CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

På tykke dæk i det svenske


Foto: Frank Hollinger

Indrømmet uberørte spor og åbne vidder er efterhånden temmelig svære at finde i Danmark, og specielt hvis man som jeg bor i København.  Bevares Hareskoven og Dyrehaven er da flot, men som ægte mountainbiker med hang til eventyr melder lysten sig ofte, til lidt mere end de samme opkørte spor i en flad dansk skov.

Når foråret er på vej og den første varme begynder at melde sig trækker det i den gamle hest og det er tid for en
stund at bryde op og opleve friheden på de tykke dæk.
Se nu behøver man altså ikke tage til Sibirien for at opleve suset, mindre kan også gøre det og har man
kun en forlænget weekend til rådighed, er Sverige et oplagt mål.

Det er en tidlig maj morgen. Den opgående sol titter ind gennem togruderne, mens vi hurtigt bevæger os langs kysten mod Helsingør. På den anden side kan vi se det forjættede land som skal være rammen om vore oplevelser de næste 4 dage.
Vi har valgt at cykle fra Helsingborg mod nord til Bådstad (ca. 70 km) og have vores base der.
Vores oppakning repræsenterer, sjovt nok hver især, tre forskellige typer for let weekend turoppakning:

  • små cykeltasker bagpå
  • små cykeltasker foran
  • og endelig ryksæk.

Turen går af mindre biveje uden trafik mod Angelholm. Solen har fået magt, så noget af det varme cykeltøj må af.
I Angelholm, holder vi den første pause og nyder den varmede forårssol og
frokosten ved Rönne å.
Mætte og ladet med ny energi forsætter turen langs kysten op til Vejbystrand hvorfra ruten nu går stik nord mod Hallandsåsen som tydeligt rager op i landskabet. Vi tager landevejen op over åsen,  hvorfra der er en fantastisk tur ned til Bådstad. Vi checker ind på vandrehjemmet som ligger i udkanten af byen. Aftenmaden stod på dyr svensk pizza.


Bjärehalvøen:
Næste dag følges stisystemet langs kysten ud på Bjärehalvøen. Turen byder på meget forskelligt terræn, bl. a op
over to højdedrag hvor cyklen må bæres. Belønningen for anstrengelserne, er en flot udsigt over bugten og ind til Bådstad. Turens naturmæssige højdepunkt er de spændende klippeformationer ved Hovs Hallar som er naturreservat.


Hallandsåsen:
Lørdag står Hallandsåsen for skud. Næsten inden vi har fået sat os i sadlen må vi af igen og trække op af en meget
stejl skrænt. På toppen ligger et af de mange shelters som alle kan benytte til overnatning. Udsigten herfra er fantastisk. Vi bevæger os hurtigt væk fra civilisationen og befinder os snart balancerende på nogle smalle blanker. Stedet er Ålemose. Ikke er videre egnet til cykling man meget spændende og med en anderledes vegetation. Efter at have krydset under motorvejen begynder udfordringerne for alvor. Snørkele stier som det ene øjeblik bevæger sig stejlt opad for på den anden side nærmest at falde lodret ned, jo her er udfordringer nok. Undervejs må vi forcerer endnu et par moser, inden turens højeste punkt Högalteknall er i sigte 230 m.o.h. Udsigt er der ikke meget af da hele toppen er beplantet med nåletræer. I Koärp drejer vi fra vandreleden og tager grusvejen  ned til Västersjön og Rössjön som ligger utrolig smukt neden for selve Hallandsåsen. Efter en velfortjent pause går turen atter mod Bådstad af små biveje. Efter en lang dag i sadlen trækker turen op over åsen søm
ud…

Søndag er opbrydningsdag og snart går turen atter mod Helsingborg og fædrelandet efter 4 dejlige dage i vores broderfolks uspolerede natur.


Kort:
Har du lyst at gøre turen efter kan følgende kort anbefales.
Blå kartan nr 42 Halmstad 1:100000
Blå kartan nr 32
Helsingborg 1:100000
Cykle i Skåne 1:200000 med ruter
Skåneleden Kyst til kyst nr. 2

CYKELPORTALEN