CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Solcelleopladere TEST: Solcelleopladere
Vi har testet to forskellige solcelle opladere til den store cykeltur, når du er langt fra stikkontakten. TEST: Solcelleopladere

VivaEnergi05

Elektroniske dimser i hopetal har de senere år indfundet sig på cykelstyret, og for mange cyklister er det uhyre vigtigt at kunne kommunikere med sin omverden i tekst og billeder på de forskellige sociale medier. Dagturscyklister er sjældent længere væk end den nærmeste cafe og stikkontakt kan løse problemet hvis batteriet er fladt. Anderledes forholder det sig for de cyklister som pakker huset i cykeltasken og gerne vil overnatte så langt væk fra alverdens bekvemmeligheder, men stadig kunne kommunikere med omverdenen. Her må tages andre forholdregler i form af ekstra back-up batterier, dynamonav eller solcelle opladere.

Markedet for solcelleopladere er stort og prisleje og kvalitet svinger meget. Vi har testet to vidt forskellige modeller. Den kompakte Solio Bolt og den noget større foldbare solcellepanel fra VivaEnergi.  Begge modeller har indbygget et genopladeligt 2000mAH batteri. Solio er udelukkende til brug for mobiltelefonen mens VivaEnergi også kan klare en Ipad og GPS udstyr.

VivaEnergi02

Specifikationer VivaEnergi  6W5V 2Ah

  • Batteri 5V – 2000 mAh
  • Opladetid sol 2-3 timer
  • Opladetid 2 timer
  • Mål foldet: 24 x 12 x 2 cm
  • Mål udfoldet: 24 x 45 cm
  • USB Multistik
  • Dimensioner
  • Vægt: 292 g
  • Pris kr. 799,-

Solio01

Specifikationer Solio Bolt

  • Batteri: Li-Polymer – 3,7V – 2000 mAh.
  • Opladetid sol 8-10 timer.
  • Opladetid USB  4-5 timer.
  • Max effekt: 5V – 1000 mAh.
  • USB kabel og blyant
  • Dimensioner 25 x 90 x 90  /25 x 90 x 150
  • Vægt: 130 g
  • Pris kr 599,-

VivaEnergi06

Afprøvning
Solio Boldt er en lille fiks enhed med to solcellepaneler som kan foldes ud. Der medfølger en lille opbevaringspose et USB kabel og en blyant som bruges for at få den mest optimale vinkling i forhold til solen. På siden bag en klap sidder henholdvis et USB output stik og et mini input stik hvis man vil oplade den fra eksterne strømkilder. På bagsiden sidder en oplyst knap.
Selve betjeningen kan virke en smule drilsk. Når enheden oplades enten fra solen eller via USB stikket lyser lyser knappen rød. Når den er fuldt opladet slukker den. Trykker du på knappen en gang blinker den 1 til 5 gange afhængig af hvor opladet den. 1 for lav og 5 for fuldt opladet. Tryk engang til og den slukker. Der er to output modes en for Apple produkter BLÅ og en for øvrige GRØN. Du skifter mellem de to outputs ved at holde knappen nede i 5 sekunder. Systemet fungerer men i praksis kan det godt drille en del da knappens vandring og placing gør den lidt unøjagtigt at betjene.  Solio er meget længe om at lade op og fungerer kun når der er direkte sol. Den er svær at placere på en cykel eller taske så den kan lade under kørsel. Der er kapacitet til opladning af en i-Phone to gange.

Solio02

VivaEnergi er en ret flad sammenfoldet enhed med tre solcelle paneler. Sammenfoldes vender panelerne indad og er på den måde beskyttet. Den virker meget vejrrobust i sit kraftige lærredsmateriale og kan tåle en regnbyge. Den lader meget hurtigt,  godt to timer i fuld sol, men også i diset vejr oplader den stadig.  Den har kapacitet til 4 opladninger af en i-Phone og en i-Pad en gang. Viva er større men kan sammenfoldes. Den er let at placere på cyklen eller en taske via hullerne og et par remme. Det indbyggede batteri sidder bekyttet på bagsiden under opladning. Der er et USB stik bag en klap. Der medfølger et universalstik med tre stiktyper, der dog virker en smule skrøbeligt.  Lysdioden på laderen har tre funktioner. Hvid slukket, Rød opladning og Grøn fuldt opladet. I praksis er det stort set umuligt at aflæse dioden da den er meget svag. Man kan oplade batteriet og et ekstert batteri eller mobil/ipad samtidig.

VivaEnergi03

Begge produkter leverer varen men på hver sin måde. Solio er lille og kompakt og til en enkelt opladning. Produktet virker lidt skrøbeligt og efter vores vurdering knap så egnet til cykling. Fordi den ikke er meget bevendt i andet end fuld sol anser vi den for en nødløsning til opladning. VivaEnergi leverer varen mere overbevisende. Produktet virker velgennemtænkt og solidt. Det har væsentligt højere kapacitet selv når det er diset. VivaEnergi største force er at den kan placeres på cyklen eller en rygsæk under kørsel.
Et fif til begge produkter er at supplere dem med et større batteri og oplade dem istedet for direkte til telefonen.

VivaEnergi01

Konklusion
Der er stor forskel på de to modeller. Den lille Solio er en fiks kompakt sag til en hurtig nødopladning, men i praskis ikke meget bevendt mens VivaEnergi leverer en noget mere overbevisende løsning hvis du er på langfart alene i kraft af sine bedre solceller og større kapacitet.

Solio04

Link

CYKELPORTALEN