CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Anmeldelse: Serberen med Pistolen Anmeldelse: Serberen med Pistolen
Hvad går der af tanker igennem en skoletræt 18 årig gymnasieelev, når han begiver sig ud på sit første store cykeleventyr alene fra ... Anmeldelse: Serberen med Pistolen

Langs Alperne i Norditalien Foto: Søren Olsen

Hvad går der af tanker igennem en lidt skoletræt 18 årig gymnasieelev, når han begiver sig ud på sit første store cykeleventyr alene fra en Danmark til Makedonien, for på egen krop at opleve verden, og møde og tale med mennesker i øjenhøjde.

Søren Olsen er en helt almindelig lidt skoletræt gymnasieelev der som så mange andre har ligget under for sine forældres og samfunds forventninger om at man bedst “bliver til noget” her i livet gennem en  “ordentlig” uddannelse.

Møde med anden cyklist på vej til Baskerlandet fra Filipinerne Foto: Søren Olsen

Derfor røg han også i Gymnasiet, selvom det var det sted han mindst af alt havde lyst til at være. Nuvel nu stod han i indkørslen til forældrenes hus en tidlig juni morgen og alle hans drømme, indsnust gennem adskellige siders rejseberetninger, om at verden stadig er et FREDELIGT sted at være, skulle nu stå sin prøve på egen krop og sjæl..

“At rejse er at lære angsten at kende” – Troels Kløvedal

Turens første del
Den 26. Juni få timer efter sidste eksamen i 2.g cykler Søren ud  ad indkørslen i Hjerting nær Esbjerg med kurs sydpå. Målet er Makedonien med et delmål undervejs, en uges FDF lejr i Østrig i juli måned. Udstyret med telt, kogegrej og de to apps på mobiltelefonen Coachsurfing og Warmshowers var han godt rustet til at finde husly hos altid en masse spændnede mennesker.

Motorvejskørsel i Kosovo Foto: Søren Olsen

Balkans sorte skygge
Hjemmefra havde det ikke skortet på velmenende råd og advarsler om at Balkan var et farligt sted at færdes.

“Folk der laver krig, er ofte dem som føler sig snydt”

For denne anmelder er bogens anden halvdel afgjort den mest spændnede og vedkommede som giver et godt indblik i krigens rædsler og den selvopholdesdrift som trods alt får dagligdagen til at gå videre efter de sidste geværskud har lydt.  Søren møder på sin vej trods stor fattigdom og armod kun stor gæstfrihed og hjertevarme hos både Serbere og Bosnier og trods en stadig lurende had mellem de to folkeslag væmmes de fleste dog krigen og dens mange ofre.

Søren Olsen tilhører nok, dem alle de regelrette der sidder fastspændt i hamsterhjulet, vil kalde en drømmer med udlængsel.  En art som der heldigvis er og har været mange af, og som har beriget vores verden med fængslende  og vedkommende fortællinger, og inspireret andre med den lille eventyrer i maven til selv at leve sin drøm ud.

Søren Olsens bog er en vedkommende rejseberetning, om en verden, der set fra sofaen foran flimmerkassen kan syntes komplet sindsyg, men som når man som Søren møder den med åbent sind og arme kun rummer stor kærlighed, imødekommenhed og hjælpsomhed.

Serberen med Pistolen er et forfriskende modspil til de mange selvhøjtidlige cykelsportsbøger som ofte svælger mere i præstationer end en reel fortælling. Serberen med Pistolen er en åbenhjertlig rejsebeskrivelse på cykel gennem først vores velbeslåede  vestlige del af Europa, for herefter at bevæge sig ind på det “mørke” Balkan og opleve en helt anden verden af stor fattigdom, og ufattelig smerte. Men også håb og livsglæde.

Små landeveje i Montenegro tæt på grænsen til Kosovo Foto: Søren Olsen

Bogen er blevet til på baggrund af dagsbogsnotater som Søren skrev for hver eneste dag på turen.

En vedkommede rejsebeskrivelse
Serberen med Pistolen er en vedkommende rejsebeskrivelse, hvor der er lagt mere vægt på oplevelserne og fortællingen, end selv præstationen at cykle 2.530 km på seks uger fra Danmark til Makedonien.  Søren Olsen har selv udgivet bogen på Books On Demand, som kan være inspiration til andre om også selv kunne tænke sig at “lege forfatter”

Er du interesseret i at købe hans bog eller booke et foredrag, så kik ind på Søren Olsens facebookside og læs mere om hans foredrag og hvor du kan købe bogen og værd på den måde med til at støtte hans næste flerårige cykelprojekt efter han afslutter 3 G til sommer sog han i september måned drager afsted naturligvis på cykel  Down Under til New Zealand.

Endnu en eventyrcyklist med udlængsel er født….

Link

 

CYKELPORTALEN