CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Skal cykeltøj kun være i Lycra ? Skal cykeltøj kun være i Lycra ?
De fleste har vænnet sig til at moderne cykeltøj skal være tætsiddende og i kunsstof, men sådan behøver det ikke at være. Læs... Skal cykeltøj kun være i Lycra ?

Siden fremkomsten af kunstof til cykeltøj i firserne  har normen været at cykeltøj skal være stramtsiddende og i Lycra. Sådan er det stadig men noget er heldigvis ved at ændre sig. Cykeltøj i Uld er ved at blive mere og mere udbredt.  De fleste har den opfattelse at uldtøj er alt for varmt at cykle i specielt om sommeren.

Uld-lycra04 

Kunststof
I gamle dage var sportstøj ofte af uld, men da forskellige kunstoffer for 50-60 år siden begyndte at komme på markedet  blev det hurtigt det mest foretrukne materiale ikke mindst på grund af den lave pris.  Kunstoffer er lette, elastiske, slidstærke og nemme at vaske og tørre hurtigt. Til gengæld er isoleringsevnen ikke den bedste især ikke når tekstilerne først er blevet våde. Endelig er materilerne også temmelig brandfarlige og så er der lige det med lugten af svedig nylon, som bestemt ikke er særlig rar. Naturligvis har kunsttoffer også undergået en stor udvikling så de bedste matrialer idag både er bedre isolerende og langt mere behagevelig mod huden end de første typer. Det er ikke tilfældigt at cykeltøj i Lycra i dag er populært da det designmæssigt mather de dyre kulfibercykler mange motionister kører på, men til gengæld afskækker det de mere almindelige cyklister som gerne vil have noget kvalitetstøj men ikke ønsker at ligne en cykelrytter.

Uld-lycra03 

Uld
Siden ulden i midten af halvfjerdsnerne blev stødt af tronen som det foretrukne materiale til sportstøj har det levet en tilbagetrukket tilværelse som nicheprodukt hovedsaglig som skiundertøj. Uld er altid blevet anset som alt for varmt, gammeldags, dyrt og besværligt at vaske, og så kradser det jo, men gør det nu lige det ?

Ligesom på kunstofsiden er der naturligvis også sket en udvikling indenfor uld.  Specielt framkomsten og brugen af den fine merinould har gjort at man kan producere uldtrøj som er væsentligt tyndre  og som er meget mere nænsomt mod huden. Uld lugter også langt mindre end kunstofmaterialer.  Det skyldes at ukld fra naturens side er antibakterielt. Bakteriere trives mindre godt i uld hvorfor det er velegnet til mennesker som er mere modtagelige for hidirritation og svamp.  Endelig isolerer uld også bedre specielt når det er vådt.

Stilmæssigt ligger uldtøj også tættere op af almindeligt hverdagstøj. Der er naturligvis overlap i begge retninger både inden for synterisk og uld. Også så finder der også end el rigtigt gode blandingsprodukter.

 Uld-lycra02

Slip for lugten
Vask dit tøj ofte. Kunstoft vil normalt allered begynde at lugte efter en eller to ganges brug.  Så skal det vaskes inden lugten sætter sig. har den først sat sig kan man evt bruge nogel af de forskelleieg lugtfjernede produkter.  En lige s god og billigere løsning er at lægge tøjet i eddike inde vask. Uldtøj må ikke lægges i blød.

 

Aktiv træning har lavet følgende pointgivning af uld og syntetisk

Funktion ULD SYNTETISK
Isolering tør 5 4
Isolering fugtig 3 1
Svedtransport 4 5
Åndbarhed 5 3
Tørretid 3 5
Lugtgener 4 1
Slid 3 4

 

CYKELPORTALEN