CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Grand Prix Vejle Ådal Grand Prix Vejle Ådal
Måske du ligger inde med en gammel stålhest som trænger til at blive luftet, så er Vintage cykelløbet den 13 september måske noget for... Grand Prix Vejle Ådal

Vittage01

Grand Prix Vejle Ådal – et vintage cykelløb for ryttere jern på cykler af stål

Grand Prix Vejle Ådal har ligget i støbeskeen i et par år. I Europa har der været afholdt vintage-cykelløb siden slutningen af 1990′erne – med de helt store løb L’Eroica (Italien) og Retro Ronde (Belgien), som nogle af de helt store vintage-løb, der trækker tusindvis af deltagere.
Vi har også set, hvordan interessen for vintage-cykling har taget fat i Danmark de seneste år. Det er kun tre år siden, at Danmark fik sit første vintage-cykelløb. I år kan Danmark byde på hele seks – måske syv rene vintage-cykelløb.
Så nu var det tid til, at Grand Prix Vejle Ådal skulle foldes ud. Lørdag den 13. september står i vintage-cyklens tegn.

Hvad er vintage-cykelløb?
Et vintage-cykelløb, er et cykelløb, hvor tiden så at sige, er skruet tilbage. Rytterne der stiller til start, stiller op på cykler, som er fra en anden tidsalder. Nogle stiller til start på sin 1990′er eller 1980′er-racer. Nogle på 1970′er raceren, mens andre har fundet den helt gamle cykel fra 1950′erne frem. En del ryttere gør også meget ud af, at finde cykeltøj, der passer til den tidsperiode, som cykler repræsentere.
Er vintage-cykelløb er ikke et cykelløb, hvor der køres på tid. Det primære er, at komme ud samme med en masse andre vintage-cykelryttere, og mærke suset og stemningen. Og jo … nogle er gamle cykelryttere – og de har det som gamle cirkusheste, der pludselig lugter savsmuld – og så bliver der til sidst alligevel kørt med stram kæde.

Vejle Ådal – et fantastisk landskab
Mange cykelryttere kender Vejle – og specielt bakkerne omkring Vejle: Munkebjerg og Kiddesvej, kendt fra Post Danmark Rundt og Kongeetapen, er efterhånden legendariske stigninger. Men vi kunne ikke forestille os et vintage-cykelløb så tæt på Vejle by. Vi synes, at et vintage-cykelløb kræver åbent landskab. Historisk landskab. Og ikke mindst – ”paveer”, eller rettere, ”strade bianche”, som grusveje hedder på cykelsprog – som jo var en naturlig del af cykelløbene før i tiden. Fra Vejle og godt 20 km mod vest løber Vejle Ådal. Et helt enestående landskab og vild natur. Dannet gennem de to seneste istider, hvor is og smeltevand skabte den bakkede og knoldede topografi. Det er et landskab, som byder på et formidabelt cykelterræn. Små landeveje, som snor sig gennem et kuperet landskab – og mange steder går landevejen over i grusveje.

Vittage02

En tidslomme
Midt i dette fantastiske stykke Danmark findes tidslomme: Bindeballe. Bindeballe Station. En stationsbygning ligger dér, som den så ud i slutningen af 1950′erne. Lige overfor stationen ligger Bindeballe Købmandsgård – som nu er et købmandsmuseum, hvor der stadig drives diskbejent købmandsforretning. En mere perfekt ramme findes ikke til start- og målområde for et vintage-cykelløb. Det er også i denne Morten Korch’ske rammen, at ryttere, vintagecykling-entusiaster og pårørende, vil indtage den efterfølgende forkost.

Rute med historiske vingesus
Ruten til Grand Prix Vejle Ådal er på godt 61 km. Den snor sig gennem det historiske landskab – forbi idylliske bondegårde, dambrug, savværk, bødker. Op og ned af bløde stigninger, gennem lange grusveje, en nedlagt jernbane og ikke mindst den historiske Hærvej. Ruten svinger bl.a. forbi Tørskind Grusgrav, hvor Robert Jacobsen har bygget 8 store monumentale skulpturer, Egtvedpigens Grav, vikingebroen Ravningbroen, Randbøldal og Engelsholm Slot. Ruten består af flere lange opkørsler, hvor rytterne får brug for at danse i padalerne. Men mindst lige så mange lange nedkørsler, hvor der kommer vind i håret eller kasketten – og de op til nogle steder godt 3 km lange pavér, vil med sikkerhed give udfordringer, skidt og støv til rytterne.

Hvad kræver det at være med
Alle kan være med. Betingelse for deltagelse i løbet er, at du stiller op på en vintage-cykel, hvor stellet er af stål. Der stilles ikke skrappe krav om kabelføringens eller gearvælgernes placering. Enkelte vintage-cykler med aluminiumsstel (f.eks. ALAN og VITUS) tillades. Der stiller ikke noget krav om udstyr og påklædning. MEN der sættes stor pris på, at deltagere vil gøre sig umage i, at tilpasse påklædning og udstyr efter vintage-cyklen og dens tidsperiode. Vintage-cykelløb handler i høj grad også om god stil og appearance.

Præmier og dagens kanibal…
Efter løbet tildeles der præmier for flotteste vintage cykel og flotteste ekvipage. Derudover tildeles der også forskellige hæderspriser – bl.a. dagens fighter, til den rytter, som har slidt og slæbt på særlig vis under løbet, dagens kannibal, til den rytter, som har udvist stor styrke og dagens vandbærer, til den rytter, som har ofret sig og givet hjælp og støtte til andre. Med hæderspriserne følger, at rytteren får opkaldt en pavé efter sig.

Vi glæder os til, at kunne byde en masse ryttere, vintagecykling-entusiaster og andre gæster velkommen til Grand Prix Vejle Ådal. Vi glæder os til en tur ud af nostalgiens landeveje…

Link

CYKELPORTALEN