CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Simpelt går aldrig af mode Simpelt går aldrig af mode
I den evindlige strøm af cykeldimser og dutter der lover ditten og datten, kan det nogengange været rart lige at trække vejret og se... Simpelt går aldrig af mode

 

BikeShifLever05

I den evindlige strøm af cykeldimser og dutter der lover ditten og datten, kan det nogengange været rart lige at trække vejret og se sig tilbage… Genbrugsaluminium, et spændebånd og en gammel kapsel er nogle af komponenterne i en universal gearskifter som passer på alt. Gearskifteren fra Open Street er cykelverdenens svar på Open Source hvor man frit deler teknologien, så andre kan “kopiere” produktet, både i den tredie verden hvor behovet for billige ukomplicerede cykeldele er er en mangelvare, men også alle os andre der bare gerne vil have et simpelt nononsens produkt som virker på alt og under alle forhold, når din gamle havelåge med 6 krans fra da far var ung, ikke længere er kompatibel med nutidens teknologi og du står for at skulle skrotte en ellers velfungerende cykel med så mange minder.

Bike Shift Lever fra One Street Components er lavet af omsmeltet affalds aluminium, en kapsel fra en flaske og et spændebånd. Hertil kommer en bolt og møtrik og du er oppe og køre.  Mere simpelt kan det næppe gøres.

Det er tovholder bag Open Street Sue Knaup der har udviklet produktet som svar på mange henvendelser fra de forskellige cykel relaterede hjælpeprogrammer rundt omkring i den tredie verden. Alle programmer er minded på at få flere ud at cykle, blive selvtændige og på sigt kan skabe sig deres egen fremtid. Men i takt med udbredelsen af “hele tiden nyt” er det svært at finde ordentlige simple og pålidelige cykelkomponenter.

BikeShifLever03

Sue forsætter “I deres verden skal en gearskifter bare kunne trække et kabel. De har ikke brug for billige plastik gearskiftere med indeksering (klikskift) som alligevel ikke passer på deres cykler og slet ikke dyre racer orienterede skiftere som koster dem mere end en måneds løn”

Bike Shifter passer både til for og baggear og alle kassettesystemer. Samtidig er produktet så simpelt at alle selv kan producere dem med den simple vejledning i aluminiums støbning og helt uden brug af elektricitet. De første forme blev finansieret gennem Kickstarter i 2013.

BikeShifLever02

Da Sue Knarup begyndte på de første spæde forsøg viste hun intet om aluminiumsstøbning. Som tidligere cykelbutiksejer kendte hun til de basale metaller, men ikke den komplicerede støbeproces.  Efter at have alliceret sig med de lokale støbere og læst en masse om emnet byggede hun sin første trækuls ovn ved hjælp af en urtepotte og en håndpumpe.  Den er siden blevet opgraderet til en murstensovn, der bruger en hårtørrer som lufttilførsel.

OpenStreet har gennem åerne fået udbredt “produktet” og “konceptet” til adskellige licenspartnere der nu kan producere gearskiftere i hele verden. Alle nonprofit cykelprogrammer kan være med.  Efter at være blevet forhånds godkendt og betalt et engangs-gebyr, modtager licenstagerne en støbeform, træning og en støbeform som de naturlivis selv skal producere. Endelig lærer de lidt basal netværks marketing. Herefter er det deres fortjeneste hvad de får ud af at producerer gearskiftere og på sigt forhåbentlig selv kan skabe sig en levevej.

BikeShifLever04

Link 

CYKELPORTALEN