CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: ABUS NutFix TEST: ABUS NutFix
Tyverisikre stikaksler er et godt supplement til sikring af din cykel. Vi har testet de nye Abus NutFix. TEST: ABUS NutFix

Cyklister der ofte stiller deres cykel ved stationer eller på gaden gennem længere tid, har måske oplevet at have fået skrallet deres cykel for hjul og saddel.  Alt andet lige, så er hurtigbespænd en velsignelse for tyve som i et snuptag kan fjerne hjulene selvom cyklen er låst.

Tyske ABUS er kendt af alle, for deres godkendte cykellåse.  NutFix er er et sæt låsbare stikaksler der erstatter de eksisterende hurtigbespænd. De fås standard til 100/135 mm aksler og som en låsbar boldt til erstatning af den eksisterende  på cykler med fast aksel. Senere på året skulle komme en version til de stadig mere udbredte thru aksler 12/15 mm. Ud over stikakslerne findes også en version til låsning af saddelpinden.  Genstandene for denne test er stikakslerne til hjul med hurtigbespænd.

Specifikationer

  • Størrelse: 100/135 mm stikaksel stål/aluminium
  • Låsemekanisme 8 mm  fastnøgle
  • Farver: Sølv, Sort, Violet, Blå, Rød og Orange
  • Vægt: 125 gram / sæt
  • Pris: Set til kr. 399,-

Afprøvning
Akslerne leveres i en fin lille æske med en instruktions manual på dansk. Princippet med NutFix er at låsemekanismen kun kan åbnes når cyklen ligger vandret. Den maksimale sikkerhed opnås altså hvis du låser cyklen til en fast genstand med en bøjlelås så man ikke umiddelbart kan ligge cyklen ned.

Stikakslen har i den ene ende et fast hoved med en meget slank profil der bliver undersænket i gaffelenden. Det betyder at man kan ikke få fat om den med en tang eller lignende. I den modsatte ende monteres først mellemskiven og herefter det åbne låsehoved der spændes fast ved hjælp af en 8 mm fastnøgle. Når stikasklen er spændt fast skubbes låsehovedet på plads.

Så længe akslen er vandret kan den ikke åbnes igen. Jeg har trukket kraftigt i den og den flytter sig kun et par milimeter. Når stikasklen skal løsnes og hjulet skal af, må den vendes på siden så stikakslen vender lodret. Herefter kan man med et snuptag åbne den.  Den har fungeret upåklageligt og åbner hver gang, og systemet passet på alle cykeltyper med stikaksler.

Selvfølgelig er der ingen garantier, men ofte vil en potentiel pilfinger hurtigt gå videre hvis det tager for lang tid. I kombination med en fast genstand og en bøjleås er de afgjort en god ekstra sikkerhed.

Konklusion
NutFix er godt tænk og virker som et velfungerende supplement til cyklisten med hurtigbespænd og som spænder sin cykel fast når den forlades.

Link

 

CYKELPORTALEN