CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Garmin Varia RTL511 TEST: Garmin Varia RTL511
Vi har testet Garmin Varia RTL511 radaren som advarer mod bagfra kommende trafik. TEST: Garmin Varia RTL511

Garmin Varia RTL511 er en kombineret cykellygte og radar som detekterer bagfra kommende biler og giver en indikation  audio/visuelt på Edge GPS’er eller på en seperat radarhovedenhed.

Specifikationer

  • Mål: 98,6 x 19,7 x 39,6 mm
  • Vægt: 71,0 g
  • Lys: Konstant 7 lumens 220° synlighed
  • Batterilevetid: 10 timer
  • Radartracking: ca. 140 m
  • ANT+®: Ja
  • Vandtæt: IPX7
  • Pris: kr. 1699,-

Afprøvning
Garmin Varia RTL511 er anden generation baglygte/radar som enten kan fungere med de nyeste Garmin Edge GPS, eller med den separate radarhovedenhed. Til denne test har vi brugt den sammen med den nye Edge 520 Plus vi tidligere har testet.

Varia RTL511 er en forholdsvis smal aflang baglygte til montering på saddelpinden eller skråstaget. Fatningen er den samme type der benyttes på Garmins GPS cykelcomputere. Der medfølger to udskiftlige gummi shims og to gummibånd. På toppen tændes lygten og på bagsiden sidder der bag en lille gummiflap, USB stikket. Der medfølger et løst usb kabel.

Opsætningen er ligetil hvor man parrer Varia RTL511  med Edge enheden hvorefter der kommer et lille WIFi ikon tilsyne på displayet. Når enheden er tændt er den sort mens det skifter til rødt når enheden er slukket.  Lygten er med konstant lys og rigelig kraftig i mørke mens den godt kunne bruge lidt mere power i dagslys. Synligheden til siden er god.

På Edge enheden kan man vælge om man vil have et lydsignal i form af et kort bib når den detekterer et bagfra kommende køretøj. Samtidig kommer der to orange søjler og en lille prikindikation i højre eller venstre side af displayet (valgfrit) Den flytter sig opad indtil bilen passerer og dens hastighed er en indikation for bilens hastighed. Når køretøjet er passeret skifter de to søjler til grønt og de slukker.

Så længe der kun kommer få biler fungerer systemet, men så snart man kommer f.eks ind i byen med mange biler, driller systemet med forkerte eller manglende indikering, specielt hvis den bagfrakommende bil drejer fra. I visse situationer reagerer radaren også på noget som reelt ikke er der, spøgelsesbilister. Cykler og forgængere reagere den ikke på, mens motorcyklister ofte bliver detekteret men ikke 100 %.

Cyklister som cykler meget på forholdvis tyndt befærdede veje vil have stor gavn af systemet, da man i god tid bliver advaret, godt 140 meter. Jeg savner dog en tilsvarende indikation til bilisten f.eks ved at skrue op for lyset eller blinke kortvarigt, det ville øge deres opmærksomhed.

Konceptet bag Garmins radar er i og for sig en fin sikkerhedsløsning, men jeg syntes ikke rigtigt at Garmin udnytter dets potentiale fuldt ud, og slet ikke når den høje pris tages i betragtning. Den burde maks koste det halve.

Konklusion
Varia RTL511 er i princippet et udmærket produkt, men der er ikke  fejlfrit og potentialet i systemet syntes ikke helt udnyttet. Der er stadig plads til forbedringer.

Link

Del denne artikel...Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

CYKELPORTALEN