CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Boganmeldelse: Tour de France – Myter, fakta eller spin? Boganmeldelse: Tour de France – Myter, fakta eller spin?
I 1996 vinder Bjarne Riis Touren, Danmark styrer Tour de France. National eufori. To år senere kommer Festina-skandalen og siden har doping været øverst... Boganmeldelse: Tour de France – Myter, fakta eller spin?

myter-fakta-spin

I 1996 vinder Bjarne Riis Touren, Danmark styrer Tour de France. National eufori. To år senere kommer Festina-skandalen og siden har doping været øverst på enhver dagsorden om cykelløb. Det er interessant at sammenligne med Tyskland, der blev grebet af den samme Tour-feber efter Jan Ullrichs sejr i 1997, og som chokeret vendte professionel cykelløb ryggen da de mange afsløringer om kunstige stimulanser piskede en inkvisitorisk stemning op. Tyskerne var flove over deres egen naivitet, de forstod sporten lige så lidt eller meget som danskerne, men drog den yderste konsekvens af deres ukritiske begejstring og forlod selskabet.
Men Danmark fortsatte ufortrødent med at transmittere og aviserne skrev og skrev. Hvorfor stoppede vi ikke, smækkede med døren og standsede med at promovere disse cyklende junkier?
Denne gennemgang af Tour de France og professionel landevejssport er koncentreret om den tidligere periode fra århundredeskiftet til anden verdenskrig. Det er ikke en komplet eller strengt kronologisk skildring, der er derimod fokuseret på epokegørende løb og begivenheder. For at opnå en afsluttet fortælling er hovedpersonernes liv og karriere fulgt til dørs, og danner dermed små biografier i den samlede fortælling. Desuden er andre løb end Touren debatteret, og det gælder især dette løbs yngre bror/søster, Giro d´Italia.
“Tour de France – Myter, fakta eller spin?” er den første af sin slags i Danmark, og den er unik i sin tilgang til stoffet, der baserer sig på historisk præcision, primærkilder, objektivitet og formidling med fokus på det saglige indhold.
Cykelsporten lever jo ikke i en hermetisk lukket verden, så dens kulturelle relationer bliver også berørt. Hvordan den har haft indflydelse på musik, film, litteratur og politik. Hvor det har været muligt, er der anvendt primærkilder, dvs. samtidens aviser og tidsskrifter.
Samlet skulle læseren nu på dansk få mulighed for at sætte sig ind i en verden, der både er nær og fjern. Samtidig vil han forhåbentligt få skærpet sin kritiske sans, og næste gang han følger Tour de France i tv eller læser om løbet og dets historie, så udbryder han måske spontant: ”Hvor ved de nu det fra?” Dette måtte gerne blive en standardreplik.

Ole Skjoldhøj, cand. mag. i dansk og religion.
Lektor ved Virum Gymnasium. Siden 1985 medarbejder på Lademann/Alinea leksikonudgaverne og har skrevet ca. 1.200 opslag om musik, film, litteratur og filosofi. Har derudover skrevet artikler om musik til MM og det amerikanske tidsskrift Goldmine.
Har om cykelløb skrevet til Politiken, Berlingske Tidende og det belgiske tidsskrift Coups de Pedales. Siden midten af 1960 har Ole Skjoldhøj fulgt professionel landevejssport og især Tour de France og har med tiden samlet den formentlig største danske kollektion af kilder om emnet, herunder bøger tidsskrifter, aviser, pjecer, memorabilia samt materiale fra franske, belgiske og italienske eksperters arkiver.

Ca. 300 sider
Type: Softback
ISBN nr: 978-87-92746-719
Pris: 299,95 kr.

Link

CYKELPORTALEN