CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

EUROBIKE 2016: Cykelrammer på 300 gram EUROBIKE 2016: Cykelrammer på 300 gram
Ny nanoteknologi baner nu vejen for fluelette cykelrammer. Engelske Dassi Bikes viser vejen... EUROBIKE 2016: Cykelrammer på 300 gram

Grapheneframes01

Idag vejer de letteste serieproducerede kulfiberramer på markedet omkring de 900 gram. Flere har forsøgt sig med rammer ned omkring de 600 gram men indtil videre er holdbarheden ikke stor nok.

I følge den engelske cykelproducent Dassi vi kunne berette om i februar måned, han man nu ved hjælp af den nyeste Graphene nano teknologi kunne producere holdbare rammer på 350 gram.

Grapheneframes03

Hidtil har Graphene kun slået an i cykeldæk fra Vittoria. Ligesom dæk er indholdet af Graphene ikke ret stort. I en cykelramme vil det være godt 1% som er bundet sammen med epoxy og flere lag af ordinær kulfiber.

Ved præsentationen udtalte Dassi direktør og grundlægger Stuart Abbot som forøvrigt har en fortid som aerospace design ingeniør hos Rolls Royce at de 350 gram er indenfor rækkevidde og at de formodentlig vil kunne komme endnu længere ned. De nye Dassi rammer består af seks lag graphene måtter på indersiden og et lag kulfiber på ydersiden.

Hvad er Graphene
Graphene er tekniske set et enkelt lag af kulfiberatomer arangeret i en flad sekskantet latice. Graphene eller Grafit findes i blyanter. I 2004 lykkedes det at isolere en enkelt lag og det gav de russiske forskere Andre Geim og Kostya Novoselov 2010 Nobelprisen i Fysik. Graphen har et kæmpe potentiale, det er fleksibelt, gennemsigtigt og kan lede elektricitet og filtrere vandmolekyler. På molekylært niveau er det 300 gange stærkere end stål.

Link

 

 

CYKELPORTALEN