist fremfor stille og rolig cruising. Zirrus Sport Disc er en af den slags cykler, der uden tvivl lever lidt højt på Specialized navn som en High End producent af gode racercykler. Derfor vil den for nogle være lidt af en skuffelse, specielt hvis forventninger var sat for højt. Selvom den på papiret skulle være lidt af en allrounder syntes jeg den primært henvender sig til de helt unge købere som ikke har det helt store cykelbehov ud over at den skal se godt ud og fungere til og fra skole.

Specialized-Sirrus-06

Konklusion
Markedet for budget sports og fitnesscykler er kæmpe stort og konkurrencen benhård. Specialized Sirrus Sport Disc er ideel for førstegangskøbere og konfirmander med en sporty og aggressiv kørestil, med begrænset kørselsbehov, mens alle andre nok bør testkøre den grundigt før de tager den endelige beslutning. I den sammenhæng performer den gennemsnitlig.

Vurdering-3

Link

CYKELPORTALEN