CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Repack Race fylder 40 Repack Race fylder 40
21 oktober 1976 blev det første Repak cykelløb afholdt. Et cykelløb som startede hele mountainbikebevægelsen. Repack Race fylder 40

repack-40-02

Idag er det 40 år siden at det første Repack Race fandt sted i Califonien og var med til at starte en global mountainbike bølgen. Repack tjente som en slags prøvebane for de såkaldte “clunkers” som var modificerede Schwinn avisbuds cykler, mens navnet Repack kommer af at datidens tromlebremser der skulle gensmøres efter hver nedkørsel for at fungere tilfredstillende. Det var ikke ualmindeligt at bremserne svigtede og hjelm og knæbeskyttere var ukendt på daværende tidspunkt.

Repack downhill time-trial race series fra 1976 til 79 havde omkring 200 deltagere deriblandt flere af de legender vi idag anser for mountainbikens fædre som Charlie Kelly der var initiativtager til løbet  Mount Tamalpais i Marin County, California på den anden side af Golden Gate broen i San Francisco på en brandvej. På den cykeltekniske side var det Joe Breeze, Gary Fisher, Otis Guy, Tom Ritchey og Charlie Cunningham som for alvor startede mountainbike revolutionen.

repack-40-03

Naturligvis var ingen af dem klar over dette på daværende tidspunkt.  Joe Breeze kommentar til Otis Guy efter en løb i 1975 er siden gået ind i cykelhistorien: “This sure is a lot of fun, but who else would want to do it?”

Mens Fisher, Breeze, Ritchey og flere andre generelt set anses for mountainbikes fædre var der også mødre som fotografen Wende Cragg og Jacquie Phelan. Men i det store hele var det en lille kerne af Marin County clunker riders  og nogle japanske cykel ingeniører som omsatte en “vild ferie” til en global bevægelse.

repack-40-01

Gary Fisher og Charlie Kelly grundlagde Mountain Bikes of Fairfax som blev grundstenen til en række nye mountainbike brands. Gary Fisher har stadig rekorden for den hurtigste nedkørsel efterfulgt af Joe Breeze, begge forøvrigt stadig i branchen med deres egne brands. Den oprindelige Fire Road er idag et yndet mål for mountainbikere. Prize Giving Rock findes stadig hvor priserne blev overrakt mest i røgfri form mindes en grinende Joe Breeze.

Link

Del denne artikel...Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

CYKELPORTALEN