CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Cykeltræning på grisefestøen

Mallorca er for de fleste ensbetydende med hoteller, grisefester og barer, men der findes også et andet Mallorca. Et Mallorca, som byder på flot og afvekslende natur langt fra betonsiloer og bægerklang. Mallorcas beliggenhed i Middelhavet med meget stabile og ensartede vejrforhold gør den ideel til cykelferie i forår og efterår, hvor temperaturen ligger omkring de 20 grader, svarende til en almindelig dansk sommer. Desuden er der heller ikke overrendt på disse årstider. Det regner sjældent, og når det gør, er det som regel overstået i 1øbet af en formiddag. Øen har meget at byde på. I grove træk kan den opdeles i to. De høje bjerge i nordvest (La Muntanya) og fladlandet (El Pla) mod øst. Bjergene strækker sig over 100 km fra syd til nord, og det højeste bjerg Puig Mayot er på 1.448 m.
Der er derfor rige muligheder for cykelture af helt forskellige sværhedsgrader.

Veteranjernbanen til Soller
Der findes to jernbanelinier på Mallorca, hvoraf den ene op til Soller absolut er en tur værd. Banen og materiellet er uforandret fra 1912, hvor den blev indviet. Tager man de ordinære afgange, er det muligt at få sin cykel med i bagagevognen. Turen koster ca. 4o kr., og det tager ca. halvanden time at køre op til Soller. I snegletempo bevæger man sig ud gennem Palma midt mellem alle bilerne Der er rig lejlighed til at nyde landskabet. Nyd også de gamle togvogne, der er utrolig velholdte. Snart befinder vi os ude på den store slette med de mange mandeltræer, som i det tidlige forår står helt i hvidt. Omkring Bunyola begynder det langsomt at gå opad, og snart triller vi ind i tunnelen. På den anden side er der et flot view ned mod Soller. Toget bevæger sig nu i store cirkler ned ad bjerget. I Soller kan du skifte til den lige så gamle sporvogn, som bringer en ned til Port de Soller, beliggende meget smukt ved en naturlig havn.

Mallorca og Mountainbike
Mountainbiking på øen kan lade sig gøre. De tyske cykelmagasiner her heft flere ruteforslag, men de er alle af en længde, der vil gøre det svært at bruge en hel ferie på dem. Det vil derfor kun være et supplement til racercyklen. Generelt er det meget krævende ruter, som stiller store krav til kondition og udholdenhed. Vejene er meget dårlige, og man skal være forberedt på at skulle bære/trække cyklen meget. På en rute mellem Cala Tuent og Soller, som er ca. 20 km lang, bar og træk jeg cyklen halvvejen.

Præsten i Galilea
Selvom mallorcanerne er katolikker, her de en ret afslappet forhold til kirken og dens rolle.
I den lille by Galilea små 20 km nord for turistmylderet i Palma her den lokale præst indrettet cafe og værtshus i den ene ende af kirken. Er man heldig, ken man endda opleve ham selv i baren. Turen op til byen går ad meget små snørklede veje heft uden trafik. Oppe fra kirken er der en flot udsigt ned over Palmabugten. Stedet er lidt af et in-sted for danske cyklister.

Randabjerget
På den flade slette små 40 km vest for Palma rager det 500 meter høje Randa-bjerg op. Selve turen derud byder ikke pä de store oplevelser. Det er gennem de mange forstæder til Palma, men snart er man ude på landet og de små landsbyer, hvor tiden har stået stille. Mallorca er i de senere år, specielt i foråret omkring påske, blevet et sandt tilløbsstykke for racercyklister, motionister og triatleter.
Randabjerget denne solskinsdag i marts var omdannet til et sandt inferno af det nyeste og dyreste cykelisenkram. Seje triatletsild i stramme trikoter vimsende op i flyvende stil, supermotionister sejt trækkende på den store klinge, og så alle vi andre lidt for tunge skandinaver slæbende på resterne fra julens frokoster. På min tunge færd mod toppen nåede jeg at se flere som tog turen hele to gange. På toppen ligger der foruden radarstationerne et smukt gammelt kloster, hvor det er muligt at overnatte og få en lille en til halsen (cola).

La Calobra
Vejen ned til La Calobra hører uden tvivl til en af Europas smukkeste serpentineveje. Fra omkring 750 meters højde går vejen ned til den lille bugt ved havet. Vejen er som smidt ud over bjerget, slyngende sig i ulige buer. Har man først begivet sig nedad, er der ingen anden vej tilbage end op igen, medmindre men tager en af de mange turistbåde om til Soller, ~ u en det gør rigtige motionister jo ikke. Nede ved vandet hersker et sandt kaos af turister, som alle skal om og se den lille strand. Skynd dig at drikke en cola og begiv dig op igen STØN…

 Torellapasset
Selvom Mallorca ikke kan måle sig med alperne hvad rigtig høje bjerge angår, er her rigelig med udfordringer, bl.a. turen op til Torellapasset, som er øens højeste med små 1000 m.o.h. I Soller starter vejen, og det går opad lige fra start. Ca. 4 km fremme ligger en lille restaurant med en terrasse, hvorfra der er en smuk udsigt ned over Port de Soller. Stigningen er på de stejleste steder omkring 7-8%, så med en fornuftig lav gearing 39-26 vil langt de fleste kunne komme op. Lige før tunnelen og passet ligger en rasteplads, hvorfra der er en flot udsigt. På den anden side af tunnelen går det ned igen. Landskabet forandrer karakter til det mere golde på denne side. Tæt ved Puig Mayot ligger en militær installation, hvorfor man ikke kan komme helt op til toppen. Kort efter tunnelen går vejen til venstre ned mod Sa Calobra. Fortsætter man mod højre, kommer man ind på en meget smuk strækning, som fører gennem et særpræget bjerglandskab. Turen ned fra Puig Ferret er meget smuk og byder på et stykke klassisk serpentinevej med store runde sving. Ren livseleksir for legesyge drenge.

Valldemossa og kystvejen
Klosteret i Valldemossa stammer fra 1466. Herfra udgår en af øens smukkeste strækninger, kystvejen ned til Andrax. Den ca. 60 km lange strækning bugter sig ind og op og ned langs kysten. Flere steder undervejs er der mulighed for at nyde den storslåede udsigt. Har man overskud, kan man tage en tur ned til Port de Valledemossa, som ligger helt ned ved vandet.

Orientdalen og Cap de Formentor
Turen op i orientdalen er meget smuk med en flot vegetation og masser af får og geder.
Cap de Formentor ligger oppe på nordkysten af øen. Cykler man fra Palma, bliver turen på over 200 km. Bjergene heroppe er meget specielle og minder med en del fantasi noget om Grand Canyon. Ude på spidsen ved fyret kan man i klart vejr skimte naboøen Menorca.

 

Kort og litteratur
Mallorca general karte 1:175.000 kan købes i Nordisk Korthandel og er udmærket at cykle efter. Skal du cykle offroad, kan man på stedet få militærkort i 1:50.000

Mallorca rundt af Heino Døygaard er trods det, at den efterhånden har 10 år på bagen, en udmærket guide, som foruden cykelruter også giver en masse baggrundsinformation.

Mallorca per Rad neu entdecken er på tysk og helt up to date med fine turbeskrivelser.

Der er flere muligheder for at komme til Mallorca. Den billigste og mest individuelle måde er at købe en charterbillet uden hotel. For dem, som vil cykle med andre, er der flere udbydere af rejser med cykeltransport og guidede ture på øen. Tager man af sted uden for sæsonen, er det muligt at finde logi for natten, efterhånden som man kommer frem.

CYKELPORTALEN