CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Mallorca for Individualister Mallorca for Individualister
Mange forbinder stadig den Balariske middelhavsø med turisthelvede. Men vælger man offseason kan man stadig opleve øen næsten for sig selv. I december... Mallorca for Individualister

mallorca14

For mange klinger Mallorca stadig af fluepapirfyldte sandstrande og grisefester fra Tjæreborgpræsten og Simon Spies velmagtsdage. Sandstrandene og hotellerne er der stadig, mens grisefesterne for længst er ebbet ud og for en stor del erstattet af tusindvis af cyklister der hvert forår inden højsæsonnen for alvor starter, valfarter til øen, for de flestes vedkommende stadig på færdigpakkede rejser for  i lyntempo at indhente vinterens cykelforsømmelser.
Så umiddelbart skulle man ikke tro at individuelle cyklister med hang til fred og ro havde noget at komme efter på Mallorca. Men øen har en lavsæson hvor det tilmed er muligt at bo og rejse til næsten ingen penge, vel mærke hvis man selv gør alt benarbejdet hjemmefra og ikke overlader alting til et fordyrende mellemled iform af rejsebureauer.

mallorca09

Offseason
Mens sol og varmehungrende danskere med ondt i julenissen, nu om dage har fundet nye mål så langt væk som Maldiverne, Dubai og Thailand, er Mallorca i julen nærmest mennesketom ihverfald for de traditionelle “dovne” solturister. Derfor et nær ved og perfekt mål til cykelture på egen hånd i fred og ro og ved temperaturer som stadig tillader en vis fysisk aktivitet svarende til en typisk dansk gennemsnits forår.

Se alle billeder her

Efter en lettere kaotisk afrejse fra Kastrup en mandag før jul hvor hele familien Danmark var gået i chartermode, ankommer jeg sidst på formiddagen med AirBerlin via Dusseldorf til en næsten spøgelsesagtig Palma Airport.  Åbenbart så menensketom at bagagepersonalet har udvidet Siestaen og vi må vente usædvanligt længe på bagagen. Hos Six Biludlejning er der ingen slinger i valsen, som promte opgraderer mig da jeg fortæller om mit ærinde. De fortæller at solskinsøen først rigtig kommer op i gear hen i slutningen af februar, og ønsker mig god tur, da jeg får overrakt bilnøglerne.

mallorca08

Vel ude på motorvejen mod Palma er der nu ingen spor af siesta, og minder en om at øens hovedstad stadig er en by med en halv million indbyggere der i højsæsonnen  vokser til mere end det dobbelte. Første stop er Nano Bicycles, hvor jeg skal hente min tohjulede ven for de næste dage. Jeg finder en parkeringsplads ved havnepromenaden og får et glimt af den imponerende katedral inden jeg går  ind i en af de små sidegader hvor sollyset på denne årstid titter ind i de smalle gyder. Bag en beskeden butiksfacade åbenbarer sig en lille butik med med et righoldigt udvalg af  cykler i alle klasser, lige fra ganske almindelige bycykler/elcykler samt naturligvis sportscykler, mountain/fatbikes og ikke mindst, hvad der er vigtigt for de fleste som cykler på Mallorca, High End kulfiber racerlyn med elektronisk gearskift, GPS og andre narrestreger. Så der er bestemt ingen grund til at udsætte det hjemlige statussymbol for transportskader og tage den med. Du kan vælge den for dig rigtige model og størrelse hjemmefra, som herefter bliver leveret dertil hvor du ønsker, når du ankommer. Eller som mig bare gå ind fra gaden og vælge en cykel.  Du kan vælge at få dine egne pedaler monteret eller leje dem. Alle de gængse pedalsystemer er til disposition.  Alle cykler leveres med en wirelås, lappegrej og pumpe samt flaskeholder. Alt øvrigt udstyr som hjelm sko mm kan også lejes. Jeg vælger en mere beskeden fittness model fra Specialized da jeg først og fremmest skal slappe af og trille stille og roligt rundt og indånde indtryk og fotografere. Ud over udlejning af cykler tilbyder nano Bicycles også guidede cykelture. Nano Bicycles har åben alle ugens syv dage fra 10 til 18 hele året.

mallorca11

Min base er en ferielejlighed Las Palomas Apartmentos.  Lejligheden ligger i et stort kompleks i Palmanova og fra mit midlertidige flygtninge domicil på 7 etage, er der et fantastisk view over hele Palmabugten, med det for motionscyklister så berømte Randa bjerg i baggrunden. Der er elevator så cyklen kan komme bekvemt op og ned og stå i entreen.  At det er lavsæson vidner en næsten mennesketom og spøgelseagtig bydel om, hvor stort set alle hoteller, barer og butikker er lukket ned for “vinteren”.  Til gengæld fejler prisniveaut ikke noget. Under en trediedel af hvad det koster i højsæsonnen.  Selvom det for mig er svært at se, i vrimlen af hotelsiloer, skulle Palmanova være en lidt mere fredeligt og eksklusivt end sin berygtede nabo Magaluf, og dens vilde natteliv. Men bare rolig offseason er her virkelig fredeligt alle steder.

mallorca12

Cykel Ø for alle cyklister
Jeg har endnu et par timer før det bliver mørkt så mig afsted på den tohjulede. Ingen tvivl om at Mallorca har fået øjnene op for cyklismens muligheder. Der er sket rigtig meget på Mallorca mht til cykling, siden jeg første gang stiftede bekendtskab med øen på cykel med de nu hedengangne Aktiv Cykelrejser. Selvom de fleste forbinder øen med cykelsport og træning, er Mallorca for alle typer cyklister og temperementer. Dette kommer godt til udtryk i turistmyndighedernes officielle cykelrutenet som består af 10 ruter på længder mellem 18 og 86 km.  De er hovedsaglig tænkt til dagsture med store oversigtstavler og tydelig afmærkning undervejs. Er du mere til turcykling fra sted til sted er den klassiske klosterrute et must,  med overnatnng på de mange charmerende klostre. Kendetegnende ved alle klostre og refuguer, er at så snart den sidste turist har sat sig i udlejningebilen og bussen og kørt tilbage til hotelbaren, åbenbarer sig en ro som alle burde være forundt mindst engang i deres cykelliv.

Tramuntana bjergene på den vestlige side byder på en af europas smukkeste kyststrækninger, som i højsæsonnen desværre er temmelig trafikeret af biler. Off season er den en must for bjergglade cykelmotionister. Med udgangspunkt i Andrax snor den sig op og ned godt 110 km ud til Port Pollanca. Undervejs er der nogle spektakulære blinde serpentinerveje helt ned til havet som enhver legesyg bjergcyklist naturligvis skal prøve kræfter med.  Fra Pollanca kan du tage det sidste stykke ud til Port Pollanca og Cap De Formentor.

For kultur og nydelsescyklister er en tur gennem de mange oliven- og mandellunde en ren fornøjelse midt på øen. En god guide til cykelruter finder du her.

mallorca02

Veteranjernbanen til Soller
Der findes to jernbanelinier på Mallorca, hvoraf den ene op til Soller absolut er en tur værd. Banen og materiellet er uforandret fra 1912, hvor den blev indviet. Tager man de ordinære afgange, er det muligt at få sin cykel med i bagagevognen. Turen koster ca. 6o kr. og det tager godt halvanden time at køre op til Soller, så der er rig lejlighed til at nyde det afvekslende landskab. Nyd også de gamle togvogne, der er utrolig velholdte. I snegletempo bevæger man sig ud gennem Palma midt mellem alle bilernet.  Snart befinder du dig ude på den store slette med de mange mandeltræer, som i det tidlige forår står helt i hvidt. Omkring Bunyola begynder det langsomt at gå opad, og snart triller vi ind i tunnelen. For bjergivrige cyklister er turen over den gamle pasvej værd at tage med for egen pedalkraft. På den anden side åbenbarer sig et flot view ned mod Soller. Toget bevæger sig nu i store cirkler ned ad bjerget. I Soller kan du skifte til den lige så gamle sporvogn, som bringer dig ned til Port de Soller, beliggende meget smukt ved en naturlig havn. Soller er et fint udgangspunkt for en cykeltur af bjergvejen forbi Luc klosteret ned til Pollanca.

Se alle billeder her

Mallorca og Mountainbike
Mountainbiking på øen kan lade sig gøre. De tyske cykelmagasiner her haft flere ruteforslag, men de er alle af en længde, der vil gøre det svært at bruge en hel ferie på dem. Det vil derfor kun være et supplement til racercyklen. Generelt er det meget krævende ruter, som stiller store krav til kondition og udholdenhed. Vejene er meget dårlige, og man skal være forberedt på at skulle bære/trække cyklen meget. På en rute mellem Cala Tuent og Soller, skulle cyklen bæres omkring halvdelen af de 20 km.

mallorca16

Præsten i Galilea
Selvom mallorcanerne er katolikker, her de en ret afslappet forhold til kirken og dens rolle. I den lille by Galilea små 20 km nord for turistmylderet onkring Palma har den lokale præst indrettet cafe og værtshus i modsatte ende af kirken. Er man heldig, kan du opleve ham selv i baren. Turen op til byen går ad meget små snørklede veje helt uden trafik på dele af de officielle afmærkede rutenet. Oppe fra kirken er der i klart vejr en flot udsigt. Stedet er lidt af et in-sted for danske cyklister.

mallorca05

Randabjerget
På den flade slette små 40 km vest for Palma rager det 500 meter høje Randa-bjerg op. Selve turen derud byder ikke på de store oplevelser. Det er gennem de mange forstæder til Palma, men snart er man ude på landet og de små landsbyer, hvor tiden har stået stille. Mallorca er i de senere år, specielt i foråret omkring påske, blevet et sandt tilløbsstykke for racercyklister, motionister og triatleter, son drøner op og ned i en lind strøm. I julen er det mest de lokale og nogle enkelte cykelhold med følgebil på træningstur som holder dig selskab. På toppen ligger der foruden radarstationerne det gamle kloster Santuari de Cura hvor det er muligt at overnatte og spise og drikke.

mallorca14

Promenadekørsel i Palma
Palma er en let by at finde rundt i med udgangspunk i den fint anlagte cykelvej på havnepromenaden med første parket til de riges legetøj i form af den ene mere degadente lystjagt efter den anden. Kontrasterne er stadig til at få øje på. I et afsides hjørne af havnepromenaden holder de lokale fiskerne stadig til og lægger deres fangstnet til tørre på havnekajen.

mallorca01

San Salvador
Fra Randa bjerget kan du forsætte længere mod øst til byen Felanitx. Cykel gennem byen og tag en afstikker op ad den fantastiske serpentinervej op til kosteret på toppen. Herfra er en vidunderlig udsigt. Som på Randabjerget kan man også overnatte her.

mallorca04

La Vitoria
På nordsiden af Alcudia halvøen ligger en lille perle iform af den lille klosterkirke La Vittorie med små værelser oppe på kirkeloftet. Fantastisk udsigt og fred og ro. Husk at booke i forvejen.

mallorca19 

La Calobra
Vejen ned til La Calobra hører uden tvivl til en af Europas mest spektakulære serpentineveje. Fra omkring 750 meters højde går vejen ned til den lille bugt ved havet. Vejen er som smidt ud over bjerget, slyngende sig i ulige buer. Har man først begivet sig nedad, er der ingen anden vej tilbage end op igen, medmindre men tager en af de mange turistbåde om til Soller, men det gør rigtige cyklister ikke. På denne årstid er stedet fuldstændig uddødt og i skrærende kontrast til det turisthelvede som hersker i sommermånederne Skynd dig at drikke en cola og begiv dig op igen STØN…
Et par tilsvarende men mindre kendte serpentinerveje i samme stil er vejen ned til Port de Valldemosa og Port de Conange. Specielt den sidste er ret spektakulær med en nærmest etsporet serpentinervej.

mallorca20 

Torellapasset
Selvom Mallorca ikke kan måle sig med alperne hvad rigtig høje bjerge angår, er her rigelig med udfordringer, f.eks. turen op til Torellapasset, som er øens højeste med små 1000 m.o.h. I Soller starter vejen, og det går opad lige fra start. Godt 4 km oppe ligger en lille restaurant med en terrasse, hvorfra der er en smuk udsigt ned over Port de Soller. Lukket om vinteren. Stigningen er på de stejleste steder omkring 7-8%, så med en fornuftig lav gearing kan alle komme op bare giv dig god tid og hold pauser. Lige før tunnelen og passet ligger en rasteplads, hvorfra der er en flot udsigt. På den anden side af tunnelen går det ned igen. Landskabet forandrer karakter til det mere golde på denne side. Tæt ved Puig Mayot ligger en militær installation, hvorfor man ikke kan komme helt op til toppen. Kort efter tunnelen går vejen til venstre ned mod Sa Calobra. Fortsætter man mod højre, kommer man ind på en meget smuk strækning, som fører gennem et særpræget bjerglandskab. Turen ned fra Puig Ferret er meget smuk og byder på et stykke klassisk serpentinevej med store runde sving. Ren livseleksir for legesyge drenge.

mallorca13 

Valldemossa og kystvejen
Fra Palma kan man cykle op til klosteret i Valldemossa der stammer fra 1466. Herfra udgår en af øens smukkeste strækninger, kystvejen ned til Andrax. Den ca. 60 km lange strækning bugter sig ind og op og ned langs kysten. Flere steder undervejs er der mulighed for at nyde den storslåede udsigt. Har man overskud, kan man tage en tur ned til Port de Valledemossa, som ligger helt ned ved vandet, men husk samme vej op…

mallorca18 

Orientdalen og Cap de Formentor
Turen op i orientdalen er meget smuk med en flot vegetation og masser af får og geder.
Cap de Formentor ligger oppe på nordkysten af øen. Cykler man fra Palma, bliver turen på over 200 km. Bjergene heroppe er meget specielle og minder med en del fantasi noget om Grand Canyon. Ude på spidsen ved fyret kan man i klart vejr skimte naboøen Menorca.

Mallorca-dec2015-02

Fakta
Med næsten vindstille og dagstemperaturer mellem 12 og 20 grader er julen et godt tidspunkt til cykelture og seightseeing.  Det er køligt om morgenen og skønt lunt om eftermiddagen.  De fleste hoteller er lukkede eller kører på lavt blus, så det er muligt at få nogle rigtigt gode tilbud, til en brøkdel af prisen hvad man giver i højsæsonnen. Hertil slipper du for larm og menneskemylder ;o)  Jo Mallorca er stadig værd at besøge.

Se alle billeder her

Cykelportalen var supporteret af: Air Berlin, Nano Bicycles, Sixt Biludlejning og Econotels

mallorca17

Del denne artikel...Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

CYKELPORTALEN