CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Boganmeldelse:  Workpacking Boganmeldelse:  Workpacking
Spraglet collage bog fra et år som arbejdende cykelnomade Boganmeldelse:  Workpacking

Den første januar 2023 begav cykel entreprenør Gunnar Fehlau sig afsted på en elektrisk ladcykel gennem Tyskland for på krop og sjæl det næste års tid at leve et moderne nomadeliv. Et liv hvor arbejde blev kædet sammen med en dagligdag som Bikepacker. Det er der kommet en ret specielt bog ud af. En bog  der i spraglet collage form beretter om op og nedture som workpacking cyklist.

Et år i Tyskland som moderne cykelnomade

Der er højst sandsynligt mange andre måder at gennemføre sådan et projekt på, men for Gunnar Fehlau har systematisk planlægning været i fokus. En stor nødvendighed når man samtidig med at være på farten har skulle varetage ledelse af et firma med mange ansatte samt en mængde fastlagte aftaler og møder undervejs.

Dette bærer bogen også præg af, trods sin meget farverige collageform, er systematikken og den kronologiske opbygning det gennemgående tema, fra starten i januar til afslutningen i december beskrives dag for dag. En lidt sjov og anderledes tilgang er Gunnar’s  pointgivning indenfor tre områder:  Altag (dagligdag) Arbeit (arbejde) og Arbenteuer (eventyr). som for læseren giver et godt overblik over hvordan hver enkelt dag blev oplevet.

De første uger var præget af tilpasninger mellem egne forventninger og antagelser og virkeligheden som den var ude på landevejen De treA’er  kørte parallelt eller modsat hinanden på turen og krævede konstant justeringer dagligt. Den meget præcise planlægning hjemmefra holdt sjældent.

I marts måned kom Gunnar Fehlau forbi Cyclingworld Europe i Dusseldorf, hvor han holdt et af sine mange foredrag.

Læs vores reportage:  Gunnars cyklende kontor

Rutine blev afløst af rastløshed
Starten på min tur var meget ujævn. Jeg tog af sted fra Göttingen og kørte til Schweiz via Fulda, Darmstadt, Karlsruhe og Freiburg. Den allerførste dag havde jeg et par timers regn ved kun 8 °C. Den tiende dag fra Basel til Nottwil, var lavpunktet i de første par uger med kun 2 °C modvind og slud og sne i godt fem timer.

Netværk og venner
På sådan en lang tud og specielt i starten kom jeg til at sætte stor pris på mit arbejsnetværk og venner hvor jeg altid kunne søge ly for kulden når der skulle arbejdes. Trods vejret i specielt de første måneder hold han fast i at overnatte ude.

Epilog
Gunnar Fahlau kan efter hjemkomsten konstatere at landingen har været væsentlig mere udfordrende end selve starten på turen. Det er gevaldig psykisk rutchetur at komme hjemme igen og falde ind i de vante daglige gænger. Noget som alle langdistance rejsecyklister kan nikke genkendende til.

Dommen er dog klar. Efter 333 dages workpacking, på trods af al den stress, der er forbundet med planlægning, konstant tilpasning og revision af de fleste hverdagsrutiner, er jeg taknemmelig for at jeg fik mulighed for at tage på denne rejse. Jeg er taknemmelig for al den spontane, fantastiske hjælp og gæstfrihed, som jeg fik lov til at nyde. Jeg er taknemmelig for min familie, mine kolleger og et par andre mennesker for at bære »de ting«, som jeg gør igen. Alt i alt nyder jeg virkelig at workpacke og kan sagtens forestille mig at arbejde fra min cykel i tre eller fire uger hvert år i fremtiden  Det eneste jeg ikke savner er de kolde måneder.

Sprogmæssigt kan bogen for nogle nok være lidt en udfordring, da der bruges mange tyske slangudtryk, men alligevel vil bogen for de mange cyklister med en evig udlængsel om at kombinere dagligdagen med arbejde og eventyr, være en stor inspirationskilde.

 

 

CYKELPORTALEN