CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Cannondale CAAD12 Disc Dura Ace TEST: Cannondale CAAD12 Disc Dura Ace
Aluminium som rammemateriale til High End racercykler er bestemt ikke udfaset, hvad denne test af Cannondales nye CAAD12 racer beviser. På flere punkter udkonkurrerer... TEST: Cannondale CAAD12 Disc Dura Ace

CAAD12-02

I firserne og halvfemserne var Cannondale synonym med Oversized Aluminium og sloganet “the aluminium experts”.  Da Cannondale for alvor trådte ind i den professionelle cykelsport blev deres aluminiumsrammer hurtigt kendt for noget af det bedste på markedet. Men amerikanerne kunne i længden ikke sidde den fremherskende kulfibertrend overhørrig og langsomt trådte aluminium som det foretrukne rammemateriale i baggrunden uden dog helt at forsvinde.

CAAD12-04

Nu er de så tilbage med den nye 12 generations aluramme deraf navnet CAAD12 (Cannondale Advanced Aluminium Design). Ligesom kulfiber har aluminium også undergået en stor udvikling og legeringen hedder idag 6069 Aluminium. Cannondale benytter noget de kalder Smart Form som er en videreudvikling af Hydroforming, hvor man både manipulerer med rørenes form og tykkelse ind og udvendigt så man får præsis de egenskaber og karakteristika man ønsker de forskellige steder på rammen. Ved at bukke og strække de enkelte rør kan man optimere dem mht styrke og effektivitet. Faktisk er ikke et eneste af rørene traditionelt runde. Det betyder man kan indlægge ekstra styrke hvor der er behov for det omkring styrfitting og krankboks og samtidig gøre dem mere eftergivelige og komfortable omkring bagstagene. Samtidig kan man spare betydelig vægt.  Rammen fås både til almindelige fælgbremser og til skivebremser. Skivebremse versionen er med 1094 gram 4 gram lettere end den tilsvarende til fælgbremser, takket være en direkte svejsning af beslagene ind i rammen. CAAD12 kommer i 7 forskellige udstyrsvarianter med komponenter fra Shimano og SRAM og alle med Cannondales eget super lette og stive Hollow Cram SI kranksæt. Flere billeder af CAAD12

CAAD12-08

Specifikationer

  • Ramme: CAAD12 Disc Smart Formed 6069
  • Forgaffel: CAAD12 Disc Carbon SpeedSave
  • Hjul: Mavic Ksyrium Disc WTS
  • Bremser: Shimano DuraAce Disc
  • Gear: Shimano DuraAce 9000
  • Kranksæt: Hollow Gram SI 52/36
  • Saddel: Fabric
  • Styr: Cannondale Ultralight
  • Frempind: Cannondale Ultralight
  • Saddelpind: Cannondale SAVE
  • Dæk: Mavic Yksion 700×25
  • Størrelser: 48,50,52,54,56,58,60 og 63 cm

CAAD12-03

Afprøvning
Finish og forarbejdning er til rent UG på topmodellen i serien med Shimano DuraAce 9000, og den frække neongule farve med de sorte stafferinger skal nok sørge for at du får fuld opmærksomhed for hver en krone.  Optisk ligner den mere en kulfiberramme end tidligere tiders lidt klumpedumpe oversize rør, netop fordi rørene kan strækkes og formes.

Ude på landevejen fornægter Cannondales legendariske aluminiumsdyder sig ikke. Den har al den respons, stivhed og lethed i antrittet som Cannondale altid har været berømmet for på deres aluminiumsrammer, og som i min optik ikke er overgået af nogen kulfiberramme uanset mærke. Dette har tidligere været på bekostning af komforten, men med den nye CAAD12 er dette en saga blot. Cannondale har optimeret deres SAVE teknologi til SPEED SAVE som i endnu højere grad giver flex og komfort på højde med de bedste kulfiberrammer. I kombination med de nye 25 og 28 mm brede landevejsdæk, som den har plads til, får man en aluminiumsracer der er svær at overgå mht til lethed, stivhed i krankboksen og en eminent respons og acceleration.

CAAD12-07

Ingen tvivl, at kombinationen af de trekantformede aluminiumsprofiler i krankboksområdet i kombination med det super stive Hollow Gram SI kranksæt er udslagsgivende her. Subjektivt bliver alt til lidt af en leg på opkørsler og på nedkørsler specielt i sving imponerer CAAD12 med nogle meget sikre svingegenskaber der gør at man kan holde en højere fart. En stor del af æren for dette er den nyudviklede forgaffel lavet ud i et stykke kulfiber. Den er 30 gram lettere men samtidig 6% stivere i lodrette plan og alligevel 10% mere eftergivelig i forhold til forgængeren. Cannondale har altid gjort et stort nummer ud af deres System Integration, hvilket betyder at cyklen som helhed opfører sig som en og meget harmonisk. Afgjort et punkt hvor de skiller sig ud fra mængden.
For denne tester er Cannondale CAAD12 den hidtil bedste aluminiumsracer fra deres hånd og i det brede perspektiv en af de bedst aluminiumsracere på markedet endda med en god margen. Ja selv flere kulfiberracerer må se sig slået. Er du til race, høj fart, acceleration og lethed i antrittet er CAAD12 endog meget svær at komme uden om.

CAAD12-06

Konklusion
Med CAAD12 har Cannondale udviklet et brag af en fuldblods landevejsracer som på flere punkter sætter den fremherskende kulfibertrend i skyggen. Er du til en super responsiv og meget let racer, med alligevel med komforten bibeholdt  er denne Cannondale det rette valg. Den nye referance i aluminiumsracercykler.

Vurdering-5

Link

CYKELPORTALEN