CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Ny Al optimeret ruteplanlægger Ny Al optimeret ruteplanlægger
Ruteplanlægning baseret på billeder og Al Ny Al optimeret ruteplanlægger

Slipstream gratis tilgængelig for cyklister over hele verden. Siden er ligetil, og RSR-farvekortet er den vigtigste funktion. Fortov (RSR 1) kodes med grønt, og kodningen bevæger sig intuitivt op gennem gul, orange og rød (RSR 6) baseret på sværhedsgrad. De eneste dele af kortet, der er farvekodet, er de områder, som brugerne har indsendt billeder til via webstedets uploader-værktøj. Flere billeder af en given vejstrækning resulterer i tættere og mere kontinuerlige linjer med farvekodning; færre billeder af en vej vil blive vist som enkelte prikker eller datapunkter, hvilket i bund og grund er, hvad de er – et øjebliksbillede af, hvad cyklisterne vil opleve i praksis.

Af hensyn til dataansvar kan cyklister kun få adgang til uploadværktøjet på platformen ved at oprette en konto (selvom det stadigt udviklende kort er synligt for alle). Slipstream siger, at de har arbejdet med pålidelige, godkendte tekniske rådgivere for at etablere databasesikkerhed og databeskyttelsesprotokoller for at beskytte brugernes billeder (for at billederne kan fungere med platformen, skal de have et GPS-tag – det er indbygget i filstrukturen for iPhone- og GoPro-fotos). Billeder, der uploades til platformen, bruges aldrig offentligt af Slipstream, men gemmes på en dyb server med det formål at træne modellen yderligere. Når der er oprettet en konto, kan cyklister uploade deres egne fotos til databasen for at fortsætte med at udfylde RSR-kortet.

“Det er faktisk det primære håb med platformen: at skabe et væld af brugergenererede data, som så forbedrer brugernes oplevelse, når de er ude at cykle. Alex og Jenna siger, at de ikke ønsker, at Slipstream skal »gætte« på tomme sektioner på deres kort og risikere at præsentere potentielt vildledende information, som det de oplevede på deres tur i Spanien.” Alex siger, at han ikke kan være helt sikker på, hvor andre virksomheder henter deres data, men han har nogle ideer:

“Hvis man ikke skaber data, som vi forsøger at gøre, er man virkelig begrænset til nogle få områder, hvis man skraber internettet. Det ene er kommunale databaser, der måske siger, at en vej er asfalteret, men den vej kan gå hele vejen op ad et bjerg og på et tidspunkt blive til grus, men databasen siger måske kun, at den er asfalteret. Eller man kan skrabe fra steder som Garmin, hvor folk opretter ture, der er mærket som [alle] grusruter, og man har tusinder og atter tusinder af disse ruter, så man triangulerer på en måde for at komme i nærheden af dataene. Men det er aldrig faktiske data.

Vi prøver at gå anderledes til værks, fordi vi ved, at folk vil have bedre information, om ikke andet så bare for at kunne planlægge deres ture. Jeg prøvede at scrape på samme måde, som [andre virksomheder] gør, og der er bare ingen måde at få pålidelige oplysninger på. Vi vil gerne give troværdige oplysninger uden at gå så langt som de andre platforme, der bare gætter [på manglende strækninger]. Hvis der er en kilometerlang vejstrækning uden data, vil vi ikke gætte på det. Men i det mindste vil folk kunne se, hvad der er før og efter den.”

Baseret på sammenligninger side om side af det, modellen har genereret, og verificerbare vejoverflader, er Slipstreams AI ret stærk og giver resultater med 98 % nøjagtighed på nuværende tidspunkt. Ifølge Alex: “Du kan være ret sikker på, at hvis du sender dine billeder ind, vil de blive vurderet korrekt. Vi vil gerne sikre os, at hvis folk tager sig tid til at sende os billeder, så gør vi, hvad vi kan for at sikre, at de bliver kodet korrekt på kortet.” Det eneste forbehold her er sand, som Alex indrømmer er vanskeligt at kode. På grund af manglen på synlige elementer som klipper får sand typisk en RSR på 3.

Slipstream AI: Præcision = selvtillid
Slipstreams nylige skridt til at tilbyde forhåndsvisning af ruter til løb er en måde, hvorpå virksomheden håber at kunne fortsætte med at udvide sine »high fidelity«-data, samtidig med at den tilbyder en værdifuld service til ryttere, der måske ikke har tid til at køre en hel rute på forhånd. Som en del af et betalt partnerskab med en begivenhed vil Alex og Jenna køre hver distance til et løb med en GoPro monteret på deres styr, indstillet til automatisk at klikke et billede af hvert 10., 20. eller 30. sekund, afhængigt af terrænet. Når billederne er uploadet til platformen, oprettes der en detaljeret forhåndsvisning på Slipstreams kort for hver bane. (Slipstream har for nylig lavet GoPro/Garmin-monteringer, som de sender gratis ud til personer, der vil hjælpe med at indsamle data på denne måde for at fortsætte med at udbygge RSR-kodningen i deres område).

Efter 2024-udgaven af Ned Gravel, en af Slipstreams løbspartnere i Colorado, hørte Alex og Jenna på første hånd fra deltagerne om fordelene ved forhåndsvisningen. “Der var et stykke vej, som er en fejende nedkørsel ind i et hårdt venstresving”, sagde Alex. “Det går fra [RSR] 3 til 5 lige før hårnålen, og folk kom hen til os efter løbet og sagde: ‘Tusind tak! Vi studerede ruten, og vi så RSR 5 derude, og vi holdt øjnene åbne for den. Det var fedt at høre, hvordan det hjalp folk med at forberede sig til løbet.”

For Jenna er dette eksempel fra den virkelige verden et bevis på den tillid, som de håber at kunne inspirere med Slipstream: “Vi skabte Slipstream AI, fordi data om overfladekvalitet giver styrke! Vi håber at kunne give dig værdifuld indsigt, så du kan køre med selvtillid.”

Vi ser fremad
Mindre end et år efter lanceringen har Slipstream i dag tilføjet data til RSR-kortet fra over 100.000 brugeruploadede billeder og har haft brugere fra 79 lande. Det giver mening, at kortets tætteste datapopulation er i Front Range omkring Boulder, men Alex og Jenna håber, at det vil fortsætte med at blive fyldt ud i hele verden. »Folk er bare begejstrede for at dele og begejstrede for at udforske,« siger Alex.

Selv om både Alex og Jenna har karrierer uden for Slipstream, arbejder de hårdt på at opbygge yderligere funktioner til appen. Senest har de lanceret en Strava-integration, der opdeler den faktiske procentdel af vej kontra grus og hver efterfølgende RSR-kategori for en given rute i en rytters Strava-tekst. Og de har det tydeligvis sjovt med det. “Nogle dage vil AI’en tale som en pirat bare for at holde folk på tæerne” griner Alex. “Vi vil gerne gøre andre af den slags ting for at krydre det hele.”

På længere sigt arbejder de på en integreret ruteopbygningsfunktion, for ud over enkeltbilleder kan Slipstream i øjeblikket kun bedømme GPX-ruter, der er indsendt fra andre platforme. Ud over at fjerne et trin for brugerne i ruteplanlægningsprocessen vil indarbejdelsen af deres eget kortlægningsværktøj skabe et overbevisende samspil mellem RSR-skalaen og højdeprofilerne (f.eks. ved en stejl RSR 5 ned ad bakke ved man, at man skal passe på).

Da de begge arbejder fuld tid uden for Slipstream, ser Alex og Jenna det som en lav prioritet at tjene penge på foretagendet. Lige nu har Slipstream utroligt lave driftsomkostninger og er ret ukompliceret i sit design. I en verden, hvor både teknologi og grus synes at have fjernet sig fra deres mere folkelige oprindelse, er det forfriskende at se de to kombineret igen i en platform på gør-det-selv-niveau, som stadig har potentiale til at appellere til mange. På spørgsmålet om, hvordan succes ville se ud, er Alex ikke bange for at drømme stort: “Vi vil være den eneste platform, som gravelcyklister har brug for til at dele information, få information og have et socialt mødested for gravelkørsel.”

Link

CYKELPORTALEN

Language »