CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Hæderspris til Jørgen Leth Hæderspris til Jørgen Leth
Masser af inspiration i første udgave af Gran Fondo Film Festival, der løb af stablen i starten af maj måned. Cinemateket i København... Hæderspris til Jørgen Leth

GFFF2015_Jorgen-Leth_Credit-Martin-Paldan

Det var intet mindre end et internationalt scoop, at festivalen som de første fik mulighed for at give et første indblik i den meget ventede film, der går helt tæt på Jørgen Leths dedikation og passion til cykelsporten, The Commentator. Og der var da også fulde huse til visningen lørdag aften, hvor der var ivrig debat blandt såvel Jørgen Leth, den amerikanske producer Brendt Barbur og det fremmødte publikum.

Under festivalen blev der ligeledes uddelt en hæderspris til Jørgen Leth, som juryen havde følgende begrundelse for:

I en Youtube, Go Pro, point of view-fikseret tid, hvor film mest af alt er et af dagligdagens hurtig fix, formår Jørgen Leth med sine  lange og gennemarbejde cykelfilm at skabe et tidsløst modspil til hverdagens stress og jag. Jørgen Leth har med sine fire cykelfilm ’Eddy Merckx i nærheden af en kop kaffe’ (1973). ’Stjernerne og vandbærerne” (1974), ’Den umulige time’ (1975) og ’En forårsdag i Helvede’ (1976) skabt en filmgenre som kirurgisk hylder cykelsportens metodik, skønhed, drama og mytologi. Film som på trods af tidens gang og cykelsportens udvikling stadig er lige så aktuelle den dag i dag, som dengang de blev lavet. Jørgen Leth er et dansk og internationalt cykelfilmisk fyrtårn, og han er kendt langt længere ud over de danske grænser end hvad de fleste danskere ved. Derfor er han den første modtager af Gran Fondos hæderspris.

GFFF2015_Credit-Martin-Paldan

Tre andre filmpriser blev også uddelt under festivalen, og hovedprisen gik til ’Clean Spirit’, der sætter fokus på cykelholdet Argos-Shimanos kamp for at være blandt de bedste inden for cykelsporten, og det uden brug af doping. Det er en kamp, som de på GFFF mener er vigtig for at sikre cykelsportens fortsatte integritet og kvalitet.

Årets filmiske pris blev givet til ’For the Love of Mud’, der med smukke billeder og sans for detaljerne beskæftiger sig med nichesporten cykelcross. En sport, der byder på både sved, mudder og tårer samt dedikerede udøvere og fans. Alt sammen smukt fanget af instruktøren Benedict Campbell.

Den tematiske pris gik i år til ’Half the Road’, der tager et vigtigt, men ofte overset emne op; Kvinder inden for cykelsporten. Instruktøren Kathryn Bertine er selv sportsudøver og cykelrytter på højt plan, og hun undrer sig over, at de kvindelige ryttere ikke modtager den samme opmærksomhed og hæder, som mænd gør. Denne opfordring vil man på GFFF gerne give videre.

Det var første år, at festivalen fandt sted, men festivalledelsen har allerede besluttet at gentage succesen næste år.

GFFF2015_credit-Josefine-Grunnet

Link

 

Del denne artikel...Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

CYKELPORTALEN